Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Basalt Colorado

På vår fiskeresa i USA bodde vi första veckan i en liten stad som egentligen ligger mitt i Klippiga Bergen, längs State Highway 82 och där floderna Fryingpan River och The Roaring Fork går ihop. Det är samma område som de berömda skidorterna Vail och Aspen ligger i – det är max en halvtimmes resa till Aspen till exempel.

Det är en lustig liten stad; det känns som om den ligger långt ute i vildmarken, fast det är ganska nära till allfartsvägarna. Det är väl mera att direkt bortom Basalt är det redan långt ut och upp i bergen. Det bor cirka 2 500 personer i stan, där drygt häften  är mellan 25 och 65 år, dvs det bor många unga familjer där så det är ingen avlägsen avfolkningsbygd.

Namnet kommer förstås från bergsformationerna runt om, Basalt Mountains, som alltså innehåller mycket (röd) basalt, ett vulkaniskt mineral.

Det finns många restauranger i stan, som håller hög kvalitet, och flera gallerier, det verkade vara lite av en konstnärsstad, vilket kanske i sig inte är så underligt med tanke på dels naturen runt om, men också sett till att det är en gammal (med amerikanska mått) kulturbygd, med mycket Vilda Västernhistoria och kulturhistoria från ursprungsbefolkningen. I övrigt finns det en bensinstation, men inga livsmedelsbutiker (å andra sidan är det inte långt till större köpcentrum.

Sportfisket är förstås stort, det finns alltså massor av vatten att fiska i, och det kanske inte är så underligt att det då finns minst tre sportfiskebutiker. Mountainbiking är också stort, förutom vanlig landsvägscykling – man fick se upp på de smala vägarna som man delade med alla cyklister. Och sen skidåkningen på vintern således, det är inte långt till backarna.

Man bygger fortfarande, som i Vilda Västern husen med en extra fasad, för att de ska större ut(?).

Bilarna man ser är mest SUV-ar, pickuper - små och större lastbilar. Lastbilen som står mitt i gatan står på en lastplats, mitt i gatan, inte som hos oss vid gulmarkerade trottoarkanter. Här syns också hur nära det är till bergen.

"Vår" flugfiskebutik, en av tre i stan.

Och en plats att vila.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-08-20 23:47 | Läst 805 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det ser charmigt ut och tilltalar mej som semesterort betydligt mer än en storstad. Nu är jag ju ingen fiskare men det fanns ju kolibrier, fina bergsformationer och vattendrag. Jag hade nog kunnat hitta på något.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2017-08-21 14:41
Åh - det finns mycket. Speciellt inom friluftsområdet. Och det är så vackert och mäktigt med alla bergen inte minst.
//GöranR
Hej Göran.
Meget fint blogindlæg med masser af information om et dejligt område og hertil suppleret med illustrative fotos.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2017-08-21 14:42
Tack Erik. Det finns så mycket vackert och fint där i området!
//GöranR
Det ser verkligen amerikanskt ut.. även om jag aldrig varit i USA.. Kommer nog aldrig dit heller, blev rätt skrämd av att 'folk' kan rösta fram en sådan ledare som Trump.. det känns som det avskräcker..
Hälsn!
Svar från gorred 2017-08-21 14:46
Jo, det är verkligen amerikanskt, det var här Vilda Västern var, bland annat. Och idag är det Trumpland - han har stort stöd bland befolkningen här. Men, det påverkar väldigt lite, om ens något i det dagliga livet. Kan faktiskt rekommenderas!
//Göran R