Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Politik!

Torrevieja hör till regionen Valenciana, ett slags autonomt län med huvudstad Valencia. Valenciana gränsar i sin tur i norr till Katalonien, som i sin tur är en autonom region (med huvudstad Barcelona) som har diskuterats mycket nu på sista tiden, för sina självständighetstankar. Sen är gränserna inte så tydliga, det katalanska inflytandet når utanför regionens gränser, och katalanska dialekter talas lite överallt i det här nordöstra hörnet av Spanien.

Diskussionernas vågor har alltså gått höga, särskilt i samband med det här underliga valet, folkomröstningen,  som skedde alldeles nyligen. Och alla är lika förvirrade som förut. Och eftersom Torrevieja ändå ligger så pass nära berörs området av diskussionen, liksom man gör i angränsande Alicante och Elche (som är tvåspråkiga i så måtto att gatuskyltar  har både katalansk och spansk beteckning (exempelvis Alicante/Alacant och Elche/Elx). Och jag har aldrig sett så många spanska flaggor från husen, hustaken och balkongerna här i Torrevieja förut - och det är likadant i Alicante enligt uppgift. Budskapet är klart - man vill här ha ett enat Spanien.

Rädslan och terrorn breder också ut sig till periferin. Med Barcelona och Stockholm i färskt minne har man blivit medveten om att det inte bara är konventionella vapen som kan användas. Och man vidtar nu tydligen åtgärder lite överallt för att åtminstone försöka förebygga liknande attacker i fortsättningen. Så, mitt i stan, vid infarten till dels strandpromenaden - där det alltid är mycket folk - plus infarterna till basarområdet som  gränsar till strandpromenaden och andra öppna ytor har man alltså placerat ut stora betongklumpar, så ingen ska kunna jaga fram med nån lastbil bland alla människor. (Jag såg det också nyligen i Edinburgh, på turistgatorna där). Beklämmande om än kanske nödvändigt....

Vilken värld vi lever i! Jag har inget bra svar, men det är ju för bedrövligt om rädslan ska få styra våra förehavanden.

På återseende//Göran

Inlagt 2017-10-12 09:38 | Läst 480 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?