Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Eventuellt personligt paradigmskifte. Och ren luft.

Igår såg jag plötsligt en massa fåglar i trädgården, igen - de har inte synts till som tidigare på länge. Sedan tidigare bor ju en koltrastfamilj här, och talgoxar och det har hänt att jag sett andra fåglar också, bland annat rödhake plus enstaka besök av hackspett - större hackspett och gröngöling - och någon enstaka björktrast och några fler. Men igår som sagt, flera talgoxar som flög omkring i buskarna, och mitt koltrastpar. Men sen var det flera andra fåglar också, bland annat en lite gulgrön sak som på håll såg ut som en gråsparv, men alltså vid närmare besiktning (kikare) alltså var gulgrön  (gulsparv?) och några lite större, längre bort. 

Så igår skaffade jag fågelfrö (mix) och ytterligare en fågelmatare. Idag skulle jag sätta upp grejorna och fylla på med mat, men det regnar och blåser och jag har ändå annat inomhusarbete framför mig så det får vänta. Men kul med fåglarna faktiskt. Hoppas de stannar.

Ren luft är viktigt. När vi flyttade in i huset för 16 år sedan noterade jag att det växte mossa/lava på träden, särskilt äppleträdet. Nånstans har jag hört (läst?) att förutsättningen för att det ska växa mossa (lavar) på träd är ren luft, vilket i det här sammanhanget måste betyda att luften inte är för sur. Så, då är det antagligen ren luft här då, eftersom det har fortsatt växa mossa/lavar på träden. Och det är ju bra. Och fåglarna trivs ju. 

Och det är vackra färger.

Men det är roligt att experimentera, och det finns något grafiskt i den här bilden som jag prövade att renodla med svartvit konvertering. 

Sen genomgår jag en mindre kris för närvarande. Jag har hävdat - och hävdar fortfarande - att det inte automatiskt blir bättre bilder bara för att man uppgraderar sin kamera, uppgraderingarna är sällan avgörande, man kan gott vara nöjd med och fortsätta använda den utrustning man har, man tar sannolikt lika bra bilder i alla fall. Och ändå...

Min "lilla" kamera ter sig lite opålitlig, möjligen efter fallolycka i somras, och tankarna drar därför iväg. Och en kamera jag tidigare dissat börjar helt plötsligt framstå som i en annan dager.

Men vem sa att livet skulle vara lätt?

På återseende//Göran

Inlagt 2017-10-25 12:40 | Läst 2117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jeg har hørt det samme om mosset - så det skal nok være sandt. Mos ser smukt ud på træerne.
Det bliver spændende, hvad det er for et kameramærke , som du har ændret mening om.
Mvh. Erik.
Svar från gorred 2017-10-25 16:43
Ahh - nu är det inte ett nytt kameramärke det handlar om, är för fast i Olympus, för mycket Olympus- och m43relaterade grejor. Men, jag har funderat på om jag ändå inte behöver en ny och uppgraderad kamera. Trots att jag vet att man sannolikt inte varken blir bättre fotograf eller tar bättre bilder med en ny kamera.... Och det är det här med vad jag anser och tycker som skulle vara paradigmskiftet.
Men vi får se. Det är en process.
//GöranR
Det är nog i första hand lavar som indikerar ren luft, inte mossa. Medan mossan nästan alltid är grön och mjuk är lav ofta av annan färg och hård. Skägglavsförekomst tyder definitivt på ren luft! Fin bild och trevligt med fåglar!/ Björn T
Svar från gorred 2017-10-26 04:28
Tack för kommentar och info. Jag var inte så helt fel ute, och det känns också att luften är bra hemma här.
//GöranR
Livet är inte alltid så lätt, speciellt inte då man är tvungen att bestämma sig för vilken kameran man ska ha. ;)
Fast fåglar i trädgården är trevligt, fast stora busiga skator är inte lika trevligt.
har äntligen kommit på hur jag ska freda ekorrmateren från dessa marodörer innan de massakrerar den fullständigt. Hönsnät är bra till mycket, inte bara för höns.
Intressant om mossan, fast det där om ren luft och mossa kanske inte gäller om den befinner sig i gräsmattan. ;)