Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hurtigruten – ombord och varför

Vi är turister, Vi har klivit på i Bergen, installerat oss i vår hytt och njuter nu av resan norröver, frukost, lunch och middag inkluderat, förutom fritt kaffe eller te. Ibland deltar vi i utflykterna, ibland ger vi oss iväg på egen hand när båten landat vid någon hamn.

Men det finns många andra sätt att resa Hurtigruten på. Många åker kortare sträckor, en del använder båten helt enkelt som transport och visst kan det vara skönt att byta ut många mils bilkörning mot att ställa bilen i båten, äta en god middag och få en natts sömn i en riktig säng för att sen kunna sätta sig vid ratten dagen efter och kanske bara ha några mil att köra. Eller så kliver man på, åker sin sträcka, som buss eller tåg, och kliver av vid sin destination, dagtid eller på natten. Så vi är en salig blandning på båten.

Båten i sig är tämligen lyxig med alla möjligheter till service, beroende på vad man har betalat för biljetten. Det finns flera olika restauranger, vars utbud är direkt relaterat till tjockleken på plånböckerna och det finns allehanda serveringar i övrigt. Förstås. Vidare finns flera salonger där man, med en fantastisk utsikt kan sitta och ta det lugnt och bara njuta av landskapet som glider förbi utanför. Översta däcket är öppet, och blåste det inte så, och vore det varmare, skulle man rent principiellt kunna sitta där i solen och gassa sig och njuta av utsikten. Emellertid är det inte varmt, ens i solen och det blåser hela tiden. Fast folk sitter där ändå…

Och det är bra mat. Mycket fisk, och de är bra på fisk här i Norge! En favorit som jag fått är gravad kveite, dvs hälleflundra. Nytt för mig, men så gott.

Det står nästan alltid fotografer vid relingen. Väl påpälsade, annars fryser man ihjäl.

Å andra sidan fins de som trotsar kylan, bara för man kan? Det lär i och för sig vara varmare i bubbelpoolen.

Men under tak är det relativt uthärdligt med vind och kyla. 

En stunds eftertanke och begrundan, och inomhus.

Soldäck. Kanske lite tidigt på säsongen.

Och det är bland annat sånt här vi njuter av, utsiktsmässigt. Eller, vi njuter egentligen hela tiden. 

Vädret på bilderna lirar inte datummässigt med bloggen. Nu har vi några grader kallare och mer dramatiska moln plus återkommande regnskurar. Helt OK det också, fast annorlunda. Vi är betydligt längre norrut i skrivande stund.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-05-20 19:24 | Läst 1348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Göran.
Jeg læser alle dine blogindlæg fra jeres rejse langs norske kysten. Det er en imponerende rejse og du har virkelig taget nogle flotte fotos. Nummer 1 i denne serie får min stemme, herligt udtryk.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2018-05-20 22:22
Tack Erik - uppskattas.
Det är verkligen en härlig resa, ur många synpunkter. Till och med nu när vädret börjar ändra sig - mer mulet, mer regn - så är det uhyre dejligt og morsomt ur alle aspekter.
//GöranR
PS: Nummer 1 här i denna serie blev glad över ditt beröm DS
Ser att vara dramatiskt men avspänt. Det blir två vårar på det här sättet!
/MA
Svar från gorred 2018-05-20 22:27
Jo, har varit med om detta förut; när man reser från norra Skandinavien och söderut, och tvärtom, är det en tydlig resa i tiden också.
Och stämningen ombord är direkt avspänd, lite "på tur"-mentalitet.
//GöranR