Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Reflektioner- lite till del av förekommen anledning...

Det är alltid intressant att läsa inlägg i olika diskussionsfora som handlar om fotografi, framförallt här på Fotosidan, men också på Facebook och annan stans. Och fördelen med internet; det är möjligt att ta del var i världen man än befinner sig. Även här i Spanien.

Det är mycket teknik- och prylsnack. Många frågor handlar om nya kameror och ibland, objektiv. Eller uppdatering. Det är många tjejer/kvinnor som frågar. Det är uteslutande män som svarar. Det är dessutom alltid samma män som svarar och kommenterar i alla trådar, oavsett diskussionsämne, särskilt här på Fs.

Och Godwins lag gäller! Längre diskussioner urartar konsekvent, oberoende av ämnet och hur sakliga de varit från början, och sannolikheten för personangrepp växer. Kränkthetsfaktorn är hög, tröskeln låg. Ändå verkar vi åtminstone här på Fotosidan vara hyfsat befriade från rena nättroll och vi har en låg näthatsfaktor, något som emellertid återfinns på andra håll i cyberrymden.

Det finns många teorier om näthat och troll. En kanadensisk studie har visat att nättroll ofta har – dvs det föreligger högt samband med - störda personlighetsdrag, är narcissistiska, självupptagna med varierande grad av sadism, de är socialt handikappade och då de sällan träffar människor i verkliga livet har de tid att sitta framför datorn och formulera sig utan spärrar, vilket innebär att det alltså ofta är samma personer som återkommer i nätdiskussioner.

Men ingenting är svart eller vitt och ingenting är enkelt, det finns inga självklara slutsatser. Och alla på nätet är inte troll. Frågan om nätdiskussioner är ändå intressant. I det verkliga livet är vi väldigt medvetna om via kroppsspråk, gester och miner etc hur vi reagerar i en diskussion, vilket påverkar hur vi diskuterar och håller nere de värsta avarterna av hur vi uppför oss. Och tar man gammaldags brevskrivning så betyder långsamheten och segheten i repliker att man tänker efter och formulerar sig mer noga. Bakom skärmen sker allt väldigt snabbt, och det är lättare att bara häva ur sig utan egen censur och utan att tänka efter.

Så egentligen borde det kunna ge väldigt mycket att diskutera över nätet. Många kan delta samtidigt, det blir snabba svar och man är inte begränsad av tid eller rum. En diskussion skulle kunna blomma ut med en mångfald som inte är möjlig annars. Och det händer säkert. Hur det blir beror också på oss, vi som deltar. Och med lite vanlig hyfs, hövlighet och respekt borde det kunna funka. Eller?

På återseende//Göran

Inlagt 2018-05-30 21:50 | Läst 2105 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Framförallt tycker jag att känsligheten hos somliga är väldigt hög, man tål inte lite motgångar eller obekväma åsikter. Länge sen jag såg ett inlägg som var direkt anstötligt, har du problem med nättroll, eller varför tar du upp det? Hils, LO
Svar från gorred 2018-05-30 22:33
Man tål inte att någon säger emot, helt riktigt.

Och jag har egentligen inga problem själv med nättroll. Det här är bara lite tankar efter att ha surfat runt på nätet i olika diskussionsfora, till dels föranlett av en tråd här på Fotosidan, om en tidigare berömd och aktad naturfotograf som fuskade, för flera år sedan. Tonen i den tråden, inte bara mot den aktuella fotografen utan också mellan deltagarna i diskussionen, blev väldigt snabbt väldigt rå och hätsk, helt utan respekt. Och jag har sett det också i andra media.

Och jag tycker det generellt är intressant att fundera över hur diskussioner förs i det verkliga livet jämfört med den relativa anonymiteten över nätet.
Ha det//GöranR
Bra fångad kaskad! Behövs vattentäta grejor till det.
På tal om troll. De finns inte bara på nätet. I vår vägförening har vi har lagt ut små farthinder, för att skydda. Farttrollen ger sig snabbt till känna!

/MA
Svar från gorred 2018-05-31 17:49
Tack. Det finns flera sätt att skydda sig från troll. Men de ska bekämpas, oavsett.
//GöranR