Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att inte behöva tvätta vindrutan så ofta längre och pollinering

Tidigare genom åren har alla insekter som fastnat på vindrutan varit ett gissel. Försvårar sikten och ett bekymmer att få bort. Särskilt lite längre resor renderade i att bokstavligen behöva skrapa rutan. Nu är det inte så. Det är betydligt mindre insekter som fastnar, och samtidigt som det är skönt att inte behöva tvätta rutan, och bilen, så ofta så går mina funderingar kring det faktum att antalet bin och humlor – framförallt – minskar drastiskt; kvalster och andra sjukdomar är en orsak, andra är kemiska bekämpningsmedel i jordbruken plus effektivt storskaliga jordbruk utan naturlig variation av blommor och ogräs. Det är ett hot mot oss i sista änden, utan pollinerande insekter blir det inga bär eller frukter och de som blir sämre i utveckling och smak. En tredjedel av den gröda vi odlar och som blir mat behöver pollineras.

Det finns motreaktioner förstås, kampanjen Pollinera Sverige, begreppet Surrande Parker etc ska ge insekterna en chans, och man kan göra en del som privatperson också.

Och jo, jag vet, det är mycket nu; plastkatastrofen i haven, bilutsläppen etc etc, men det här är också viktigt.

Därför blir jag glad när jag ser humlorna ge sig på mina blommor i perennrabatten, och det är då synnerligen trevligt ur alla synpunkter att ha en rabatt som blommar, eller rättare sagt en trädgård med mycket blommor. Och nu är tiden när det mesta i den vägen sätter igång, när blommorna kommer att avlösa varandra.

Den ryska stäppsalvian blommar länge, visserligen med lite oansenliga blommor, men många tillsammans så… Och humlorna gillar blommorna. Dessutom gör den sig bra med min nya favorit Höstsilverax som fond.

Mitt på blanka förmiddagen, i strålande sol!

På återseende//Göran

Inlagt 2018-06-17 11:57 | Läst 2456 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran.
Det är ett mycket viktigt område som du röra här. Vi observerar samma problem med minskningen av insekterna i DK. Det finns antagligen flera skäl, men jag håller med din kommentar: "man kan göra en del som privatperson också".
I min hustrus koloniträdgård är det strängt förbjudet att använda någon form av sprutmedel!
Super bilder och en mycket välskriven text.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2018-06-17 20:29
Tack Erik. Uppskattas. Det är viktigt att man även som privatperson försöker göra vad man kan. Och sen är det smukt med blommor i trädgården också, förstås.
//GöranR
Fint fångade flygande livsmedelsarbetare! Och utmärkt att du tar upp hotet mot pollinatörerna! Insekter minskar över huvud taget, i Tyskland är siffrorna förfärande. Det är kusligt hur kortsiktiga vinster kan få människor att riskera rena katastrofen på längre sikt. Utan insekter är vi mycket illa ute, inte bara för pollinationen. Jag har kommit att intressera mig för våra vildbin och humlor på gamla dar och mina kunskaper är inte så stora, men det finns som väl är folk med STORA kunskaper. Får jag komma med en länk till en avdelning på min hemsida om neonikotinoider? Om inte får du radera... Professor Goulson i England har mycket att berätta, liksom professor emeritus Nihlgård här i Sverige, på min sida finns länkar till dem. http://www.linnekulla.se/neonikotinoider.htm
Svar från gorred 2018-06-17 20:31
Tack Christer. Kortsiktighet verkar vara på modet nu, vi gör vad vi kan för att såga av grenen vi sitter på, innanför oss.
Uppskattar länken, ska kolla så snart jag hinner.
//GöranR