Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Trädgård. Och val.

Idag är det en viktig dag; valdag, röstdag. Möjlighet att påverka, att göra sin röst hörd, att praktiskt utöva demokrati.

Möjlighet och rättighet, kanske också i viss mån skyldighet - att kunna och få tala om och stå för vilket samhälle jag vill ha, vilka värderingar som jag tycker är viktiga.

Sommaren dröjer sig kvar. Fortfarande blommar perennrabatten, och sköldpaddsörten börjar – ganska sent – utveckla sina knoppar. Vi väntar fortfarande på höstsilveraxen, men det syns att den är på gång.

I trädgården råder mångfald. Blommor, växter och örter från alla världens hörn trängs och trivs tillsammans i rabatten, och förhöjer upplevelsen av varandra. Färger och former kolliderar och sätter fart på fantasin; ibland kan det nästan se ut som om blommorna flyger eller flyter iväg, som maneter i havet. Och de svenska grundfärgerna – blått och gult – bryts av mot vitt och svart och rött och andra färger och bildar en spännande helhet. Fortfarande ser man insekter, mest humlor men också fjärilar i full färd med att äta och samla från blommorna, samtidigt som de sprider pollen fram och tillbaka för att säkerställa att växterna överlever och kommer tillbaka och bär frukt. Allt har en mening i naturen.

 

 Naturen, och miljön, är värd att ta på allvar. Kanske man ändå inte kan dra för stora växlar på den gångna ”extremsommaren”, men jag ser det som en signal, klimatet och hoten mot klimatet är värt att beakta. Och vi behöver vår natur hyfsat oskadad, det är en grundläggande sanning att vi behöver vårt vatten, vår luft och våra träd och alla växter och djur för vår överlevnad, inte bara för att beundra i trädgården eller för utflykter i den närbelägna skogsdungen.

Jag ser inget parti som i alla frågor motsvarar riktigt vad jag vill. Så min röst idag blir lite av en kompromiss, där ändå frågorna avseende miljön och klimatet i såväl stort som smått är viktiga, vid sidan om alla andra viktiga frågor som solidaritet, lojalitet och respekt för både människor och natur.

Det blir en spännande kväll. På återseende//Göran

Inlagt 2018-09-09 12:56 | Läst 1037 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De som säger sig värna mest om miljön var nära att göra sorti från regering och riksdag, men med några tiondels procent klarar de sig nog kvar. Men dina blommor har däremot klarat sig väl efter denna torra sommar, och med fina bilder visar du oss också. I mina rabatter ser det tyvärr inte så vackert ut, men det var ingen som tänkte på att ge blommorna lite vatten när jag låg på sjukhuset.
Ha det gott/Stig
Svar från gorred 2018-09-10 20:08
I stort sett alla partier har numera klimatet och miljön på sin agenda, vilket är bra. Perennrabatten har klarat sig bra, viss punktvattning ska medges. Om de torkar ut, som i din rabatt, hämtar de sig på sikt.
Tack för en trevlig kommentar Stig.
Hej, Goran.
Jag följde det svenska valet större delen av dagen igår och hela kvällen. Det blir inte lätt att bilda en skicklig regering! Den sista delen av din blogg här är jag helt överens med dig. Det är samma situation som i DK. Jag tror att det finns för många partier både i Sverige och i Danmark. De har alla något i deras program som tilltalar alla och så att de var och en har lite mer elle mindre markerad positioner som bara tilltalar ett fåtal. I slutändan måste de arbeta tillsammans över mitten. Oj jag har sagt förut att jag inte skulle debattera politik och religion, men nu kom jag till det ändå :-) :-)
Tillbaka till bildämnena. Det är ett mycket trevligt fotoreportage från din trädgård och med en mycket fin text för det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vi måste ha val innan nästa vår och det blir inte heller lätt.
Svar från gorred 2018-09-10 20:11
Just nu synnerligen osäkert hur det blir. Det är en mängd spekulationer, och bakom alla spekulationer hovrar Sverigedemokraterna, sugna på mer makt, vilket vore förfärligt. Och alla partier utropar sig som vinnare! Som jag ser det måste det b li fråga om oortodoxa samarbetsformer jämfört tidigare, om styret i Sverige ska fungera något så när.
Uppskattar dina kommentarer. Det är mycket trädgård fortfarande i mina tankar.
//GöranR