Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

A World for Christmas

Jag blir mer och mer stressad inför julen, inte så att jag inte skulle "hinna med", utan snarare så att jag mer och mer börjar ifrågasätta. Särskilt julhandeln stör mig (som så många andra, och det här blir ett typiskt "rant"); så mycket onödigt som köps, grejor som ingen vill ha egentligen, och all denna strävan att hitta på vad man ska köpa, grejor som slängs och byts och aldrig används, eller bara blir fel... Budskapet med julgåvor har helt förfelats och blivit ett konsumtionsraseri som är direkt bisarrt!

Det jag vill ha köper jag själv, då får jag vad jag vill ha. Och jag köper det när jag behöver det. Typ.

Vi flydde i år. Vi har gjort det förr och det är alltid lika skönt att slippa. OK, jag kan sakna samvaron på julen (och andra stora högtider), att träffas i familjens och goda vänners lag, äta gott tillsammans av säsongens mat, men det kan man göra annars också, utan så stora krav, och framförallt utan dessa förb-de julklappar...

Så vi for till Spanien. En rundtur med start i Malaga, vidare till Sevilla och nu har vi hamnat i Granada. Imorgon åker vi "hem" till Torrevieja. Mycket nya intryck, de här städerna i södra Spanien är ju urgamla och fullsmockade med historia, vackra byggnader, stora parker och spår av massor med olika folk och kulturer som turats om att ha makten. 

Inte minst har alla dessa smala, trånga och vindlande gränder fascinerat oss, definitivt inte gjorda för biltrafik, och ändå kör alla bilar där. På ett ställe idag hade vi maximalt 3 centimeter över på varje sida av bilen - husväggarna runt om bar tydliga märken av alla de bilar som också försökt att ta sig igenom... Vidare är vi fascinerade av den totala bristen på återhållsamhet när det gäller den allmänna julutsmyckningen av städerna. Och julmaten har blivit annorlunda minst sagt. 

En av de stora och långa köpgatorna i Malaga..

Dan före julafton blev det pintxos till julmat, ett slags tapas fast liksom små smörrebröd. Väldigt gott. 

Gatorna kantade av apelsinträd vilket ger ett synnerligen trevligt intryck.

Det är varmt på dagarna, uppemot dryga 20 grader. På kvällarna kyler det på, men det är alltid mycket folk ute ändå på stan.

Julafton i Sevilla. Det mesta var stängt, alla gick till mässan, men Casa Toni's var öppet, och dit kom alla som var hungriga. Det tog lite tid, men vi fick att äta, och vi slapp Kalle Anka!

I Granada lika mycket folk ute. Många turister, och alla är ju fotografer... Motivet för den här killen väntade tålmodigt på att få sin bild tagen - som så många andra anhöriga hade hon varit med förr. 

Och istället för lutfisken blev det idag bacalao, dvs torkad och nedsaltad torsk - nationalrätt i Portugal oaktat den ursprungligen kommer från Norge, men också väldigt populär här i södra Spanien. Taberna Salinas i Granada kan rekommenderas!

Folkvimmel sent på kvällen - Granada.

Om rubriken: citat ur en av de vackraste julsånger jag vet. Real Group sjunger om julen och vilken julklapp man skulle vilja ha egentligen, särskilt om man är så liten att man inte hunnit få några större anspråk på grejor: ...I don't want no gift, need no more than I've got...

Finns att lyssna på Youtube, med bilder av Mattias Klum: https://www.youtube.com/watch?v=oEPtQMtniws

På återseende//Göran

Inlagt 2018-12-25 23:32 | Läst 2194 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser ut att ha varit en riktigt god jul. Ja man nästan bli lite skrämd över utbudet av prylar som finns. Tittade som hastigast på kaffemaskiner häromsistens. Jag tror man saluförde 25 olika typer.
Vi gick hem och tog två teskedar pulverkaffe i muggarna och hett vatten med en skvätt kylande mellanmjölk. Inte himmelskt gott men kaffe.
/MA
Svar från gorred 2018-12-27 15:19
Ha ha, frågan är om det är kaffe... Men alltså, överflödet förskräcker. Fast så fort man får bestämma själv, och inte förväntas få eller köpa det man inte behöver, så.
Fortsatt trevliga helger. Här nere i T-a är det svettigt på altanen om man inte sitter still.
//GöranR
Jag håller med dig helt och fullt och det ser ut som om ni hade en riktigt skön resa.
Sen barnen blev vuxna har jag egentligen helt och hållet tappat bort julen. Igår var jag på julotta för att att eventuellt kicka igång någon slags känsla eller vad de nu var jag jagade, förmodligen minnen av gamla julars känslor.
Svar från gorred 2018-12-27 15:21
Precis, det är inte julen som sådan jag är ute efter, utan detta med att behöva köpa och ge saker som ingen egentligen vill ha och få saker som jag inte vill ha. Högtiden, som alla andra högtider är värt att fira.
//GöranR
Bild 2 fastnade jag vid och förstorade upp. Antingen har kameran här lyckats väldigt bra själv, eller också har du lyckats väldigt väl med efterarbetet. Eller en kombination? Men tummen upp i alla fall! 👍
Och apelsinträd vid gatorna. Ja, vi får väl hoppas den sk globala uppvärmningen kan leda till att vi får sånt här också.
Svar från gorred 2018-12-27 15:24
Tack Ragnar - men du tror inte att fotografen kan ha haft ett finger med i spelet också? ;) Roligt att du gillade bilden ändå. Nöjd med min utrustning och det behövdes inte mycket efterarbete (Lr).
Fortsatta bra helgdagar tillönskas.
//GöranR
Hej,
Det är ett gott val att lämna julhysterin.
Trevligt reportage för ett bra alternativ.
Ha det gott
Bob
Svar från gorred 2018-12-27 15:24
Tack Bob. Och god fortsatt jul och nyårsfirande!
//GöranR
Skönt att fly iväg till något annat än julen här hemma. Själv har vi inte stressat upp oss alls och det fungerade rätt bra i år! God fortsättning!
Svar från gorred 2018-12-27 15:26
Nja, stressen ligger framförallt i detta köpande av grejor ingen egentligen vill ha eller behöver. Men det är skönt om man kan ta det lugnt och inte göra det så märkvärdigt.
ha de//GöranR
Antingen fly iväg som du gjort från det som blivit en så svår helg på många sätt ....eller som vi har gjort avskärmat oss helt från allt detta ....hade en lugn fin julafton hemma med avslut med lugn musik...
Jag har svårt förstå vad som skulle kunna göras men marknaden kommer nog alltid ha
sina tricks att hetsa upp folk....
Trevligt få vara med dig genom dina bilder...
Ha gott 2019 på er.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från gorred 2018-12-27 15:27
Tack Gun-Inger. Ha det fortsatt bra framöver!
//GöranR
Jag fastnade direkt för din puffbild och första bilden man får upp när man öppnar inlägget är också en höjdare. Vi är med familjen i Texas men skippade julklapparna i år. Det blev en julmiddag med svenska vänner och frågespel med både teater och en tavla att rita på.
Önskar er en fortsatt fin resa,
hälsningar Lena
Svar från gorred 2018-12-27 15:29
Tack Lena - uppskattas. Låter härligt med Texas, och firande utan julklappar ;).
Ha det//GöranR