Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Dogmatiskt beteende, eller jag hade nog lika gärna klarat mig med en Fuji X100.

Jag är inte så förtjust i regler som snävrar in i onödan, gillar inte självpåtagna tagelskjortor eller flagellans. Det blir gärna onödigt tråkigt och dystert, oavsett om det rör sig om mat och dryck eller foto eller andra upplevelser.

Och ändå, detta till trots, finns det lägen och situationer när det kan vara bra och kanske till och med positivt med regler och begränsningar, framförallt om man får bestämma själv, och så att säga blir sin egen herre över de inskränkningar man gör. Och ett fullständigt sybaritiskt leverne är ju inte heller något att sträva efter…

Så, under julen och nyåret och en tid var jag på resande fot i Spanien. Vi kom till Malaga dan före dan, reste runt i Sevilla och Granada under några dagar tills vi ”kom hem” till Torrevieja och var där innan vi avslutade resan med några dagar i Alicante.

Fotoutrustningsmässigt reste jag lätt vilket är enkelt med m43-systemet – den ”lilla” kameran Olympus OM-D E-M10 mkII, med mZuiko 17mm/1,8 (ungefär 35mm i FF), 45mm/1,2 (motsv 90 mm i FF) plus 75mm (alltså som 150mm i FF). Tre behändiga och lätta objektiv som täcker upp det mesta, särskilt 17mm/1,8.

Jag använde uteslutande 17mm/1,8! Till alla fotografering; gatubilder, turistbilder, dokumentärbilder, porträtt, översiktsbilder etc, you name it. Eller, nästan uteslutande - till slut satte jag på 45:an för att ta bilder på gitarristerna i Alicante, nästan för skams skull.

Det var trevligt att begränsa sig i detta, att leta vinklar, att zooma med fötterna, och i viss mån beskära i efterarbetet. Jag vill inte direkt säga att det blev någon skillnad konstnärligt, men viss positiv påverkan på mitt sätt att fotografera blev det.

Nu ska sägas att 17mm’sobjektivet är mer eller mindre default på den här kameran, men ändå positivt att se hur mångsidigt det är, och hur mycket man kan kompensera för inskränkningen när det gäller brännvidd. 

 

Malaga, dan före dan 

Sevilla, Plaza de Espanol, julaftons dag

Sevilla, juldagen

Granada annandag jul.

Gambas i Alicante.

Flera bilder finns i mina tidigare blogginlägg från Spanien under jul och nyår. 

Tidigare har jag tyckt att en kamera med fast optik skulle vara begränsande i onödan. Systemkamerans mångsidighet är ju överlägsen. Så även om jag fascinerats av exempelvis Fuji X100 - jag umgås ju ibland med inbitna Fujifilmare - så har jag aldrig kunnat tänka mig att bara ha en sådan kamera med mig. Jag är inte lika säker nu. Men då fungerar det med min utrustning som jag har, någon Fuji blir det ändå inte.

Ibland kan det ändå vara värt att styra upp tillvaron lite! 

På återseende//Göran 

Inlagt 2019-01-13 12:27 | Läst 999 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
"Jag använde uteslutande 17mm/1,8! Till alla fotografering; gatubilder, turistbilder, dokumentärbilder, porträtt, översiktsbilder etc, you name it." :)
Intressant fundering! Och fina bilder!
Nå't liknande använde jag i höstas på ostkusten i Spanien = X100!
Jag tyckte jag smälte in bra i både i närmiljön (vänner) och i turistmiljön,
utan att väcka någon större uppmärksamhet!
B)
Svar från gorred 2019-01-13 14:45
Tack Bengt. Jo, man smälter in bättre, blir inte lika hotfull. Och jag märker att det stimulerar kreativiteten, man får jobba mer med motiven med begränsad brännvidd. Och det är bra.
Samtidigt är jag ändå för systemtänket i grunden, ibland räcker inte ett objektiv till, och jag vill gärna ha möjligheten att bli mer precis, och kunna täcka in ytterligare motiv.
Men jag är mindre rädd nu, dvs inte längre så rädd för att grejorna ska räcka till, att jag inte har med mig tillräckligt. Och då kan jag ha vatten i ett fack i fotoväskan istället för ytterligare ett objektiv (som jag kanske inte behöver eller använder ändå).
Mot Tårtan!//GöranR
Bra jobb Göran, kul att du börjar fundera på en kamera. Du slipper fundera på massa kombo bara focus på bilder.

Vännen
Bengt-Åke
Svar från gorred 2019-01-13 14:46
Tack Bengt-Åke. Uppskattas. Det blir ett annat fokus på bilderna. Samtidigt gillrar jag att ibland ha ett mer dedikerat objektiv för vissa typer av bilder (se ovan).
//GöranR
Det gynnar fantasin och kreativiteten att begränsa sig :) fina bilder förövrigt.
Svar från gorred 2019-01-13 14:49
Tack Ronny. Jo fantasin och kreativiteten gynnas i hög grad. Man får jobba mer för bilden, på ett mer påtagligt sätt.
Men möjlighet att byta objektiv eller använda zoom vill jag inte vara utan i längden, vill gärna ha lite alternativ ibland ;).
//GöranR