Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Ibland kan konst vara väldigt konstigt

Ett klassiskt lördagsnöje, att gå på utställning eller museum. Idag blev det Moderna Muséet.

Gilbert & George – två konstnärer från London (fast en är italienare) är aktuella på Moderna Museet nu. Eller två konstnärer - alltsedan de träffades på konstutbildningen på 60-talet har de varit oskiljaktiga. De lever sin konst, i vardagen med rigorösa vanor och rutiner, likadana kläder etc. De har blivit väldigt omskrivna genom åren

Deras konst är monumentala bilder, indelade i det rutnät som är en del av deras signum. Deras konst är också tydligt en konst för alla, de närmast föraktar de svåra konstnärerna med obegripliga verk som bara är till för ett utvalt fåtal. Gilbert & George berör ofta det stora existentiella frågorna, men låter betraktaren själv söka svaren och därmed ifrågasätta sig själv. På så vis utforskar de och prövar tillsammans med publiken sina känslor genom konsten (som det står i programmet). ”Vår konst ska förändra människor, inte gratulera dem för vad de är”.

Alla var emellertid uppenbarligen inte så imponerade...

Jag gillar sådana här stora panoramafönster, som blir liksom bilder i sig. Så jag kunde inte låta bli.

Och en glimt av solnedgången på väg hem, eller snarare till bilen.

Inte helt lätt. Stora bilder, mycket detaljer, på nåt sätt ganska påträngande. Kanske det är som de säger, att jag får fundera på det här, vad jag sett och tillsammans med konstnärerna försöka hitta min egen del i det hela. 

På återseende//Göran

Inlagt 2019-02-16 21:33 | Läst 827 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gilbert&George är ett spännande projekt om man får kalla det så. Det blir en sväng till huvudstaden i närtid. Finns en hel del annat att se också.
Svar från gorred 2019-02-16 23:36
Jo, hela, ja faktiskt, projektet är spännande. Bara deras egen situation och historia är fantastisk och deras konst ger upphov till mycket funderingar. En märklig utställning.
Hälsningar//GöranR