Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vardagsbilder. Och om att ha tråkigt.

Jag är övertygad om att detta med att ha tråkigt är bra för själen. Leda är förutsättning för kreativitet.

Vi har för lite tråkigt idag, människor i gemen. De allra flesta fyller sin tid med råge, det finns ingen lugn stund. Väldigt många tar inte ens ställtid* i anspråk, utan allt går i ett. Dubbelbokning eller överlappning är det vanligaste. Och det påverkar oss negativt. Om vi inte har pauser har vi inte något att ta avstamp från när det gäller att göra något på riktigt, tillvaron bara svischar förbi, och illusionen av att vi gör mycket är just bara en illusion. I själva verket får vi mindre gjort, och det som görs gör vi dåligt, utan eftertanke och reflexion. Allt görs på tid, vi sätter upp deadlines och målsättningen blir att hinna med. Det här drabbar även barnen, med osannolika logistikscheman för föräldrar och barn för alla aktiviteter som alla är schemalagda. Barnen leker inte spontant längre som man gjorde förr, ingen ringer på längre och undrar om Kalle vill komma ut och leka eller sparka boll. Allt är organiserat, och Kalle har inte tid, för han tränar redan med det lokala laget.

Det här förstör oss naturligtvis, vi drabbas i orimligt hög frekvens av stressrelaterade sjukdomar och besvär. Och vi blir inte ett dugg mer produktiva av att alltid vara igång, snarare tvärtom. Bland annat har man sett att övertimmarna är så improduktiva att de inte fyller någon funktion alls på jobbet. Och vi tappar vår kreativitet och förmåga till flow.

Att ta den tid som man behöver – utan att snåla med avsatt tid - för ett projekt, är det sedan nånting i trädgården, eller att måla staket, klippa gräsmattan eller binda flugor, är nödvändigt. Har man satt upp tidsgränser och fyllt på med en massa annat i schemat faller njutningen med sysslan. Att sitta ner utan att göra nånting, eller ha något att göra, är också nödvändigt. Förutom att man varvar ner (vilket är väldigt svårt för många människor idag) så är sådana stunder avstamp för idéer, en förutsättning för att låta fantasin flöda och på så sätt kunna komma igång. Här ska också slås ett slag för promenader, att ta en promenad utan att ha något i öronen (musik, radio eller vad det kan vara), utan bara gå och låta tankarna flöda fritt och lyssna till vindens sus i träden, fåglarna etc etc är oslagbart – vi tar för lite promenader!Och vi ligger för lite i gräset och bara tittar på molnen.

Ju äldre jag blir desto viktigare blir det att ha stunder där jag har ”tråkigt”, att beakta ställtid och skaffa mig stunder när jag ”inte gör något”. Eller ägnar mig åt aktiviteter som uppfyller mig och tar hela mig i anspråk, som flugfiske, sång eller fotografering eller liknande. Och jag har träffat så många människor i mitt dagliga värv som inte gör så, och som dukar under för krav, effektivitet och produktivitet, som jag försöker lära mig av. Även om det inte märks utåt blir ändå resultatet att jag blir mer kreativ, min fantasi flödar bättre och framförallt, jag mår bättre.

Här i Spanien är tillvaron ofta ganska händelselös, vilket jag uppskattar mer och mer. Här har jag betydligt mindre krav på mig, här finns egentligen inte så mycket att göra, så jag hinner med mer. Här hinner jag läsa, promenera och fotografera, skriva bloggar etc etc, och även om jag som sagt försöker implementera det här med att ta det lugnt i mitt liv i övrigt, så kan jag varva ner bättre här. Det jag vill göra, och behöver göra blir mindre styckevis och delt.

Några vardagsbilder som egentligen inte har med texten att göra, mer än att de är just vardagsbilder, där det inte händer så mycket men ändå på nåt sätt illustrerar min vardag.

Lite kontraster, som för att illustrera...

Ett glas sangria hör nästan till, särskilt på en bemärkelsedag som idag.

Strandpromenaden

Man har kommit igång med byggande och nyproduktion igen efter flera års stiltje

Och kafélivet blomstrar i det här klimatet

På återseende//Göran

* Ställtid är den tid som går åt att ställa om en maskin för nya produkter i exempelvis verkstadsindustrin. Kan också, mer symboliskt, vara den tid som behövs mellan schemalagda aktiviteter.

Inlagt 2019-05-23 23:46 | Läst 1993 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillar framförallt den där strandpromenaden! Ställtid - lite finare ord för rökpaus kanske, må bäst, LO
Svar från gorred 2019-05-24 03:36
Tack LO. Och visst, man får väl kalla det vad man vill, finessen är ju att man inte rusar iväg utan eftertanke och (rök?)paus, eller? ;)
//GöranR
Utmärkt utläggning! Speglar min egen attityd helt.

Häromdagen skrev ju Bengt B om Owe Wikströms bok "Långsamhetens lov", som också står i min hylla sen många år (kom visst 2002, köptes då). Hela den boken handlar om just det du skriver. Rekommenderas varmt!

Fina bilder också! Lite avis på miljön...
Svar från gorred 2019-05-24 10:08
Tack Per. Läste också Bengans krönika - OW pryder sin plats även hemma hos mig.
Och ja, det är en härlig miljö här :)
//GöranR
Jag kan bara hålla med om det du skriver. Min svärmor brukar säga att "man måste ha tråkigt ibland för att man ska veta när man har roligt".
Fina bilder som får mig att längta tillbaka till det lugna livet på Teneriffa där vi var i mars, vi har redan börjat planera och titta på resor till nästa år :)
//Anders
Svar från gorred 2019-05-24 10:09
Tack Anders. Din svärmor har alldeles rätt! Och visst är det lättare att varva ner i en sån här miljö.
//GöranR