Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Men ibland är ändå svartvitt det som gäller

I princip anser jag mig vara en färgfotograf. De flesta av mina bilder är färgbilder. Det är där jag känner mig mest hemma. Ändå funderar jag över hur bilder kan förändra budskap eller skapa en helt annan stämning när de presenteras i svartvitt, och jag är inte främmande för att både fotografera i svartvitt och konvertera färgbilder ibland, med skiftande resultat. Porträtt är till exempel en genre där svartvitt ofta bär fram bildens mening på ett bättre sätt, där man inte distraheras av alla kulörer, där det avskalade gör bilden tydligare. Det finns andra exempel också. 

Den här bilden är en sådan bild där i mitt tycke den svartvita renderingen gav ett helt annat djup än motsvarande färgvariant, en tydligare mening, en känsla som mer motsvarade vad som faktiskt var för stunden då jag tog bilden.  

Bilden föreställer min svärmor mitt i flyttningsbestyren då hon flyttade tillsammans med min svågers familj till en ny lägenhet. Jag har visat den förut, för drygt fem år sedan, då den ingick i det projekt jag deltog i med en bild om dagen. Meningen var förstås ett år med ett nytt kort varje dag, enligt en ämneslista som fanns, men jag kroknade efter ett halvår vill jag minnas. Jag kallade bilden då "Längtar". Idag känner jag mer för att beteckna den som "Väntan". Båda rubrikerna äger sin giltighet. 

Olympus OM D E-M5 med Lumix G 20mm/1,7 vid 1/600sek och f/1,7, ISO 200.Konverterad till sv/v i Lr 5.

Den här bilden - Frukost (eller fika) med korsord i naturen - fungerade däremot inte i svartvitt. Den blev för plottrig, och huvudmotivet försvann mot all bakgrund. Den gör sig bättre i färg. 

Olympus OM-D E-M 1 mkII med mZuiko 12-100/4,0 vid 1/250 sek, f/4,0 brännvidd 47mm och ISO 800. Något redigerad i Lr 6.

Så var sak har sin tid, eller var bild har sin egen natur. Ibland är färg bättre, ibland blir den svartvita renderingen det som gäller. Jag önskar jag vore bättre på att hitta när det passar bäst med respektive. 

På återseende//Göran

Inlagt 2019-08-20 01:24 | Läst 919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
SE DÄR ! Två riktigt,riktigt, bra bilder!Bilder
med innehåll och tilltal.

/peter
Svar från gorred 2019-08-20 07:17
Tack Peter. Uppskattas.
//GöranR
Tror det är bra att ta allt i färg, sedan bestämmer man då man tar fram bilden vad som passar bäst! Fast svartvitt e litet speciellt! ;)
/B
Svar från gorred 2019-08-20 10:57
Jo det är ju den vanliga gången för mig. Och allt passar ju inte i svartvitt, samtidigt som en del blir bättre så, svårigheten är bara att avgöra vilket. Men man får väl gå på känslan där. Och öva!
//GöranR
elgenper 2019-08-20 15:22
Där tillåter jag mig att tycka annorlunda! Att gå ut och bara kunna ta svartvitt (som på TriXtiden) gör att man måste se och tänka utan färger redan när man tar bilden. Och det blir nåt helt annat än att sitta hemma efteråt och prova om vissa bilder kan konverteras. Många bilder blir förstås otagna för att man ser att de inte fungerar utan färg, men så är det...
Svar från gorred 2019-08-20 19:12
Jag tänker vad tråkigt det skulle vara om alla tyckte och gjorde likadant. Jag har också försökt att fotografera i svartvitt, men jag har inte riktigt den blicken. Att konvertera går bättre.
//GöranR