Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Man måste ändå våga fortsätta blogga - om kräftor och bastu och solnedgångar med mera

Det är inte lätt att blogga. Frågan är vad man ska eller rättare, kan skriva om, och om man törs visa sina texter och sina bilder, dvs om de når upp till kraven på att inte vara tråkiga och alldagliga utan hellre vassa och nyskapande, lite lagom djärva och utmanande så där, dock utan att vara alltför provocerande. Eller, politiska. I alla fall inte alltför politiska, helst inte partipolitiska. En tuff balans, som uppenbarligen kräver ett visst mått av självförtroende.

Fast utan att vilja framstå som bitter och gnällig, ens i kölvattnet av den senaste tidens diskussioner – och jag skojar faktiskt bara – så är det egentligen inte så svårt. Man skriver om det som berör en, som man är intresserad av och som man tycker är viktigt och vill berätta om. Och man visar sina bilder ur samma perspektiv. Och sen får man ta att inte alla tycker likadant. Jag gillar framför allt ett inlägg i bloggdebatten som sa: ” Jag skulle vilja att vi inte tar oss själva så mkt på allvar…

Så jag vill berätta om när jag igår tillsammans med goda vänner hälsade på en annan god vän i ett litet samhälle söder om Stockholm, inte långt från Gnesta faktiskt, och åt hemfiskade kräftor, efter att ha badat bastu nere vid sjön. Vädret gjorde en helomvändning, det var varmt och skönt, solen sken från en blå himmel och eftersom huset vetter mot väst blev det en formidabel solnedgång över sjön senare under kvällen.

Nu hör ju solnedgångar till den här lite tveksamma kategorin bilder, bilder som skulle kunna rankas in i rosenlundarfacket, men samtidigt är ju solnedgångar vackra, och den här bilden är ju min bild, min upplevelse, även om miljoner fotografer har visat sådana bilder förut.

Nå, sådana här situationer; god mat i trevligt sällskap i en vacker omgivning och med bra väder, det är stunder som man ska ta tillvara på, det är stunder som egentligen är viktiga för oss och som vi ska uppskatta. De är bra för själen, och vad som är bra för själen är bra för oss i stort. Och när man åker omkring i Sverige, inser man att vi bor i ett vackert land, så olika i olika delar, men vackert ändå, vilket alltså inte minst gäller Sörmland. Den mjukt kuperade naturen med sina öppna fält omgivna av små och större skogsdungar, ekängarna, de flikiga sjöarna och de små samhällena med sina, ofta, röda hus etc. tilltalar mig mycket.

Tidigare på eftermiddagen, solen står lägre och lägre med varsel om en mäktigare solnedgång

Men först alltså bastu. Det är nåt visst med en bastu som har utsikt över vatten. 

Och kräftorna, med alla nödvändiga tillbehör...

 Och sen försvann solen bakom träden och situationen kulminerade.

Till sist bara en kort reflektion om gatufoto: Jag läste Sara Arnolds krönika i senaste numret av Fotosidan Magasin, där hon i stort på ett välformulerat sätt satte ord på mina lite luddiga tankar om gatufoto. Bland annat säger hon: ”Det är inte av intresse att dokumentera världen på samma sätt vi gjort de senaste hundra åren. Vi behöver hitta andra miljöer, verktyg, vinklar och metoder för att skildra vår omvärld och relationen till den.” Men läs hennes krönika, den är värd det, som jag ser det. Försökte hitta en möjlighet att länka, men gick bet. Återkommer antagligen i detta.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-09-22 21:51 | Läst 2587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran, trevligt att se dig här igen! Och såklart fortsätter vi och blogga. Ibland tänker jag att satt vi bara öga mot öga skulle det aldrig aldrig bli "fel" men så tänker jag att det är väl bra att vi skriver här också, ibland skriver vi nog sånt som vi inte skulle säga men som ändå finns där, då är det väl bra det blir sagt också...... även om det ibland kanske blir skarpare än tänkt, åtminstone för mig. Såklart tar det eld ibland, vi är liksom inte precis ofelaktiga.
Jättefina bilder, inte minst dom två sista, dels med feststämning, dels himmelsrymden med ljuset....Hälsningar
Svar från gorred 2019-09-22 23:13
Tack Björn, fast... jag har ju inte varit så långt borta. Det ligger nåt i att diskussioner i det verkliga livet blir annorlunda, eller kanske skulle man skriva brev på det där lite gammaldags sättet, du vet med kuvert och frimärke...
Nå det fungerar nog med bloggar också, men det skadar aldrig med lite eftertanke och begrundan, möjligen finns en risk att man är för snabb ibland. Fast i det stora hela är det ingen stor sak. Ibland tycker vi olika, och då är det lätt att det hettar till, men om man inte gav uttryck för vad man tycker så skulle det vara trist.
Det blev en väldigt fin kväll, inte minst fotomässigt.
Hälsningar//GöranR
Hej Göran.
Du ger ett perfekt exempel på ett blogginlägg / dagbok som jag tycker att det borde vara. Det beskriver en upplevelse som du har haft och illustrerat med några fantastiska bilder - super.
Jag har slutat delta i alla de olika debatterna som jag i förväg vet hur de kan utvecklas. Många av dem har genomförts flera gånger. Jag fortsätter att skriva som jag alltid gjort och visar de bilder som jag mener hör hemma i en blogg. Och inte nödvändigtvis stora fotokonst.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2019-09-22 23:14
Tack Erik, uppskattas mycket. Och jag tycker att du är på rätt spår! Instämmer i det.
//GöranR
Solnedgångar ......... naturen bjuder till med mirakel men, nej, modernt foto ska provocera och samtidigt uppfostra. Hå hå, ja ja. Jättefina bilder av miraklet tycker jag.

Har du f ö sett Dan Korns nya essä på kvartal.se? Den handlar om vad folk gillar.

https://kvartal.se/essaer/

Han ber en stilla bön att Sveriges varsomhelstiska elit ska inse att det inte finns någon motsättning mellan att vara kosmopolit och att identifiera sig med det lokala.

Dan Korn är ett fenomen. Djupt rotat i kunskap och humanism. Och kul att läsa.
Svar från gorred 2019-09-23 00:17
Tack för en trevligt kommentar Måns. Intressant läsning. Och jag har faktiskt reagerat på amerikaners sätt att vara stolta över sitt ursprung som irländare, skandinav eller polack, men ändå hävda en stolthet över att över allt detta vara amerikan!
Vi pratar om tolerans och inkludering, där det behövs två för att dansa tango.
//GöranR
Bra inlägg. Jag har sagt det tidigare, men säger det igen: "Hur man än är så kan man inte vara alla till lags, och då kan man lika bra vara sig själv". Så är det. Som gör livet betydligt enklare att leva.
I Australien brukar de säga: "Why be normal when you can be yourself". Ännu bättre tycker jag.
- hawk
Svar från gorred 2019-09-23 00:18
Tack Håkan. Väl uttryckt - instämmer till fullo.
//GöranR
Ja det där såg väldigt mysigt ut, både omgivningarna och det frestande bordet med godsakerna, fint! Hälsn, LO
Svar från gorred 2019-09-23 00:19
Tack LO - det blev en trevlig helg!
//GöranR
"Man skriver om det som berör en, som man är intresserad av och som man tycker är viktigt och vill berätta om. Och man visar sina bilder ur samma perspektiv."

Så bra formulerat! 😀

Och kräftbilden var också bra!
Svar från gorred 2019-09-23 09:04
Tack Ragnar. Jo, så är det.
//GöranR
Man skriver små bloggar om vardag eller helg, om sådant som sker i ens liv. Vad som dyker upp helt enkelt, stort eller smått. Alla kan inte gilla allt..
Gillar absolut inte kräftor men känner av stämningen från bordet och från vyerna över sjön. Spelat dragspel och ätit köttbullar på flera kräftskivor, det går det också :)
Lagom blandat är bäst..härliga rutor som sagt..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2019-09-23 10:32
Tack - precis så är det Gunte. Å smaken är olika, alla gillar inte alltid samma. Men det är olikheterna som gör att det blir intressant.

Hälsningar//GöranR
Fina bilder på trevlig samkväm, men vad gäller Mariestad så... ;)
Det här med bloggmiljön, både som bloggare och mottagare av kommentarer,
det berör nog en hel del ämnet socialantropologi!
Jag får spåna mer om det här över en fika framöver!
/B
Svar från gorred 2019-09-23 10:38
Tack Bengt. Faktiskt var inte Mariestad min, även om den västgötska kopplingen aldrig är fel.
Bloggmiljön är intressant ur många aspekter, finns många kopplingar och ämnen för fortsatta diskussioner, företrädesvis på nån fotofika .
//GöranR😎