Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Historiens vingslag

Städerna på Spaniens östkust, särskilt den södra delen har genom århundradena varit mål för både krig, ockupation och handel med resten av länderna runt Medelhavet, från norra Afrika och mellanöstern. Romarriket var periodvis med här på ett hörn, liksom araber, kartager etc etc.

Cartagena, där namnet sannolikt kommer från kartagernas härjningar, hörde under århundradena före och efter vår moderna tideräkning till Romarriket, som byggde stora befästningar och murar som delvis fortfarande är kvar. Man byggde också, för kulturens skull, en stor amfiteater mitt i stan, som nu är omsorgsfullt framgrävd och ingår som sista ”rum” i ett stort museum. Riktigt imponerande och väldigt snyggt gjort, där man från entrén går genom gångar med historia tills man kommer fram till och ut på själva teatern.

Finlir verkligen, går inte att klaga på tillpassningen.

Svårt att motstå att stå på en scen som är drygt 2000 år gammal... Och bra vinkel för fotografering?

Alla bilder med Olympus Pen F med mZuiko 17mm/1,8, ett fantastiskt objektiv och kombo vid resor, gatufoto, dokumentation etc etc. 

På återseende//Göran 

Inlagt 2019-10-24 14:26 | Läst 1651 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder av fantastiskt byggnadsverk. Kom du åt att kolla akustiken?
Svar från gorred 2019-10-24 22:37
Tack Måns. Kollade faktiskt inte akustiken själv, men damen du ser på en av bilderna gjorde det med sina kompisar uppe bland sitsarna och hon hördes bra.
Men jag har kollat akustik i andra amfiteatrar, särskilt en på Cypern, och det var nästan skrämmande hur man hördes långt upp från scenen utan att behöva ta i med rösten.
//GöranR
Måns H 2019-10-24 22:51
Upplägget med branta gradänger i halvcirkel ger ju både kort väg för ljudet från scenen till publiken och, tror jag, att ljud också reflekteras mot scenen så att de som talar/reciterar/sjunger känner stöd. Vissa teatrar hade inbyggda "resonatorer" uppe i raderna. Flaskor/vaser med mynningen öppen mot scenen.
Svar från gorred 2019-10-24 23:46
Undrar om lutningen av gradängerna spelar roll också?
Måns H 2019-10-25 09:17
Klart att lutningen spelar roll. Om alltihopa låg platt på marken blev det nog inte mycket till akustik.
Svar från gorred 2019-10-25 12:11
Nej, det förstår jag, förstås! Jag menade snarare graden av lutning, hur pass stor roll den skulle spela, om det fanns nåt idealt gradtal - bara en tanke.
Annars ger ju ordet i sig ingen vägledning där; "amphi" = runt om, "theatron" = skådeplats (från grekiskan) i sig inte indikerar nån lutning.