Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Om pumlor och andra kulor i grenen - God Jul och Gott Nytt År till er alla

Först – jag kommer inte från Norrbotten, är till exempel inte född i Luleå eller motsvarande. Jag är västgöte, en stolt skaraborgare, och min västgötska koppling blir bara starkare med åren. Men, för mig är det fullständigt självklart att använda begreppet pumla för, ja just det, pumla, dvs sådana här glaskulor man hänger upp i granen. Om det nu är rester av inflytande från min bosättning i Luleå under större delen av 80-talet vill jag låta vara osagt, begreppet lär vara rätt så lokalt därifrån, men jag kan inte dra mig till minnes att det var en stor sak då.

Emellertid, det är den tiden nu. Vi går till Lions och letar efter den perfekta granen, inte för hög men inte för liten, tät men inte för tät – man måste ju kunna hänga pumlorna på grenarna – och symmetrisk, bred nertill och sedan successivt avsmalnande mot toppen.

Så sagt och gjort. 400 spänn för ett litet träd som får stå smyckat med ljus, glaskulor och annat över jul- och nyårshelgerna, lagom högt och lagom glesvuxet. Påtagligt symmetriskt faktiskt och jag gladde mig åt mina skarpa ögon som kunde hitta den bland alla andra, ända tills jag såg att det var fusk. De yttersta grenarna bar omisskänneliga spår av åverkan, en tvär avslutning som om de var klippta. Och tittade man närmare var de det. Någon har alltså gått med sekatör och snippat av grenarna, som nån som klipper en häck, för att få önskad form på granen! Som om vi inte kunde leva med det naturligt asymmetriska, de små tillkortakommanden som naturen ändå bjuder.

Vi, och jag har haft perioder i livet när det gäller utsmyckningen. Från strikt till mer tygellöst. Nu är granen snarare utan några designregler, vi hänger upp vad vi har, vilket också är souvenirer, minnen från resor vi gjort, platser vi besökt och hälsat på. Det är lustigt, men vart man kommer i världen, oavsett tid på året,  finns det alltid julgransprydnader att köpa i någon souvenirshop; spårvagnen från San Fransisco , ängeln från Kauwai, den gröna ön på Hawaii, den lilla dalahästen, baseballbollen från Boston (Red Sox) etc.

Vi funderade också över hur M, vår (inte längre så) nya familjemedlem skulle reagera på granen, men hon har tagit den med jämnmod, lite nyfiken först, men sen konstaterade hon att den står där, inget att göra liksom och så gick hon och lade sig i soffan som vanligt.

Tomtefamiljen hänger inte i granen . De står på soffbordet i år, men hälsar god jul i alla fall. 

På återseende och God Jul och ett Gott nytt År tillönskas alla//Göran

Inlagt 2019-12-22 23:24 | Läst 1735 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Göran - välskrivet, som vanligt.
Fina bilder på din julgran och juldekorationer. Vi kallar dem "glaskugler", även om de inte är gjorda av glas !
Med många vänliga hälsningar och en önskan om God Jul från Erik.
Fin text är själv skaraborgare hehe.
Och fina bilder på granen och dess utsmyckning.

God Jul önskar jag & Maja :)
Hej Göran.
Stämningsfulla bilder.
Jag önskar dig en God Jul
Jerry
Grann gran med mycket tingel o tangel
Vi önskar dig en fin julhelg också
Ha det gott /Stig o Dennis
Tack alla för trevliga och vänliga kommentarer!
Och rubriken gäller - God Julefrid till er alla!
//GöranR