Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fågelfotografi

Underbart väder, sol och blå himmel, några minusgrader så att marken var torr och hård (väldigt bra för hundpromenader, hunden blir inte så smutsig!)och en tunn isskorpa på sjön och de små vattenpussarna i skogen. Luften känns klar och hög, nästan som en riktigt bra höstdag, eller kanske sen vårdag, det är inte lätt att veta nuförtiden när årstiderna liksom flyter in i varandra. Ingen snö dock. Men det kommer väl när vi tror att det är över och sommaren är här. 

I alla fall, hundpromenad i våra vanliga trakter, vår direkta närmiljö idag. Plötsligt såg jag att det liksom rörde sig på en trädstam, och när jag tittade lite mer noga såg jag två små gråbruna fåglar som klättrade upp och ner på trädet. En snabb koll - jovisst var det trädkrypare!

Trädkryparen är lite mindre än en talgoxe, och den gråbrunspräckliga färgen på ryggen gör att de nästan smälter in i trädet och är därför svåra att upptäcka. Här var det rörelsen som avslöjade dem. 

Oftast när jag är ute så här och har kameran med mig sitter det en fast 17mm's glugg på kameran, dvs motsvarande en 35:a hos Leica eller nån annan fullformatare (inga jämförelser i övrigt...!). Den är ett underbart objektiv för gatufoto, eller bilder på hunden i skogen, men ärligt talat inte nån höjdare när det gäller fågelfoto. Egentligen är den helt värdelös om man vill fånga små fåglar med samma färg och textur som underlaget. Jag är ju inte heller nån fågelfotograf, men jag gjorde ett försök i alla fall.

Någon som ser fågeln? Det var två, men jag tror den andra smet bakom trädet. Tips - titta strax till vänster om den ljusa grenstumpen cirka en tredjedel ner från övre kanten.

Men det var fint väder, och det mänskliga ögat såg fåglarna bättre. Och som sagt, det finns bättre motivval för en fast vidvinkel. 

Solen som reflekteras i den tunna isskorpan till exempel.

Eller en hund på en klippa i motljus.

På återseende//Göran

Inlagt 2020-02-05 22:41 | Läst 1054 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Man vaknade iaf till när man letar efter en nål i höstacken, eller var det trädkrypare....Det kan vara en i närheten av den grenen som sticker ut till höger som är ljusare ungefär mitt i bild, inte helt omöjligt att den är en till lite ovanför mitt på stammen
Svar från gorred 2020-02-06 17:47
Jo, du hittade den! Den andra, ja då har du skarpare ögon än jag. Jag ser ingen där, jag tror den smet in bakom trädet till vänster. Men, de är svåra att se, de smälter verkligen in.
Tack för kommentaren.//GöranR
Hehe tyvärr Göran jag är blind ser ingen pippi :(

Vovven blev fin och ser ut att ha det gött :))
Svar från gorred 2020-02-06 17:49
Det är en liten, mörkare fläck strax till vänster om den ljusa grenstumpen. Men, de är svåra att se, de smälter verkligen in, även när man tittar på dem utan kameran framför sig.
M älskar den här skogen!
Ha det//GöranR