Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Du sköna nya värld – sommarens största digitala musikfestival

De bilder som visas här är tagna mitt på dagen en strålande sommardag. Starkt solsken från en blå himmel med lätta sommarmoln, man frestas att säga obarmhärtigt ljus med få om ens några möjligheter att mjuka upp. Kanske hade svartvitt hjälpt, men samtidigt är färgsättningen speciell och bör visas.

Här hamnar vi också i diskussionen vilka bilder man ska visa i fotoblogg och relationen bilder – text. Ibland kan man visa bilder, som egentligen står för sig själva, och där en eventuell text blir mer av ackompanjemang till bilderna. Ibland illustrerar bilderna en text. Bilderna här gör inte anspråk på att vara ”bra” fotografiska bilder, utan ska ses som illustrationer till min lilla berättelse om min utflykt idag till Järna.

Järna är i mina ögon antroposofirörelsen med framförallt Vidarkliniken, och Saltå Kvarn, där det ligger strax bredvid E4:an en bit söder om Sötälje.

Vad jag inte visste var att Järna, eller egentligen Ytterjärna, också hade en gedigen kulturverksamhet, även om den antroposofiska grunden finns med.

"Kulturcentrum Järna (f d Rudolf Steinerseminariet) började sin verksamhet 1964 som ett nordiskt utbildningsinitiativ vilande på antroposofisk grund. Idag har Kulturcentrum Järna med sin prisbelönta arkitektur utvecklats till en kurs- och utbildningsplats med en mer internationell profil där man inspirerad av antroposofin vill främja konst, hälsa och mänsklig utveckling."

Varje år har man kulturfestivaler. Årets kulturfestival blev förstås inställd, på grund av den rådande pandemiska virussituationen. Men inte helt inställd. Den blir av ändå, om än inte i sin vanliga form. Något gott ska vi väl ha av internet, så man samlar som vanligt musikaliska profiler, tar emot en begränsad publik - fysisk distansering – och skickar ut festivalen på nätet för alla att ta del av via sina datorer, plattor/paddor eller mobiltelefoner eller vad man nu har. Namnet på årets sommarfestival är just Du Sköna Nya Värld! 

Min bonusdotter som är pianist ska medverka, bland flera andra lovande och duktiga ungdomar, och jag skjutsade henne dit.

Jag har varit på besök i Ytterjärna tidigare, i jobbsammanhang då vi gjorde studiebesök på Vidarkliniken och fascinerats av mycket av det ideologiska tänket i antroposofismen, även om en del praktiska och kliniska konsekvenser kan kännas främmande. Arkitekturen och färgsättningen är genomtänkt på ett annorlunda men karaktäristiskt sätt, men som instinktivt känns positivt. Och trädgården är formidabel, hela platsen känns inspirerande.

På väg hem blev det förstås ett besök på butiken till Saltå Kvarn. Väldigt mycket gott i den butiken, man fick passa sig och välja hårt, annars hade man lätt kunnat förköpa sig. 

På återseende//Göran

 

Inlagt 2020-07-19 00:49 | Läst 1335 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fint reportage och utmärkta bilder från Järna. Vi ha varit där många gånger I och jag, och trots de många mkt speciella byggnaderna tycker jag det är svårt att få med mig bra bilder därifrån. Du har lyckats väldigt fint här! Precis som du uppskattar vi dom mjuka formerna och dom en aning urblekta färgerna, inne såväl som ute. Kulturhusets interiör andas mkt lugn. Vi gillar också maten och fiket liksom dom ekologiskt odlade grönsakerna som säljs alldeles i närheten. I, som tidigare haft kontakt med Vidarkliniken, köper också gärna med sig någon skön kräm därifrån.
Trots allt detta positiva har ingen av oss någon förståelse för antroposofernas esoteriska verklighetsuppfattning. Där finns mkt övernaturlighet inblandad, alltifrån virvlat vatten och holistisk medicin till val av kläder. Vidarkliniken är ju nu också nedlagd. Ändå fortsätter vi att ofta göra stopp där, för färgernas, formernas, matens och grönsakernas skull! Fin blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från gorred 2020-07-19 22:34
Tack Björn - uppskattas! I övrigt instämmer jag fullt ut i din bedömning.
Hälsningar//GöranR
Mycket vacker serie!

Kul att det blir av ändå via nätet :)
Svar från gorred 2020-07-19 22:36
Tack Joakim - kul att du gillade bilderna. Jag kan tycka att det kan vara svårt att göra arkitektur, särskilt den här, rättvisa.
Och man är i full gång med festivalen, via nätet, vilket inte visar sig vara så lätt.
Ha det//GöranR