Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Alla dessa spanska städer. Och spanska kattjävlar...

Om man vill ha omväxling till strandliv och vardagsliv i Torrevieja, till exempel när vädret bjuder på moln och smärre regnskurar, kan man åka upp till bergen, till vindistriktet som ligger ungefär en timmes bilresa från kusten, rakt in i landet. I dalarna trängs vinrankorna med olivlundar och de små städerna klättrar på bergssidorna. Det är historiskt område, genom åren har det varit skiftande styren; romarna, kartagerna och araberna (utan ordning) med flera, som alla satt sina spår i landskapet och i städerna. Nästan varje stad ståtar med en borg, eller rester efter en. Det är ofta kuperat i städerna, med vindlande trappor och trånga gränder särskilt i de gamla kvarteren som ofta räknar tider från tidig medeltid. Gamla kyrkor trängs med både gamla och nyare byggnader och här och var öppnar sig städerna och man kommer fram till någon plaza eller grönskande allé.

Städer som Jumilla, Abanilla, Monovar, Alguenya och El Pinõs är typiska vinstäder. Vinerna är inte sällan robusta och kraftiga och rekommenderas njutas till det lokala köket (som jag aldrig riktigt har förstått vad det skulle vara…). Caravaca de La Cruz räknas till en av de fem heliga städerna i världen och mål för både pilgrimer och andra vandrare, efter påvens utnämning av staden 1988, tillsammans med exempelvis Santiago De La Compostela, Rom, Jerusalem etc.

Så det finns mycket att se och uppleva. Och överallt ser man dessa "straycats", som tycks leva i något slags symbios med människorna, inga huskatter men inte riktigt förvildade heller, ofta ändå till dels matade och omhändertagna.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-10-25 11:59 | Läst 2286 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och tack för historielektionen!
Katter såg vi också, det va på kvällarna mest!
Dom höll koll liksom!
/B
Svar från gorred 2018-10-25 21:27
Tack Bengt. Historiens vingslag flaxar ganska ordentligt runt öronen i de här trakterna vilket gör en ödmjuk till sinnet på nåt sätt.
Och visst är det katterna som håller koll.
//GöranR
Historia som man får lära sig är mer lokal än vad man tänker sig. Fantastiskt med lokalhistorian. Lika viktig överallt.
/MA
Svar från gorred 2018-10-25 21:29
Absolut. Just i de här trakterna är lokalhistorian synnerligen påtaglig. Värt besök.
//GöranR
Länderna kring medelhavet har ju alla en historias som både till "längd" och variation vida överträffar Sveriges och övriga nordiska länders. Men precis som Sverige som samlat land inte är mkt äldre än 600-700 år är väl Spanien som stat inte så mkt äldre hellre. Och bara en sån sak som att större delen av nuvarande Spanien i ca 500 år (ca700-1200) hade morerna som härskare! Intressant! Så nog finns historia. Intressanta bilder om väl illustrera din text och bildmässigt tycker jag mest om bilderna 4, 5 och 6. Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2018-10-26 00:23
Tack Björn.
Nej områdets historia har väl inte så mycket att göra med Spanien, dvs det land som vi känner idag, som med området som sådant. Och de flesta länder här runt Medelhavet är ju egentligen konglomerat av en massa olika små stater, furstendömen och kungadömen, och mest politiska konstruktioner. Och det verkar som om just kusten och nära kustland här var intressant för flera kulturer.Och alla syns ha lämnat spår. Det är väldigt intressant.
/GöranR