Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Analogt eller digitalt? Och riktig fotografi?

Jag har funderat över den här frågan, lite av och till under en längre period. Och den dyker ju upp lite då och då i diskussionstrådar och bloggar – det analoga fotograferandet ökar och fler och fler ungdomar ger sig på det!  Mina tankar här är alltså inte svar på eller reaktion på tidigare eller aktuella inlägg utan mina egna reflektioner.

Är det egentligen någon skillnad på att fotografera analogt eller digitalt? Alltså, visst är det skillnad på grejorna. Men i övrigt? Egentligen, alltså! Dvs när det gäller fotograferandet?

Utgångspunkten är en ljustät låda, med kontrollerat ljusinsläpp via en samling glaslinser, där ljuset projiceras på ett särskilt ljuskänsligt medium, och där man i efterarbetet omvandlar den projiceringen till en bild. Det här gäller både det analoga och det digitala fotograferandet och har så varit i alla tider.

Själva det praktiska fotograferandet är ju sedan samma sak också, vare sig det gäller analogt eller digitalt! Man riktar kameran, och objektivet, mot det man vill avbilda, komponerar bilden, ställer in avstånd, exponering etc och så knäpper man av, alltså låter en kontrollerad mängd ljus falla in på sitt ljuskänsliga medium oavsett om det är en celluloidremsa eller en platta med ljuskänsliga dioder. Man måste hålla koll på de fotografiska parametrarna på precis samma sätt oavsett vilka grejor man använder. Bländaröppning relativt slutartid relativt ljuskänslighet är precis desamma. Fokusering likaså. Det är samma handgrepp och manövrar med reglage etc i båda situationerna. Analoga kameror och digitala kameror ser i stort sett likadana ut.

Så, vad är skillnaden? Snabbheten? Den finns i båda lägena. Elektroniken då? Jovisst, det behövs en dator för att översätta ljuset till sensorn och sedan lagra på minneskortet, men det kan ju rimligen inte påverka själva fotograferandet som sådant. Bilden? Det hävdas att bilden blir annorlunda, och det kan nog vara så, inte minst med alla möjligheter i moderna efterarbetningsprogram där risken för överbearbetning finns. Men har vi inte kommit bort från det, åtminstone vad gäller seriös fotografi? Och är den analoga bilden nåt att sträva efter i sig? Ser vi egentligen skillnad på en bra digital bild och en bra analog bild? Min tanke är att det är svårt.

Så, riktig fotografi handlar i min bok inte om analogt eller digitalt eller vilka grejor man använder. Det handlar om helt andra saker; förmåga att behärska hantverket, kunskap, hur man ser bilden, hängivenheten till konsten och såna saker. Och det handlar inte ens om svartvitt eller färg.

Sen har jag respekt för att man är olika, har olika intressen och bakgrund; att man då vill hålla på att ladda manuellt med film och att framkalla själv med alla de processer som krävs, för att man tycker det är roligt att hålla på och kanske av nostalgiska skäl eller till och med tanke på slow photographing, men skillnad att fotografera? Egentligen inte.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-08-16 11:45 | Läst 238 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Göran - jag håller så mycket med dig - välformulerad och skriven. Och därmed också en vacker foto - analog eller digital - bild bearbetad eller inte.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik / DK.
Svar från gorred   2019-08-16 12:09
Tack för en trevlig kommentar Erik!
//GöranR

PS: Bilden är digital och med lätt hand bearbetad i Lr. DS
En välformulerad reflektion. Och man kan undra vad det är som göder de oändliga diskussionerna om digitalt vs analogt, svartvitt eller färg med flera. Kanske därför att det helt enkelt är roligt att diskutera. Men visst vore det intressant om fler samtal om bilden och bildens berättelse och uttryck dök upp.
Ha det gott!
Riktig fotografi tycker jag sitter i betraktarens öga!
Men som sagt,
vi bör nog prata igenom det här viktiga ämnet vid en fotofika! :)
B)
Intressanta reflektioner.

Skrev man bättre böcker för hand än med manuell skrivmaskin. De som skrev på en elektrisk skrivmaskin var de bättre än de som skrev på en elektronisk skrivmaskin som kunde lagra och redigera text? De som använder dator för att skriva text är de kass?

Varför har inte resultatet (boken) betydelse för en del människor?

Personligen tycker jag att bilden har betydelse inte hur den kom till...
Svar från gorred   2019-08-16 21:10
Det finns faktiskt de som anser att man skrev bättre manuellt, för hand eller på mekanisk skrivmaskin: Ordbehandlingen är för lätt, det kommer med för mycket liksom- Jag tror till exempel att Jan Guillo fortfarande skriver på en vanlig skrivmaskin.
I övrigt instämmer jag helt.
//GöranR
Otroligt pedagogiskt, är det skrivet för en förskola? LO
Svar från gorred   2019-08-16 21:11
Du har ju läst, och möjligen förstått, så...
En jävligt onödig kommentar. Jag skriver som jag skriver, vilket du inte varken behöver eller ska hänga upp dig på!
//GöranR
Dubbelolle   2019-08-16 22:51
Du skriver som du skriver, och jag svarar som jag känner, det låter nog fair!? LO
Svar från gorred   2019-08-16 23:16
Må så vara. Emellertid hör det inte till att kritisera eller bedöma HUR man skriver, språkstilen eller hur man hanterar svenskan.
Så, inte minst ur den synpunkten är din kommentar onödig och bortom nån slags anständighetens gräns.
Och man måste inte alltid berätta vad man tycker och känner.
//Göran R
Dubbelolle   2019-08-16 23:24
Det får du tåla, jag menar vad jag skriver, LO
Svar från gorred   2019-08-16 23:43
Det handlar inte om att "tåla". Det handlar om god ton och vad man ska inrikta sig på när det gäller bloggarna. Språkbehandlingen är inte vad som ska bedömas eller värderas.
Du var fullständigt onödig i din kommentar! Jag undanber mig sådana kommentarer i fortsättningen .
För min del är den här diskussionen avslutad.
"Så, riktig fotografi handlar i min bok inte om analogt eller digitalt"

Vad är det för någon bok?

/Gunnar
Svar från gorred   2019-08-16 23:11
Ett uttryck; betyder vad jag tycker, hur jag ser på det, på engelska In My Opinion (IMO). Allvarligt?
//GöranR
en bra reflektion Göran :) resan är målet,lite som å köra bil med automat eller manuell , det viktiga är att man kommer fram :)
Flag Counter

Innehållskategorier