Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att åka tåg

Att åka tåg skulle väl vara ett av de absolut bästa sätten att färdas på, särskilt om man vill åka lite längre sträckor. Hjulen på tåget är låsta vid en räls, det går bara rakt fram utan störningar, oförutsedda gupp eller kurvor eller undanmanövrar och det bara rullar på. Man sitter bekvämt, man har bra utsikt och man kan röra sig utan större problem, ta små promenader till exempelvis restaurang- eller kafévagnen, man kan läsa utan att må illa eller bli åksjuk eller bara sitta och vara i sin resa. Och det finns (principiellt) fungerande toaletter.

Tågen har sin historia, tänk på alla deckare och andra berättelser som utspelar sig på tåg, i litteraturen eller på film, och några ikoniska resor är ju tågbundna; Transsibiriska järnvägen, Orientexpressen, tågen över Klippiga Bergen i nordvästra Kanada etc, och alla berättelser om hur tågen vann mark både i USA och i Sverige, alla rallarhistorier inte minst.

Så istället för att ta bilen till Helsingborg, vilket annars låg nära till hands – jag är en sådan där bilburen person – så tog jag tåget. Tre timmar först till Göteborg, med sällskap av en för mig okänd dam i min ålder som berättade allt från sin resa till Cayman Islands, om sina barn och barnbarn – resan till Göteborg gick väldigt fort och var väldigt trevlig. Och sedan ytterligare en och en halv timme ner till Helsingborg med min nya bok… Jag kände mig nästan utvilad när jag kom fram.

Många sitter med sina små datorer och paddor, det finns alltid Wifi och uppkopplingsmöjligheter, så det är möjligt att jobba på resan, eller titta på någon film eller serie (ifall man missat senaste avsnittet av Game of Thrones till exempel)

De moderna tågen är mer bekväma än nånsin, och den skarvlösa rälsen gör resan ännu bekvämare. Och smörgåsarna, och maten, i restaurangvagnarna är bättre än tidigare, långt ifrån de gamla inplastade torra mackorna som i sången.

Överhuvudtaget tycks maten spela stor roll när man reser. De gamla väntsalarna är ombyggda till gallerior, där olika typer av matställen är mest förhärskande. Och många har med sig medhavd färdkost som går utmärkt att äta vid de små borden som kan fällas ner vid varje säte. Och det verkar som alla äter! Mest hela tiden. Så begreppet ”färdkost” är alldeles rimligt och relevant.

Snabblunch innan tåget går - Stockholm C

En lite senare snabblunch - Göteborg C

Jag missade inte bara dagens fotofika på Tårtan, utan också solnedgången över Öresund. Utsikten är från 5:e våningen på hotellet, där bastun ligger, och solen hann försvinna bortom horisonten medan jag hämtade kameran... Men det kpommer flera kvällar. 

Och anledningen till Helsingborgsresan; Nordiska Mästerskapen i barbershopsång, en av årets höjdpunkter för mig!

På återseende//Göran

Inlagt 2019-04-25 10:52 | Läst 208 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var en trevlig reseberättelse, ser fint ut också!
Hälsn!
En liten trevlig reseberättelse som sagt! Jag gillar också att åka tåg, har åkt tåg sedan 1946! :) Och även åkt tåg till Alperna, och i Alperna och även till Italien under senare tid, till Garda! Det va en resebyrå som hade det för ett tjugotal år sedan! Tror det hette Blue Train! X2000 till Lund, sedan natttåg/färja till Berlin, och där snabbtåg ICE till italienska gränsen och så italiensk tåg till Garda. Nåja buss sista milen! Vi blev litet åksjuka på X2000, men ICE va super! Mycket bra restaurang på ICE-tåget! Den italienska delen av resan va väl sisådär!
Ok, lång kommentar det här! :)
/B
Hej Göran.
Det var en dejlig rejsebeskrivelse. Og det er lige præcis sådan en fortælling, som jeg henviste til i mit tidligere blogindlæg om FS-bloggen ctr. Instagram og Facebook.
Og tre dejlige fotos med i købet - især nummer 2 - det ser ud til at det smager himmelsk :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Intressanta betraktelser och fina bilder!
Tack för alla svar. Börjar komma tillbaka till verkligheten n u efter att ha tillbringat förra helgen i min barbershopbubbla.
Och tåg - det finns så mycket och stor potential i det resandet.
//GöranR
Flag Counter

Innehållskategorier