Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att curera. Eller kurera?

Det här med att curera är inte lätt. Först och främst har ju ordet flera betydelser; att kurera kan vara att läka, att hela de som är sjuka. Men det kan ju också vara att ordna, sammanföra i en kontext, fixa ett sammanhang. Och vad gör en kurator? Eller curator? Någon som är utbildad i att bland annat hjälpa de som inte mår så bra med samtal, ordna för människor i nöd, fixa ett sammanhang, eller någon som ser till att tavlor, fotografier och andra konstverk hamnar rätt i förhållande till varandra, hamnar i ett sammanhang och berättar sin historia? Det kanske inte är så stor skillnad ändå till slut. Men det är inte lätt, vilket som. 

Det här med att se hur man ordnar sina bilder, så att när de hänger tillsammans blir ett sammanhang, berättar en historia eller hamnar i en kontext är svårt. Svårare än jag trott. Särskilt när det rör sig om fysiska bilder som ska hänga på en vägg.

I dag hängde vi i ABF-lokalen i Sö’tälje, där vi har en fotoutställning lördag till söndag, de fotografer som träffas på fotofika i Viksängen varannan vecka - Med Bilden i Centrum. Och det var då de här svårigheterna dök upp, särskilt för mig.  Men, med god hjälp av duktiga och erfarna fotokompisar, så redde det ut sig och blev riktigt bra till slut.

Och vilken skillnad det är att se på bilder på datorn eller i telefonen jämfört med att se dem hänga på en vägg, särskilt när de hamnar i en ordning som känns rätt. En bild är inte en bild förrän den finns i nåt slags fysiskt format, dvs utprintad, som en klok man sa en gång.

Väl mött i morgon . Det kan bli väldigt trevligt!//GöranR

Inlagt 2020-01-31 21:44 | Läst 4250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lycka till! Sötälje ligger dessvärre utanför min aktionsradie i dessa dagar. En bra curering, en bra hängning är det som gör bra bilder bra. Om man så säger.
/Gunnar S
Svar från gorred 2020-01-31 23:04
Tack Gunnar. Synd att aktionsradien inte räcker till. Och du har alldeles rätt. Några smärre förflyttningar, och det gav ett helt annat intryck. Skönt att vara omgiven av duktigt folk!
//GöranR