Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Även det banala är vackert

Ibland tänker jag att alla bilder är tagna, så varför ska jag anstränga mig? Ibland tänker jag att alla tar bilder på vackra solnedgångar, så ska man ta en bild på en solnedgång så måste det till nåt alldeles extra för att den ska stå ut i jämförelse med alla andra, och det blir sällan så. 

Men egentligen tar man ju alltid sina egna bilder, oavsett hur många andra som tagit bilder på liknande motiv - är det en solnedgång så är det min solnedgång, liksom. Och även om solnedgångar är banala, närmast per definition, så är de vackra med sina röda, gula och orangea färger som får himlen att brinna. 

Så, räkkryssning med jobbet i fredags, dan före det famösa prinsbröllopet. Räkorna var mediokra, och det blir lite torftigt, lite substanslöst att bara äta räkor och bröd, nästan så man längtar efter en rejäl biff eller hamburgare så man får lite ordentlig mat. Men trevligt att träffas med jobbarkompisarna under lite annorlunda omständigheter, och skärgården är alltid trevlig att åka omkring i, givet att det är fint väder. Och det var det. Och så blev det alltså en vacker solnedgång på hemfärden, där stadens silhuett avtecknade sig mot den brinnande himlen. 

Och så kom där en annan skärgårdsbåt, eller en turistbåt på det glittrande vattnet, och bilden var given.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-06-16 21:58 | Läst 3334 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag känner igen resonemanget, som jag utvidgat en aning.
Liksom du skriver, så tänker jag att om jag behöver bilder måste jag själv ta dem, det hjälper inte att det finns miljoner likadana bilder som andra har tagit - de bilderna kan jag ju inte använda.

Och sen vet jag att det är viktigt att träna upp sitt "hantverk". Redan det ger motivation att fotografera "banala motiv", att snabbt hitta en bra vinkel, en fungerande komposition, rätt exponering etc. När man sen har ett verkligt bra motiv, så har man ju nytta av att snabbt kunna ta vara på situationen.

Hantverk skall ju tränas, och fotografering är ett hantverk. Dessutom ett trevligt sådant.

- hawk
Svar från gorred 2015-06-16 23:03
Precis. Men eftersom det finns så många nu som fotograferar - alla är ju fotografer - så ligger det ibland tyvärr lite nära till hands att misströsta. Men, man måste ta sina egna bilder. Man behöver alltid träna på sitt hantverk, och bara för att det finns många andra "likadana" bilder får man alltså ta sina egna, utan att jämföra, utan att tävla, utan att bli blasé eller tänka att "det är ändå ingen idé".

Tack för en intressant och trevlig kommentar!//GöranR
Det viktiga med de flesta bilder är att vi själva kan förflytta oss tillbaks i såväl minne som känslor. :)
-affe
Svar från gorred 2015-06-16 23:23
Det är också en väldigt viktig aspekt. Även om det redan finns otaliga bilder på solnedgångar, till exempel, så är det min bild, och det var jag som såg motivet och tog bilden i just de omständigheter som var för handen för mig just då, och som jag sedan kan komma ihåg och känna hur det var. Och det är väl därför som min bild blir värdefull för mig, och vacker, hur banal den sen är.
Tack för kommentaren//GöranR
PS Bildupplevelsen en klen tröst för missad fotofika ;-) DS
alf109 2015-06-16 23:27
Nej upplevelsen av våra fotofika spelar givetvis i en egen division, lite som ett stort genombrott på väg mot upplysningen på något sätt, tycker inte du det också? ;)
Svar från gorred 2015-06-16 23:49
Hehe - sant! Våra diskussioner är ständigt på väg, ständigt på gränsen att bryta igenom till att se ljuset, håller helt med. Tyvärr varken man kan eller ska prioritera i efterhand emellertid, får försöka lära av misstagen ;-).
Hälsningar//GöranR
Fint i skärgården och en vacker solnedgång är inte att förakta, även om många fotat just det tidigare. Det finns ju en anledning till varför det finns en hel del bilder på just solnedgångar, de är ju vackra.
Svar från gorred 2015-06-17 11:04
Jo, ljuset och färgerna samverkar ju i solnedgångar på ett speciellt sätt. Och det är väl därför alla fotograferar då. Och man får försöka ta sin egen bild, sitt egna minne och känsla hur det var.

Hälsningar//GöranR
Hej Göran, av någon anledning så står bilder på/med solnedgångar alltid högst i kurs. Har du någonsin sett ett bildföredrag som INTE slutar med en solnedgångsbild? Inget fel. Alls. Bara en fundering varför vi är så förtjusta just i NEDGÅNGAR och inte i solUPPGÅNGAR som kanske mer borde locka till härliga sommar/höst/vinter/vårdagar.

Så fort någon ser en en solnedsgångsbild blir det oftast en massa "Gilla", men hur fotografiskt är det egentligen? Det är ju så att nästan vem som helst kan ta (med lite tur) en fantastisk sådan bild. Fotografisk skicklighet ligger väl mera i att sträva mot att ständigt ta bättre bilder, inte bara en slumpbild då och då.
Svar från gorred 2015-06-17 10:59
Tack Lars. Jag har faktiskt fotograferat soluppgångar, speciellt på Hawaii, på ön Kauai. Där dansades en speciell hawaiansk dans för att fira att solen gick upp idag också. Men inte lika spektakulärt färgmässigt som uppgången - om det har att göra med partiklar i luften eller nåt.

Men min fundering gällde också, förutom att det som är ofta är banalt, att så många fotograferar så mycket, alla bilder är tagna så varför ge sig på att göra ytterligare en, som kommer bort i mängden...

Men då tänkte jag att man måste alltid göra sin egen bild, oavsett hur många andra som tagit e n likadan, och oavsett om motivet betraktas som banalt eller inte. Och att alltid "träna" på sin färdighet att fotografera, vilket också innebär att man tar bilder på sånt som ligger nära till hands, exempelvis solnedgångar.

Hälsningar//GöranR
Jag förstår inte varför solnedgång bilder bör vara mer banala än många andra motiver. Din bild är att så långt ifrån banalt - det där skiljer det från så många andra i sitt slag är att solens skiva inte ses. Den är att oftast för utbränd och tråkig. Här ger solen de fantastiska färger och de är de man glädjas över.
Super bild Göran.
Med foto hälsning från Erik / DK
Svar från gorred 2015-06-17 14:19
Tack Erik - uppskattat! Vad jag menade var att det är så många (eftersom det är så många som har kameror, och som fotograferar nuförtiden) som tar bilder på just (och bland annat) solnedgångar, men att bilderna ofta riskerar att bli lite platta och tråkiga. så det är lätt att just solnedgångsbilderna försvinner in i den stora massan av sådana bilder. Men, som sagt, viktigt att man tar sina egna bilder och struntar i hur många andra sådana bilder det finns.

Hälsningar//GöranR