Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Barbershopkonsert istället för mello

TV'n och melodifestivalen lockade föga i kväll (i går kväll?). Framförallt när programmet i övrigt erbjöd en konsert med kören Zero 8 i Adolf Fredrikskyrkan.

Nu ska direkt sägas att rubriken är delvis missvisande. Zero 8 sjunger inte bara barbershop, även om de till hör världens absolut bästa i den genren. De har en väldigt bred repertoar som spänner över gregoriansk och rysk kyrkomusik, över klassiska stycken till svenska sånger och inte minst folkviseskatten vi har. De har representerat Sverige i otaliga festivaler runt om i världen och kommer att representera oss dels i världsmästerskapen i barbershop nu i sommar, men också delta i en slags europeisk melodifestival för körer nu ganska snart, som går av stapeln i Göteborg, och där de alltså också blivit utvalda att föra Sveriges fana.

Det blev en magisk stund, med ett musikprogram som innehöll allt detta som jag pekade på här ovan, med en renhet och en klang som är svår att beskriva. Barbershop i synnerhet, men musik i allmänhet handlar mycket om att uttrycka sina känslor i musiken och förmedla dem till publiken, att berätta och vara trovärdig i sitt uttryck och sina känslor.

Och det var en av behållningarna i kväll. Och visst märks den svunna och förlorade kärleken...

Kyrkan var fullsatt. Alla vi som var där fick oss en oförglömlig upplevelse till livs.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-05-19 01:40 | Läst 670 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
"gregoriansk och rysk kyrkomusik" - här hade jag velat vara med och lyssna! Blir det repris?
Svar från gorred 2019-05-19 12:09
Just igår var det inte så mycket av just det, mer kontemporär musik och en blandning av klassiskt, svensk folkmusik och barbershop, men kören har tidigare deltagit i bl a påskfirande i Ryssland och musikfestivaler i såväl Georgien som Baltikum och flera europeiska länder.
Det går att kolla mupp dem på internet, där man inte minst kan se och höra dem och få information om framträdanden.
Det är värt det.
//GöranR
Dubbelolle 2019-05-19 20:43
Finns massa om Zero8 på Youtube! LO
Svar från gorred 2019-05-19 23:06
Japp - de är på Internet att lyssna och se på. Värt att göra det.
//GöranR