Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Behov av proportioner när det gäller immigrationsdebatten

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson blev för en tid sedan intervjuad i DN. Ur den artikeln hämtar jag två i och för sig lösryckta citat, men som stämmer väl med artikelns innehåll i stort och i övrigt: 

"(Om begreppet ”mass¬invandring")

– Om vi håller oss till fakta: Förra året gav Sverige skydd till cirka 30 000 människor. Samtidigt finns det 6,5 miljoner internflyktingar i Syrien. Libanon har tagit emot 1,5 miljoner människor. Turkiet har tagit emot lika många människor på en månad som EU gjort sedan kriget började. Och så sitter vi i Sverige och pratar om ”massinvandring”. Ett väldigt rikt land med lång tradition av att hjälpa människor. Jag har väldigt svårt att förstå detta.

(Om att minska invandringen)
– Är Sverige en del i EU? Ja. Har vi skrivit under Genèvekonventionen? Ja. Är det krig i Syrien? Ja. Är Sverige ett bra land att komma till? Ja. Frågan är vad man vill att vi ska ändra på. Att gå ur EU eller ändra på flyktingkonventionen är inte så lätt. Men visst, vi kan göra det miserabelt att komma hit. Då kommer så klart ingen."

Artikeln i sin helhet finns här: http://www.dn.se/…/vi-har-en-lang-tradition-av-att-hjalpa-…/

Personligen tycker jag att debatten har gått överstyr. Den har hamnat i något slags skyttegravskrig, där dels hemska saker målas ut om massinvandringen, dels fakta som sopas under mattan och förtigs, förutom att det börjar gå vandringssägner och mytbildning runt invandringen och vad som gäller människor från krigshärjade länder. Det är i mycket en "Not on my backyard" - debatt. 

Sverige är ett rikt land. Vi har en tradition av att hjälpa. Det handlar inte bara om ekonomisk vinning eller förluster, det handlar också om solidaritet och medmänsklighet. Och kostnaderna är inte direkt utväxlingsbara mot exempelvis äldrevård, sjukvård eller liknande. Om vi verkligen vill finns det andra överskott att ta av som inte belastar statsbudgeten. 

På återhörande, och återseende//Göran 

Inlagt 2015-01-04 22:48 | Läst 2302 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Viktig fakta som du lyfter fram och som förhoppningsvis kan nyansera diskussionerna en aning. Det är angeläget att så många länder som möjligt tar ansvar och om Sverige lever upp till de åtaganden som man undertecknat både genom vårt EU-medlemskap och via FN, är det ett skäl till att vara stolt.
/Nonno
Kan också bara hålla med, Göran!
Nog har vi möjlighet, bara vi vill...
Udo
Tack för sansade ord och jag håller med,mycket myter frodas och det haglar felaktigheter. Ibland önskar jag att tv skulle våga sig på ett par program baserade på fakta. Program som visar och beskriver vad som händer och vad som gäller. Folkbildande. Vad fungerar, vad fungerar mindre bra osv. Kanske vore det ett sätt att få slut på eller åtminstone gjuta olja över de ibland stormiga och hätska debatterna. Jag tror dessutom att det kan vrida en del röster från SD.
Jag är stolt över att vi som land lever upp till de avtal och åtagande vi skrivit under . Och somdu säger , andra länder närmre konflikthärdarna tar emot mångdubbelt fler.
Det finns mycket i det skriver som jag själv står för. Jag undrar varför man kastar ljuset på invandringen när det stora pengarna från våra skatter hamnar i skatteparadis som en mycket liten grupp får nyttja. Banker och försäkringsbolag och en massa riskkapitalbolag dränerar våra gemensamma pengar. Är det av risk att den debatten ska komma på agendan som man håller uppe lågan i invandrings politiken. Det känns bara så konstigt att aldrig ska banker betala tillbaka när vi får rädda dem när det tappar bort våra gemensamma pengar.
Du har så rätt, jag läste också artikeln.
Jag tror också att politiker på något sätt är rädda för att presentera fakta på ett riktigt och pedagogiskt sätt, jag tror att man underskattar den absoluta majoritetens självklara uppfattning att man skall hjälpa om man har möjlighet även om detta kostar. Om detta gjordes skulle man effektivt slita vapnen ur händerna på rasister och främlingsfientliga och andra mörkerkrafter som utnyttjar misstroendet gentemot de etablerade med en humanistisk grundsyn.
-affe
Kloka ord Göran, men det är mycket lättare att blåsa upp det som ett skräckscenario.
Jag håller helt med dig.
Vi har samma typer i Danmark - både politiker och debattörer. Resten av oss måste hålla hovededt kallt och vara till hjälp när vi kan
Hälsning från Erik / DK
PS: Det finns också en skillnad mellan invandrare och flyktingar
PPS: Vi har helt glömt bilderna - fint bild av en annan typ av invandrare :-)
Tack för alla svar och kommentarer, uppskattas. Jag är övertygad om att det är viktigt att försöka undvika att demonisera och mörka. Det är alltid bättre att prata klartext, och att då också ta debatten och inte försöka sopa den under mattan. Generaldirektören var befriande tydlig.