Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Bois de Boulogne eller mina dagar i Skövde

Bois de Boulogne (Boulogneskogen) är en park i Paris. Boulogneskogen var från 1400-talet kunglig djurgård men öppnades från 1600-talet upp för allmänheten. Den skänktes av Napoleon III år 1852 till staden Paris. 

Nu finns Boulognerskogen i såväl Gävle som Skövde. I Skövde finns dessutom Boulognersjön, en sjö i parken som fungerat som badsjö i många år. Jag lärde mig simma där. En sådan sjö känns inte alls underlig i en stad som Skövde, utan eget vatten i övrigt, inga floder eller åar, bara enstak badsjöar långt från centrum.  Emellertid var vattenkvaliteten redan tidigt högst tveksam, allrahelst som den låg bredvid en fågelsjö full med bland annat änder och gäss, som inte hade någon respekt för vilken av sjöarna som de egentligen skulle vara i. Så badsjön förföll allt mer, hopptornet vittrade sönder och till slut var det bara en stinkande göl. Det enda raka hade varit att fylla igen eländet, men Skövde har förändrats de senaste åren, en ny inställning vad som behövs för Skövdeborna, så när man renoverade parken så renoverade man också sjön.

Detta slutade med att man förra året kunde öppna upp en ny version av den gamla badsjön, med sandstrand och gräsmattor, grillplatser och terrasserade sluttningar ner mot sjön, för bad, sol och lek, precis som det en gång varit och som det var tänkt.  

Så nu promenerar man där, man fikar och solar, spelar boll och till och med alltså badar. Och det är jättefint. Nu är det lite lite vatten, men man fyller på till säsongen börjar. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-03-26 23:21 | Läst 2581 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag har själv varit i Skövde några gånger och då förundrats över namnet. Varför kallar man en park i Skövde för Boulognerskogen? Har också varit i Bois de Boulogne i Paris, men det var väldigt länge sedan. Vad jag kan minnas så är inte likheten mellan parkerna direkt slående.
Svar från gorred 2016-03-27 01:52
Eftersom jag är född och uppväxt i Skövde är det helt naturligt att den heter Boulognerskogen. Det har den alltid gjort. Och att den finns i Paris, och i Gävle också lärde jag mig helt nyligen (kanske inte Parisvarianten men ändå).
Och det är väl inte helt annorlunda eller underligt att svenska företeelser hämtar sina namn från utländska förebilder...//GöranR
Smuk historie og et dejligt resultat.
Det er godt at se at der kan afses midler til sådanne rekreative tiltag i vore dage.
Hilsen fra Erik i Roskilde/DK
Svar från gorred 2016-03-28 23:00
Tack Erik. Jo, det var farligt nära att man fyllde igen sjön. Nu är det en stor tillgång till stadslivet..
//GöranR