Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Borgar för säkerhet - lite kultur

Åker man bara några mil inåt landet från den spanska Costa Blanca, hamnar man bland bergen och alla de små och större städer och byar som finns där. Det är ofta spännande områden, med borgar på snart sagt varje bergstopp, med de gamla städerna klättrandes på bergssluttningarna under borgen, med en massa blandningar av arkitektur som beror på alla som varit där och haft makten; kartager, fenicier, araber, romare etc etc.

Borgen i Villena, som en sagoborg. Högt  upp på berget. Klart att det fanns grad av säkerhet i detta, svårt att komma upp, lättare att försvara. Hade till och med lite svårt att komma upp idag, att klättra i alla trappor. Undrar hur de gjorde med matkassarna på den tiden...

Bergen anas precis bakom kreneleringarna. Väl bibehållet, väl vårdat. 

Borgen i Novelda, lite söderut. Här bredvid kyrkan, med drag av Gaudi. 

Bergen här är mäktiga, och finns runt om hela synfältet. Här syns också den stora motorvägen till Madrid.

Lite längre söderut, strax söder om Murcia ligger en by som heter Mula. Den är ett mischmasch av olika stilar från olika epoker, med smala gränder mellan husen som klättrar på bergssluttningen, och där ibland de gamla husen ligger vägg i vägg med nyare arkitektur (även om det nyare huset inte syns här).

Och kyrkor överallt. Just här var ett äventyr att ta sig fram, man fick faktiskt klättra bland gränderna.

Till sist utsikten över den bördiga slätten, och de gamla tegeltaken. Och kyrkorna.

Spaniens infrastruktur är av hög kvalitet, med massor av fina, breda och lättkörda vägar, som en rest av de goda tiderna med mycket EU-pengar. Skyltningen är föredömlig, och det är lätt att hitta. Och det finns restauranger och caféer och barer överallt. 

Vädret uppe bland bergen slog om en smula; det blev kallare - ner emot 10 grader - och det blåste och faktiskt regnade en smula. När vi kom ner till kusten igen var det emellertid solsken och 15 grader i skuggan (motsvarar runt 20 grader i solen), så ordningen var återställd.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-02-03 22:45 | Läst 2677 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder! Kommer man en bit in i landskapet finns det mycket mer av det gamla Spanien än man kunde tro.
/MA
Svar från gorred 2015-02-04 10:32
Tack Mats. Visst är det så, och det är ju dessutom lätt att hitta dit med en bra infrastruktur. Det finns dessutom en ganska spännande historia.
//GöranR