Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Craftsmanship och trädgårdsarbete

Eller yrkesskicklighet kanske på svenska, men tycker att craftmanship låter bättre. Det är alltså så häftigt att se när någon är duktig på det de gör, och gör det med elegans och känsla. Det blir lätt väldigt bra då.

Den gamla granhäcken var ful, risig och skallig nertill och hade sedan länge passerat det läge då det skulle ha gått att klippa och tukta den för att få fason på den. Lite drygt en tredjedel hade redan fått skatta åt förgängelsen, eftersom de granarna var helt döda, men ju mer vi tittade på de sorgliga resterna som var kvar, desto mer deprimerade blev vi.

Så beslutet var ganska lätt, ner med hela alltet. Visserligen blev vi totalt exponerade för kringpasserande, men eftersom de som går förbi på den sidan huset är synnerligen få, och vi förstås har planer på att ersätta granarna, så insåg vi att det bara är en tidsfråga.

Så kontakt med en grävfirma som visade sig vara ett enmansföretag. Det handlade om en totallösning, som innebar nertagning och bortforsling av häck och gammal död mull som legat under den plus ny jord istället. Här tänkte jag, och var beredd på att få jorden tippad för att sedan själv kärra ut den och planera. Men, det är då yrkesskicklighet kommer in. Grävaren tippade den nya jorden, och sedan planerade han för den nya rabatten och runt om med sin grävmaskin; nästan smekte fram en ny profil med sin skopa mot gatan och ner mot gräsmattan – stora odefinierade och närmast kaotiska jordhögar blev underlag för rabatt och en ny gräsmatta. Han hanterade maskinen och skopan, som vore det en förlängning av honom själv, och det blev så fint. Det hade tagit mycket längre tid att gå själv med spade och kratta, och frågan är snarare om jag hade kunnat få det lika bra.

Så nu är det bara att gräva ett dike och plantera den nya häcken när den kommer. Det blir i och för sig inte förrän i september, då man kan, och vi kommer att, beställa ett gäng barrotade nyponrosbuskar – vresrosor – som blir den nya häcken.

Allt dokumenterades i vanlig ordning: Olympus OM-D EM 10 mk II med 17mm/1,8, min dokufotokombo. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-07-22 22:27 | Läst 2613 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad härligt att få ett sånt här grovt arbete gjort på detta sätt! Sånt här kan ju knäcka en om man tvingats göra det själv.. Väl investerade pengar!
Hälsn!
Svar från gorred 2016-07-22 23:40
I allra högsta grad värt sin kostnad. Och en njutning att se någon som behärskar sin syssla så bra.
//GöranR
Det bliver fint med nyponros buskar (hunde rose på dansk).
De kan deres kram sådan nogle fyre - imponerende og fin reportage for eftertiden.
Hilsen fra Erik.
Svar från gorred 2016-07-23 18:11
Jo det ser fint ut och luktar så gott. Sen har man en tendens att glömma hur det var, kan vara bra att dokumentera då, för att komma ihåg skillnaden.
//GöranR
Ja det är kul att se skickligt folk i arbete, hade själv besök av en liknande apparat i våras.
Det blir säkert bra med nya häcken..
Mv/G
Svar från gorred 2016-07-23 18:13
Det var imponerande hur han hanterade skopan och maskinen och gjorde jobbet jag hade fruktat. Vi får vänta på häcken, men det b lir bra på sikt.
//GöranR
Såna där insatser är roliga.Man kan gå länge, åtminstone jag, och titta och tänka att här måste jag göra något men det kan ta flera år att komma till skott. Så till slut bestämmer man sig, och med lite hjälp är det gjort på några timmar, eller i värsta fall en dag, och man undrar vad man funderade på.Grattis!/ Björn T
Svar från gorred 2016-07-23 22:30
Precis så var det! Precis så! Tack.
//GöranR