Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Den stora sillvandringen

Att laxen föds i älven, går ut och lever i havet och sedan kommer tillbaka till sin födelseplats för att leka känner vi väl till. Men att det finns sill som gör likadant?

För mig har det tidigare varit så att sill är sill söder om Kalmar Sund och utanför västkusten, ute i Atlanten. I Östersjön är det strömming, och bra med det, liksom.

Men det finns otaliga sillarter förstås, där en del faktiskt har ett slags laxbeteende, på så sätt att de också lever ute i havet men går upp i små bäckar eller större vattendrag för att leka i sötvatten. Inte minst gäller det den amerikanska sillsorten som kallas Alewife (saknar ett bra svenskt namn). De samlas i åmynningarna för att liksom ta sats innan de sen i stora stim går upp för att leka i sötvatten.

Det här händer en gång om året, just i maj, bland annat här på Amerikas östkust, på Cape Cod, där jag för närvarande befinner mig. Det kallas The Herring Run, och är nästan ett folknöje. På flera ställen har man byggt särskilda trappor där fisken steg för steg kan ta sig uppströms till sin lekplats. Samtidigt är det en fest för alla måsar, när maten nästan bokstavligt hoppar in i munnen på dem. Så det kan vara ett väldigt liv.

Ett annorlunda fiske, fast bara för måsarna.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-05-15 15:36 | Läst 152 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kände inte heller till att sill vandrar. Letade efter trutarten på bild tre. Har en bestämningsbok för vitfågel. ”Gulls” på 600 sidor. Kom fram till att det är American Herring Gull😀. Passande namn!
/MA
PS Lägg in den arten i din kryssarlista! DS
Svar från gorred   2019-05-15 20:41
Silltrut - kan det vara så enkelt?
Mats Axelsson   2019-05-15 23:30
Nej ännu enklare: Amerikansk gråtrut!
Flag Counter

Innehållskategorier