Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det finns åtminstone två sorters svampplockare, eller snarare -ätare...

Montana är en av USA's största delstater, men samtidigt en av de minst befolkade. Den västra och nordvästra delen utgörs av stora bergskedjor som är del av Klippiga Bergen, därav namnet - Montana. Vild, dramatisk och vacker natur nästan var man kommer. 

I mitten av 1990-talet tillbringade jag en vecka med mina fiskekompisar i Montana med flugfiske. Förutom i Glazier National Park nästan uppe vid gränsen till Kanada fiskade vi runt Great Falls, delstatens huvudstad, nån timmes bilresa sydväst om jag kommer ihåg rätt. 

Det var rätt mycket svamp där vi höll till, vilket fick en amerikansk gubbe som vi träffade där att lite filosofiskt notera att: There are two kinds of mushroomeaters; bold mushroomeaters and old mushroomeaters. But there are no bold and old mushroomeaters! 

Kom att tänka på det under dagens promenad med M. Det finns rätt mycket svamp ute i markerna nu, och inte bara sådana här vackra svampar. 

Mobiltelefonens kamera 

Och naturligtvis ville Mystique komma med på bild, efter flera blogginlägg utan hundbilder!

På återseende//Göran

Inlagt 2019-08-30 16:03 | Läst 2118 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att våra absoluta delikatesser bland svamparna är signalorange i färgen. Det borde vara avskräckande kan man ju tro. Hon ser glad och nöjd ut, Mystique.
Hälsningar Lena
Svar från gorred 2019-08-31 15:44
Ja, man undrar - den röda färgen i naturen kan ju innebära både fara och godis. Kanske är det den mellangrå/bruna färgen på sopparna som gör att de varken känns eller är farliga -vem vet.
Och man blir gärna glad och nöjd när man får springa omkring i skogen och ta del av alla lukter och äventyrligheter :).
Hälsningar//GöranR
Tur du fann dessa granna men elaka svampar..brukar oftast hitta dom antingen halvt ruttna eller med prickarna bortblekta..go bild på doggen..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2019-08-31 15:46
Tack Gunte. Nej, de här var i perfekt trim ;). Hunden älskar de här promenaderna.
Hälsningar//GöranR
Hej Göran.
Jeg har ingen forstand på svampe - jo på badesvampe :-) Men dine billeder her af nogle smukke eksemplarer fra naturen kan man jo godt beundre uden nogen fare.
"linselusen" på det sidste billede ser ud til at have fået smag for at posere - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-08-31 15:49
Tack Erik. Ja på bild är de här flugsvamparna ofarliga, även om de är granna. Men det finns andra svampar som lättare förväxlas med ätbara svampar och det kan vara lurigt. Jag är inte djärv när det gäller svampar, jag håller mig till de jag är säker på.
Hälsningar//GöranR