Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det finns fotografier och det finns bilder

Vi översköljs av bilder idag. Alla är fotografer. Tack vare datorerna – nätet och de sociala medierna som Facebook, Instagram etc, plus det faktum att alla har någon slags kamera – om inte annat så i mobilen - har vi nog aldrig sett så många fotografier som nuförtiden.

När nu alla fotograferar så är det ofrånkomligt att kvaliteten sjunker i snitt. Åtminstone jag ser en massa direkt dåliga bilder som läggs ut på nätet. Dvs dåliga ur ett fotografiskt hänseende; suddiga och med felaktig vitbalans, sneda och vinda och ut motivhänseende inte sällan gränsande till en smärre katastrof. Och om inte så är de i alla fall tråkiga.

Vi har ju mer eller mindre kriterier på en ”bra” bild. Vi diskuterar exempelvis skärpa/oskärpa, skärpedjup, motiv och vinklar, färghantering, hur ljuset och, det viktigaste av allt (enligt min mening); om bilden berör mig. Och det händer sällan nuförtiden.

Samtidigt så gör det ingenting. Det finns också många väldigt bra bilder, tagna av duktiga och erfarna fotografer, som jobbar med sin fotografering och som försöker göra skillnad.

Jag tror att det finns både andra målgrupper och ändamål nuförtiden med fotografiska bilder. Det finns, förutom de tidigare kategorierna av dokumentära bilder, gatufoto, naturfoto inklusive fågel- och djurfotografi, modefoto, produktfoto, nattfoto etc etc också en ren kommunikationsanledning. Precis som språket i sms och Twitter och på nätet blir rent kommunikativt – det ska fram ett många gånger avskalat och snärtigt budskap, så är bilden också del av kommunikationen. Man inte bara berättar om hur man har det eller vad man gör, man visar också i bild. Och då spelar den fotografiska kvaliteten inte så stor roll.

Så det finns fotografier och fotografier. Det ena är ren kommunikation, det andra är konst eller i alla fall med den ambitionen.

Här är en rent kommunikativ bild. Den gör inga anspråk på att vara en bra bild eller ett bra fotografi, den berättar bara om min situation just nu, den visar rakt upp och ner min senaste korvmakning – en alldeles underbart god lammkorv, där jag dessutom lyckades med att hantera fjälster och smet på ett bättre sätt än tidigare. Den hör hemma här egentligen bara som exempel, men den fick många ”likes” av mina intresserade vänner på Facebook som jag alltså berättade för. 

På återseende//Göran

Inlagt 2016-02-15 17:21 | Läst 2175 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, diskussionerna går ofta höga om vad som är fotografi och vad som är kort till exempel. Det enda problemet som jag har är egentligen svårigheten att sovra i den ofantliga mängden bilder som sköljer över mig idag. För egen del tittar jag helst på bilder i böcker och i en kontext. Jag blir också lite trött på de som rackar ned på andras bilder som de inte tycker håller måttet efter sin egen subjektiva uppfattning. Bara att bejaka mångfalden och ta till sig det jag själv gillar efter bästa förmåga. :)
/Affe
Svar från gorred 2016-02-15 23:08
Jag tror att man får se bilder med minst två olika ögon, från två olika aspekter; dels bilden som del av meddelandet, dels bilden för sig själv. Och ha olika bedömningsgrunder för de olika bilderna. Men, antalet är oändligt verkar det som, och det är svårt att sovra ut vad som är vad, håller med.