Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En helt vanlig lördagseftermiddag

Klockan är strax efter 4 och jag sitter på altanen, för ovanlighetens skull med en bok - det är inte alltid man hinner sitta och bara läsa, tråkigt nog. Det är alltså lördag eftermiddag en sen augustidag, det har varit bra väder hela dagen, ganska varmt, som en hyfsad sommardag och det är fortfarande njutbart att sitta ute i kortärmat. Allt andas stillhet, hunden ligger på gräsmattan och tuggar på ett tuggben, helt absorberad, närmast blind och döv för allt omkring henne, sen hör man vindens sus i träden och på lite avstånd har tydligen grannarna dukat upp för en tidig kräftskiva.

Sålunda ett väldigt bra läge för att bläddra i en bok där jag sitter och njuter av tillvaron. Och inte vilken bok som helst, för en liten stund sedan var jag inne och hämtade Anders Engmans bok Blänk av Verklighet. Jag har läst, eller tittat i den tidigare flera gånger, den ligger framme under soffbordets glasskiva och jag ståtar med en personlig dedikation i boken, vilket jag är väldigt stolt över.

Och återigen låter jag mig fascineras av bokens innehåll, alla bilderna, layouten där texten inte tillåts ta över, men är direkt oumbärlig för att ge bakgrund och dessutom snärtigt skriven med bidrag från bland andra Barbro Alfving (signaturen BANG), Ulf Nilsson och inte minst Anders själv.  Ett stycke nutidshistoria, där jag känner igen skeendena, jag är gammal nog att komma ihåg det mesta som hänt och som boken tar upp; Vietnamkriget, politiska händelser i Europa, fotbollen, kungahuset och            allt det andra, och jag tänker; jag skulle också velat vara pressfotograf på den tiden…

När jag nu tittar på bilderna igen fastnar jag inför några, Anders E har ett fantastiskt bildspråk, även om alla bilderna är i grunden bra. Bilderna berättar verkligen, vilket parat med ett sinne för fångade situationer gör betraktandet till en ren njutning; med sådana böcker, med sådana bilder kan jag bli sittande hur länge som helst.

Den här boken tål att bläddras i många gånger. Och så kommer det att bli. Men inte mer idag. 

Det blev en liten promenad med hunden Mystique (när hon äntligen blev klar med sitt ben) och sen bastu och lördagsmiddag därefter. Funkade det också.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-08-24 20:37 | Läst 1099 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Anders och Inga-Britt slet i många år för att det skulle bli en bok och att ett förlag ville ge ut den. De var nära att ge upp tills Votum & Gullers gladeligen ville ge ut den. Vi är alla tacksamma att den publicerades till slut.
Svar från gorred 2019-08-24 21:43
Instämmer i allra högsta grad!
//GöranR
Hej Göran.
En riktig dagbokspost, som jag gillar mycket. Fin beskrivning av en trevlig lördag och ett trevligt foto för illustration. Vi hade också en varm lördag här i Roskilde.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2019-08-25 14:51
Tack för en trevlig kommentar Erik.
//GöranR
Bra blogg och bra påminnelse, jag har inte skaffat den än, hög tid! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-08-25 14:52
Tack Björn.
En bra och viktig bok i samlingen, ur många synpunkter, inte minst bildmässigt.
//GöranR
Anders Engman menar du? En riktigt fin bok. Man blir på nåt sätt inspirerad till att ta bilder man inte kom att ta.
Svar från gorred 2019-08-25 14:53
Helt riktigt! Ändrat nu.
Och bra formulerat - täcker in vad jag känner också.
//GöranR
Tack för tipset om Anders Engmans fotobok "Blänk av Verklighet". Är nu beställd hos Adlibris.
Svar från gorred 2019-08-26 04:56
Mycket (läs)nöje!
//GöranR
Anders bok e ett måste! Jag har en egen å så har vi gett bort en!
/B
Svar från gorred 2019-08-27 11:03
Absolut. Instämmer till fullo.
//GöranR