Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

En svart fredag

Inte så ofta man tar sig in till stan, men idag tittade jag till Kulturhuset och fotoutställningen Witnesses. Ur en aspekt härliga porträttbilder, ur en annan ett fasansfullt dokument över ofattbar dumhet och grymhet. Och att då höra vanliga moderna människor vräka ur sig dumheter i olika sammanhang, att veta att det finns förnekare av Förintelsen , att se ett politiskt parti med rötter i de här vedervärdigheterna få sådana röstsiffror som de får är för mig helt ofattbart.

Jag är uppväxt i efterkrigstiden. När jag var liten fanns en medvetenhet i det samhälle jag såg om omöjligheten i att detta skulle kunna hända igen. Jag är inte så säker längre, tyvärr. Det verkar som om tiden i någon mån slipat av hörnena, rundat kanterna på minnena på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Och det sörjer jag över.

Men det verkar som om mänskligheten aldrig lär av misstag utan måste göra om allt. Det finns andra folkmord i historien, kanske inte så kända, men just det som hände i Europa och Tyskland under -30 och -40-talet präglades ju av en så kall grymhet, en så utstuderad plan angående rättigheter för vissa grupper att ens få existera…

Det var fotoförbud inne på utställningen. Men man kunde i alla fall fotografera utåt, mot fönstren. Och överallt annars, förstås.

"Det som inte hänt kan hända. Det som har hänt kan hända igen."

Intressant att titta ut över plattan. Det räckte att titta en stund och låta blicken liksom förlora sig så kom tankarna till en myrstack helt oombett. Men det var ju Black Friday också, förstås.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-11-23 23:12 | Läst 2682 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Göran.
Jeg forstår din indikation. Og jeg forstår betydningen af din overskrift.
Med venlig hilsen fra Erik.
PS: Jeg har netop set "Der Untergang" på TV.
Svar från gorred 2018-11-24 00:39
Tack för kommentaren Erik. Det är svårt att inte bli indignerad eller hur? Det var en ur alla synpunkter väldigt stark utställning.
//GöranR
Färggranna reflektioner och men också kusliga!
/MA
Svar från gorred 2018-11-24 00:41
Men fick ju inte fotografera i utställningshallen. Så bilderna är från övriga lokaler i Kulturhuset. Och det blev lätt att utnyttja speglingen i fönsterna när skymningen smög sig på. Och en väldigt stark utställning.
//GöranR
Se där, bild nr2 lyfter ögats lock.

/peter
Svar från gorred 2018-11-24 00:42
Äsch , en enkel spegling... Men håller med, den blev rätt lyckad, även i mina ögon. Man tackar!
//GöranR
Bra text, det är lätt att hålla med, tyvärr.. Fina kvällsbilder också, eller kanske eftermiddagsbilder, det är ju den årstiden..
Hälsn!
Svar från gorred 2018-11-24 00:43
Tack Jan. Uppskattas!
//GöranR
Bild 2 är spännande och trevlig att titta på! (Och den där utställningen verkar faktiskt lockande!)
Svar från gorred 2018-11-24 13:41
Tack Ragnar. Utställningen är väl värd att se.
//GöranR
Det är bara att hålla med! Att en statsledning beslutade sig för att ta livet av en befolkningsgrupp genom systematiska avrättningar i läger är någonting oerhört som aldrig har hänt tidigare i historien – och som förhoppningsfullt inte skall hända igen. Ändå skall man nog var lite försiktig med det där om rötter.
Vi har ett annat politiskt parti här i landet med rötterna i paranoida systematiska massmord och statlig terror av enorma dimensioner. Man mördade hela befolkningsgrupper med den medvetna svälten som vapen. Man skaffade statlig arbetskraft via grymma fångläger där en hög procent av de intagna dog, med mera, med mera.
Det parti som har sina rötter i sådant, och som i närtid kallade sig efter denna stats ideologi är i dag högst aktivt i vårt land och hade goda framgångar i det senaste valet. Ändå är jag inte speciellt orolig för att partiet i dag representerar sina uppenbara rötter. Kanske man inte skall vara det vad det gäller det andra partiet heller? Ingenting tyder på det.
Svar från gorred 2018-11-24 13:51
Peter. Det för för långt med politiska diskussioner i det här mediet. Dock är jag medveten om och förstår vad du säger. Rötterna för båda partierna är ovedersägliga. Men, man måste inte alltid prata om Y bara för att man diskuterar X. Just här och nu handlade min text om en aktuell utställning som illustrerade och berättade om alldeles speciella fasor. Det finns många andra fasansfulla händelser, men de har sin berättelse, Man måste inte alltid relativisera.
Och ser man till real- och sakpolitik för vårt nu aktuella parti (och att det överhuvudtaget finns grupperingar) på den bruna ytterkanten finner i alla fall jag skäl för oro.
//GöranR
syntax 2018-11-24 15:42
Du har naturligtvis rätt i sak om man ser det så. Det kan vara motiverat att diskutera det ena utan att sätta det i relation till det andra. Om jag nu gör det så finner jag inte dom real- och sakpolitiska omständigheter som du talar om, och som skulle ge anledning till oro (jag finner bara ogrundade beskyllningar och taskiga epitet). Partiet ifråga befinner sig inte heller på den yttersta högerkanten - där ligger nämligen NMR. Det är förvisso riktigt obehagliga typer, men det handlar ändå om ett par hundra politiska stollar av en befolkning på runt tio miljoner - inget som får mig att sova dåligt om natten. Dom får alldeles för stor uppmärksamhet, en uppmärksamhet som borde riktas mot mera verkliga hot.
Du har även helt rätt i att politiska diskussioner har en tendens till att leda långt i detta media, men det är ju den självklara riskan man tar om man introducerar just politik - att man får svar.
Svar från gorred 2018-11-24 16:42
Förstås. Du har rätt i att man får vara beredd på att möta reaktioner på det man skriver, även här. Och det ser jag inte som ett reellt problem. Men Fotosidan är ju inte något bra forum för mer långtgående politiska diskussioner.
Med detta sagt; I mina ögon har SD obehagliga kopplingar både bakåt men också lateralt till de ännu mer obehagliga typerna i NMR, och SD's sakpolitik, som den kommit till uttryck i media är i mina ögon inte bara ogrundade beskyllningar och taskiga epitet. Sen kan du ha rätt i att de här frågorna har fått alldeles för mycket uppmärksamhet, men vad människor i gemen uppfattar som verkliga hot tenderar tyvärr att glida samman med just de frågor och den politik som den yttersta högern ger uttryck för.
Och jag ser tyvärr även en uppluckring av hur man tänker kring ovedersägliga händelser som ändå inte ligger så långt tillbaka, om man nu kopplar det till enskilda partier eller andra grupperingar. Och det blev så tydligt för mig när jag såg utställningen.
//GöranR
syntax 2018-11-24 19:43
Jag tror att du och jag rätt snart skulle hamna i en ja/nej-diskussion, eftersom vi nog har en divergerande verklighetsbeskrivning. Ett talande exempel på detta när när du skriver: ”...och SD's sakpolitik, som den kommit till uttryck i media...” Du skriver detta helt obekymrad om att SD och partiets politik beskrivs radikalt olika i gammelmedia och alternativmedia. Ja/nej-diskussionen som sagt... :-)
Över 1 miljon av valmanskåren (runt 7 miljoner) har uppenbarligen alternativmedias synsätt. Översatt till folkmängden på 10 miljoner så är det troligen runt 2 miljoner av befolkningen som håller på SD och det partiets verklighetsbeskrivning.
Du frågar (lite retoriskt) ”...att se ett politiskt parti med rötter i de här vedervärdigheterna få sådana röstsiffror som de får är för mig helt ofattbart.”
De här 2 miljonerna svenskar förstår nog (precis som vänsterpartisten) att det finns en koppling bakåt som inte är bra – men att det inte har vare sig med vedervärdigheter eller med dagsläget att göra. Vare sig i SD:s partiprogram eller i partiets agerande i riksdagen finns något sådant. Tvärtom är det så att om någon visar den minsta böjelse för nazismen så åker han ur partiet. Så har skett många gånger de senaste åren.
Vad är då svaret på att så många röstar på och sympatiserar med SD? Det är svårt att svara kort, men jag skall försöka.
SD är landets enda oppositionsparti samtidigt som samhällskontraktet håller på att brytas, och det är djupt oroande. Helt ofattbara summor går till utlänningar, till icke medborgare alltså, och summan ökar exponentiellt på grund av anhöriginvandringen – samtidigt som vi har en sjukvård som går på knäna, liksom kommunerna, och 231500 fattigpensionärer med en inkomst som är rent otroligt låg. Vi har en hemlöshet som bara ökar, en polismakt som inte längre kan säkerställa medborgarnas trygghet, en skola som ger sämre och sämre resultat, med mera, med mera...
Samhällskontraktet förutsätter att medborgarna betalar skatt för att pengarna skall gå till deras (inte andras) nytta enligt bland annat dom ovan angivna punkterna. Om det inte längre sker och om samhällskontraktet ifrågasätts av stora grupper, ja då kommer det att bli ett elände.
Om makthavarna spelar bort välstånd och trygghet, då kommer nog rasande folkmassor att kunna ställa dom till svars, men det hjälper inte då – då är välstånd och trygghet borta och kan inte återställas.
Här har du det korta svaret på din lätt retoriska fråga. Det är för att få stopp på detta som många människor är villiga att liera sig med fan själv om så krävs. SD är som sagt landets enda oppositionsparti, och då tycker många (som länge har knutit näven i byxfickan) att man inte har något annat att rösta på.

Forumet är fel jag vet det, och jag skall sluta här. Jag förstår och delar ditt moraliska ställningstagande, men jag tycker att din provokativa fråga måste ha ett svar.
Svar från gorred 2018-11-24 20:50
Peter. Det jag reflekterade över primärt när jag såg utställningen var hur ofattbart det är att det överhuvudtaget finns människor i vårt moderna samhälle som mer öppet ger uttryck för åsikter och ställningstagande jag trodde aldrig mer skulle kunna höras.
Sen, det är tydligt att det finns flera olika sätt att se på hur världen och samhället ser ut. Det finns inga enkla frågor, och inte heller några enkla svar.
//Göran R
mombasa 2018-11-24 20:54
Nice, det var korten på bordet.
Trevlig fortsättning på lördagkvällen!
mombasa 2018-11-24 22:00
Nice, det var korten på bordet. Vi synar.
Trevlig fortsättning på lördagkvällen!
Tack för en fin reflektion. Jag såg utställningen häromdagen och den är djupt gripande. Något jag fick anledning till att lufta i hissen ned med en ung dam som också tog hissen ned. Sen tycker jag att alla relativiserande resonemang är ointressanta. Jag har ägnat en del tid till att läsa igenom SD:S ( för det är det som det handlar om) partiprogram och, ja jag blir mörkrädd. Och det är ett parti som ligger på offensiv och alls icke ägnar sig åt något slags avböner med det förflutna. Ber om ursäkt för att jag använder ditt bloggutrymme till politisk retorik. ( För övrigt tycker jag att dina bilder på ett fint sätt skildrar Peter Celsings kulturhus. En byggnad jag verkligen gillar på många sätt.)
Svar från gorred 2018-11-24 20:38
Tack Gunnar. Instämmer i övrigt.
Och märker att jag nog är på Kulturhuset för sällan...
//GöranR
Jag har inte sett denna utställning ännu, men jag var nyligen i Berlin och såg andra utställningar och minnesmärken. Jag har också svårt att förstå den politiska bilden i dag.
Svar från gorred 2018-11-24 20:52
Berlin är fullt av minnen, som man också vårdar i hög grad. Väldigt intressant.
Den aktuella utställningen på Kulturhuset är väl värd att ses. Och som sagt, den föder både tankar och känslor och svårigheter att förstå ett och annat.
//GöranR