Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fan ta bofinken, bland annat och andra fåglar i tgrädgården

Fast egentligen var Fan Ta Bofinken en film från mitten av 70-talet med Louis de Funes, som hette Les Aventures de Rabbi Jacob i original. Den blev utnämnd till årets roligaste film på sin tid.

Bofinkar i litteraturen och i kulturen annars finns, tänk bara på Den Närsynta Bofinken Knut med Eva Rydberg. Däremot tro jag inte jag (medvetet) sett en bofink tidigare, fastän de lär tillhöra våra vanligaste småfåglar.

Förrän alltså möjligen idag. Uppe tidigt, och eftersom det var både varmt redan vid strax efter 06, och blå himmel utan ett moln. Full trafik i trädgården med alla fåglarna; koltrasten verkar ha det svettigt så undrar om det är ungar som ska matas, talgoxarna for som vanligt fram och tillbaka och så alltså denna fågeln, som jag tror är en bofink. Men svårt att ta bild, den satt ju inte stilla och objektivet räckte inte riktigt till. Så det blev svårt att kolla i fågelböckerna också. Och så hackspetten, som jag till slut hittade med kikaren och kameran efter att ha hört de karakteristiska trumvirvlarna på trädet. 

Kan också vara en ung rufsig talgoxe - vem vet...

En liten större hackspett. Den vita nacken synlig på en annan bild.

Är det inte märkligt hur flygande svanar låter, högt och nästan liksom kraxande. Hann precis få upp kameran.

Oops - köket är stängt. Men OK, efter midsommar så...

Det är väldigt trevligt i trädgården nu. På återseende//Göran

Inlagt 2016-06-25 20:37 | Läst 2636 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det ser ut som om du behöver röja i trädgården! Många flyghinder....!
/MA
Svar från gorred 2016-06-25 21:17
Tvärtom. Alla fåglarna trivs som fisken i vattnet bland alla snåren på slänten bakom huset. Massor med mat (insekter etc), massor med gömställen att fly undan grannens katt eller skator etc. Och flyghindren är bara relativa. Det finns gott om plats att flyga på i övrigt.
Men någon bofink var det inte, eller hur+
Ha det//GöranR
Mats Axelsson 2016-06-26 14:20
Nej ser ut som en ruggig eller ung blåmes. Hela bildserien har ett tema i mina ögon: Hinder. Särskild bilden med svanarna.
/MA
Svar från gorred 2016-06-26 18:31
Där ser man hur olika man kan uppfatta situationer, beroende på hur de framställs och hur de tolkas. Nej, det är inte hindrande för flygande fåglar i min trädgård. Däremot finns det mycket gömställen i snåren. Mellan snåren, och träden - vilket inte framgår av bilderna - är fritt flygrum. Och svanarna flyger långt bakom eller bortanför träden, där det är totalt fritt rum för dem. Och fåglarna trivs av allt att döma i min trädgård.
Och jag köper det där med ruggig blåmes. Verkar mer sannolikt. Kände emellertid inte igen fågeln först och hoppade på bofink. Tack för info.
Ha det//GöranR
Mats Axelsson 2016-06-26 23:11
Där finns också humor: Fågelfotografens vedermödor! Vad avsåg du?
Svar från gorred 2016-06-26 23:23
Fanns också med i bilden, till slut! Lite trög ibland, kanske lite för snårigt av och till på övervåningen... ;)
Hälsningar//GöranR