Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Favoritkamera

Jag har tre kameror. De är också mina favoritkameror. De är alla Olympus. Jag är van vid dem, de fungerar i grunden likadant och jag behöver inte tänka när jag använder dem, oavsett vilken jag tar. Alla mina objektiv passar till alla mina kameror, även om jag inte använder alla objektiv på alla kameror. Med kamerorna följer att jag har mina favoriter också när det gäller objektiv till de olika kamerorna.  Sammantaget gillar jag Olympus. Här finns härliga kameror, med en formfaktor som jag gillar, och med ett objektivutbud, om man räknar hela m43-famlljen, som är enormt. Och jag har inget emot den ”lilla” sensorn. Det blir lika bra bilder med den, dvs det är inte storleken på sensorn som avgör. Jag får också ett alldeles tillräckligt tunt skärpedjup.

Till den ”stora” kameran, E-M1 mkII går de stora zoomobjektiven, 7-14mm/2,8, 12-40mm/2,8 och 40-150mm/2,8, plus mitt ”reseobjektiv” 12-100mm/4,0. Det här är de stora grejorna, även om de är betydligt mindre och lättare än exempelvis Canon 7d med en normalzoom och ett 70-200 som jag hade ett tag.

Men sen har jag två kameror som jag lite växlar mellan; en Pen-F som jag använder för att den är så vacker. På den sitter för det mesta en 25:a, alltså motsvarande 50mm i fullformat, men inte sällan plockar jag på den berömda 45:an f/1,8. Den använder jag som streeetkamera, när jag är ute med M eller på fotofika. Till exempel.

Sen har jag inte kunnat låta bli att skaffa en E-M 5 mkIII; lite nostalgi, jag hade den första versionen av E-M 5, plus att jag gillar formfaktorn. Den ersätter till dels E-M 10 mkII som jag använde mycket förut i olika sammanhang, och som extrakamera. Här använder jag oftast en 17mm’s glugg, f/1,8 och motsvarande den berömda brännvidden 35mm. Jag hade lite svårt att vänja mig vid den lite bredare bildvinkeln jämfört med normalobjektivet 25 mm(=50), men väl jag vant mig har det blivit en favorit. Jag har rest genom hela södra Spanien med den kombinationen utan att byta objektiv.  Och det var den kombon som hängde runt halsen på dagens hundpromenad.

VI försöker ibland hitta nya vägar att gå, och har tänkt mycket på alla stigar, bryggor och vägar och spångar som går utmed vatten i Stockholm. Årsta skog låg nära till idag, ett intressant område som blev naturområde så sent som 2018, och som har just de här gångvägarna längs den södra stranden av Årstaviken. Så där gick vi idag, makan, Mystique och jag, efter att till slut ha hittat en parkeringsplats, och tillsammans med en massa andra människor som gick eller joggade. Det var lite tråkigt grått ute idag, men jag kan tänka mig hur det prunkar när alla löven har slagit ut och solen skiner. Och alla koloniträdgårdarna står i blom.

En trevlig bekantskap verkligen. Här finns mycket att se, och är värd flera besök.

På återseende//Göran

Inlagt 2020-02-08 23:05 | Läst 2096 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Göran. Det spelar nog ganska liten roll vilken kamera man har, LO har till exempel Olympus, med ganska gott resultat får man väl säga. Huvudsaken att kameran känns rätt.
Jag köpte ju en Nikon Z 7, (ville ha en fullformatskamera). men var inte nöjd, eftersom jag ofrivilligt kom åt yousticken med jackan, så att af punkten flyttade sig från mitten som jag är van vid. Märkligt nog gick den inte att låsa den till mitten, så det blev en Sony A7R III i stället, och efter inställningar som jag vill ha, känns den helt rätt.
Trevliga bilder Göran, som ser bra ut.

Det är där nere runt Årstaviken, och kolloniområderna som Janne Ersson tar sina fina fågelbilder, med sin Nikon Z som han är jättenöjd med. Så kan det vara.
Ha en fin söndag.
/ Bengt
Svar från gorred 2020-02-09 13:45
Jo det är många faktorer som spelar in när det gäller den "bästa" kameran, dvs den bästa kameran för en själv.
Tack för kommentaren, ha en trevlig dag du med. //GöranR
Vad e det för fel på Olympus OM-1 om jag får fråga! ;) :)
B)
Svar från gorred 2020-02-09 13:42
Det saknas liksom det där "D" hos den, om du förstår... 😉
//GöranR
Dubbelolle 2020-02-09 22:56
Inget fel den är fin, jag har haft flera stycken, nu har jag bara en analog, en Olympus OM4 med tre gluggar, länge sen den fick göra tjänst, vet inte ens om det finns batterier till den. Olympus rules! LO
En del proffs använder Olympus så det är väl ett gott betyg om något. Sen har ni ju fina stråk runt er så
möjligheterna finns ju det en allsidig fotokost..Gillar första bilden, har en svårslagen mysfaktor..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från gorred 2020-02-10 17:12
Tack för kommentaren Gunte! Jo Stockholm är grönt, kanske inte just nu men det finns dels många parker i stan men också väldigt fina grönområden alldeles nära city. Det är härligt.
Det är mysigt med en älskad hustru och en kär hund!
//GöranR
Hej Göran.
Jag gillar sådana historier från andras upplevelser med olika kameror och linser. Huvudsaken är som vi säger alltid - utrustningen ska kännas rätt för fotografen. Allt annat spelar ingen roll, det finns inga dåliga kameror idag.
Jag har också blivit förtjust i 35 mm som en allroundlins.
Härlig serie. Det finns en enorm skillnad mellan motiv från koloniträdgårdarna nu och senare, när det hela är i full blom. (Jag vet det från vårt eget).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från gorred 2020-02-10 17:13
Du har alldeles rätt Erik! Och tack i övrigt för kommentaren.
//GöranR
Jag har kört Olympus OMD E-M1 i ett x-sntal år nu och det är ingen kamera som jag varit så nöjd med som den. Plus att jag har en hel del analoga Oly's.

https://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=383920

https://www.fotosidan.se/member/camerabag.htm

Fina bilder. :-)