Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fiskeresan

Det börjar dra ihop sig till årets fiskeresa. Det är nämligen så, att jag vid sidan av fotograferandet också, åtminstone säsongsvis och periodvis, är flugfiskare. Flugfisket har en hel del gemensamt med fotograferandet; fokuseringen, medvetandet, varseblivningen. Det går inte att låta vardagens bekymmer gnaga - man måste vara koncentrerad när man står i en strid ström med vatten upp till bröstvårtorna, med flera meter lina uppe i luften och vet att det står en fisk flera meter ner längs strömmen, bakom den där stenen och man måste pricka rätt så flugan inte draggar när den landat utan flyter så att den lurar fisken… Flugfisket handlar alltså i hög grad om harmoni, balans och rytm, inte minst fysiskt men också väldigt mycket ur själslig synpunkt. Egentligen som fotograferandet, åtminstone i någon mån.

Men flugfiske går också att fotografera - vilket förstås skänker ytterligare en dimension åt saken - fast inte samtidigt. Jag har försökt, vilket kostade mig en bra kamera! Men det finns tacksamma motiv – naturen, vattnet med solen som glittrar, övriga djur som man kan se (inte sällan, faktiskt), action, snap shot porträtt etc.

Årets resa är den 40:e resan i rad! Det började alltså 1973 med att ett gäng grabbar ganska hastigt åkte till Norge för att fiska en vecka. Sen åkte vi året därpå, och igen och nästa år igen, och så har det hållit på. Vi har fiskat i Sverige, i fjällen och de fjällnära älvarna, i Norge och i USA – Yellowstone, Maine och Addirondacksbergen för att bara nämna några platser. Men det är lika kul varje år att gå igenom utrustningen, kolla igenom flugaskarna och känna på tafsen, veva runt några varv på rullen och så.

Här exempel på några flugor som med all säkerhet kommer att användas. Kanske inte de sexigaste, men gamla trotjänare, som varit med ett tag, och som alltid finns med i flugasken.

Muddler Minnow

 Europea 12 (en nattsländevariant)

 Superpuppan (variant)

 Och sen till slut en bild från förra året i Kaitumälven; en av de stora harrarna!

Mycket nöje, och på återseende.//Göran

Inlagt 2013-08-07 14:41 | Läst 5499 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härlig bild den sista med fin fångst!
Tack. Kaitumälven är inte sällan magisk i det här avseendet.
jaha du, förstår inte passionen med fiske:) trots din utförliga beskrivning. Fint hur du fotograferat flugorna med olika skärpedjup. Önskar dig en bra resa!
Svar från gorred 2013-08-08 11:24
Tack Ann-Mari. Nej, kanske inte så lätt, men tänk dig hur koncentrerad du är när du fotar, hur uppslukad du är och att omvärlden liksom försvinner, eller i alla fall inte spelar någon roll - där har du hur det är att vara flugfiskare.