Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Förintelsemonumentet i Berlin

Eller Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Monument över Europas mördade judar), Holocaust - Mahnmal är ett klassiskt minnesmärke i centrala Berlin. Monumentet består av 2711 stycken betongpelare, på olika höjd men konstant 0,95 meters avstånd. Den sammanlagda ytan sträcker sig över 19 000 kvmeter.

Det här monumentet har ett synnerligen starkt symbolvärde och torde vara bland de mest besökta och fotograferade som finns, samtidigt som det är bland de svåraste motiven som finns att göra rättvisa via en kamera. Själv höll jag på att gå vilse bland alla betongblocken, och blev sittande långa stunder, inte minst slagen av vad monumentet egentligen symboliserar.

Så jag prövade ut flera olika vinklar, men om sanningen ska fram är jag inte helt nöjd med någon. Det är svårt att i en bild så här få fram det starka symboliska budskapet som jag ville berätta om. Och frågan är om alla besökare förstod allvaret. Och jag ville inte heller springa runt med kameran i högsta hugg bara för att leta läckra vinklar för en fotografisk bild.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-08-31 23:39 | Läst 2839 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du skulle ha knackat på en lägenhet där på översta våningen och bett om att få ta lite bilder ut mot monumentet. Eller inhandlat en drönare. 😉
Svar från gorred 2018-09-01 23:40
Ja, om det nu var så viktigt att fotografera...Jag kände att jag på något sätt ville dokumentera att jag varit där, men att bilderna blev mindre viktiga när jag faktiskt var där.
//GöranR
Mäktigt monument över en fasansfull politik. Minnet är skrämmande kort hos en del...
Svar från gorred 2018-09-01 23:40
Helt rätt! Tack för din kommentar.
//GöranR
Allt går inte att fotografera. Jag var där med några kollegor. Då stora järndörren slog igen om oss och det blev mörkt och man var fast ------- en liten liten aning av hur det gick till och går till.
Svar från gorred 2018-09-01 23:41
Det låter förfärligt. Men, du har rätt, allt går inte att fotografera.
//GöranR
Jag har varit där många gånger och det är inte helt lättfotograferat, man vill gärna få med ett budskap i bilden.
Svar från gorred 2018-09-02 01:31
Precis. Tänkte mycket på det till en början. Svårt att få en riktig överblick, området är stort och böljande. Man kan leka med skuggor och linjer också. Till slut fick det ändå bli en slags översiktsbild plus några bilder med människor i bilden, där jag tycker att just här det skiljer sig vad gäller grad av seriositet hos de olika besökarna.
//GöranR