Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Första Maj - eller Sköna Maj välkommen, men till vem?

Första Maj. Arbetarrörelsens dag, med traditionsenliga demonstrationer. Den här dagen har en lång historia bakom sig, inte så lite blodig, med dödsskjutningar av demonstrerande arbetare och förtryck. Samtidigt sammanfaller den, också historiskt sett, med vårens ankomst, och det är ju så med alla våra högtider; de har inte bara en agenda eller anledning.

Jag har inte varit med på många år nu, så jag tänkte det kunde vara trevligt att se hur det gick till idag. Jag hamnade på Sergels Torg, av logistiska skäl mest, där Röd Front, Kommunistiska Partiet och RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) tillsammans hade samlats efter en marsch från Mynttorget.

Det var som om jag hade förflyttats 45 år tillbaka i tiden. Jag kommer ihåg demonstrationerna runt slutet av 60-talet - början av 70-talet i Göteborg; samma fanor, samma slagord och likadan retorik. USA är fortfarande fienden, Ryssland är i alla fall inte fienden och orättvist bedömd, kapitalet ställs mot den enkla men ärliga arbetaren. Nå, samma är att ta i, men skillnaden var inte stor, mest en liten glidning i problemformuleringarna faktiskt, anpassat till vad som händer i världen idag.    

Samtidigt var mycket, nu som då, svårt att riktigt säga emot. Jag håller inte med om allt, framförallt inte de enkla och kompromisslösa analyserna och lösningarna som gärna får en religiös anstrykning, men det finns fortfarande orättvisor. En del klyftor kanske har minskat men det finns andra klyftor som dessutom har ökat.     

Och det var första gången jag hörde ett förstamajtal rappas. Jag reagerade först på den lite entoniga men gungande rytmen i talet, tills jag insåg att det faktiskt var rap. Och bra gjort, intelligent formulerat, med insikt och kunnande – plus att själva versformen, rytmen, var klockren. 

Men, man var inte så många som jag minns. Men fortfarande lika tappra, lika övertygade, lika brinnande. 

Alla fotograferade...

Bulletiner, informationsblad från både orättvisorna i världen och de goda förebilderna

Intresserade åskådare. 

Samtidigt gick livet vidare precis bredvid. Duvorna behöver (!?!) matas oavsett... En annan form av att göra gott. 

Och så kan man hoppas på att det här skulle vara det optimala slagordet...

På återseende//Göran

Inlagt 2015-05-01 20:40 | Läst 4053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin reportage med "din" text och bra och belysande bilder. Bild nummer 7 sticker ut för mig. Förresten om fotokommentarer - Jag har just kommenterat ett blogginlägg där jag hävdar att de flesta av bilderna här på bloggen används som du har använt dem här. Och sikkeret inte förväntar dig en grundlig bildanalys av alla bilder?
Hälsningar från Erik / DK
Svar från gorred 2015-05-02 14:11
Tack Erik - uppskattas!
Och när det gäller mina bilder så ligger det mycket i vad du säger. För mig själv handlar mitt fotograferande mycket om att dokumentera vad jag är med om i mitt liv, så mina bilder är nog genomgående främst dokumentära. Men i detta strävar jag ändå efter att göra dem så bra och intressanta jag kan, med vinklar, situationer, färger, skärpa och så.
När det gäller bloggarna här kan jag se att endera är bilden en illustration av texten, eller så är texten en förklaring till bilden, dvs två betydelseaspekter. I mitt fall här handlar det nog faktiskt om nåt slags reportage, där bild och text kompletterar varandra.
En grundlig bildanalys hör hemma på de gallerier här som är just för kritik. Här blir jag glad om man tycker om mina bilder.
Hälsningar//GöranR