Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Funderingar kring det här med gatufotografi

Har börjat fundera mer och mer över det här med gatufotografi. Uppenbarligen är gatufoto populärt; liksom ”alla är fotografer” så verkar det som om nästan lika många är gatufotografer. Och jag har inte riktigt fattat, inte insett vad det handlat om eller egentligen blivit berörd. 

Det verkar enkelt det här med gatufoto. Det borde väl bara vara att gå ut på stan och fota några intressanta fysionomier, roliga människor eller spännande situationer, gärna i svartvitt – och det verkar vara det de flesta gör. Men det räcker inte. De flesta av de bilder jag sett, inte bara här på Fs, har ändå inte gett mig nånting, ofta ganska platta och rätt så intetsägande.  Så för mig har det blivit en hajp (hype?), där det verkar vara för lätt att ta sig själv och det här med gatufotografi på för stort allvar.

Jag hörde en gång en känd fotograf och fotolärare som uppmanade till att titta igen på bilder man inte gillade, just för att utmana sig själv. Och ju mer jag tittat på gatufotobilder, desto mer har jag sett som har blivit bättre och bättre. Jag ska väl inte säga att jag nu plötsligt förstått och sett storheten i gatufoto, men det är begripligare nu, och jag ser fler bra bilder.  Inte minst Vivian Myers utställning på kulturhuset var en ”eye opener”.

Samtidigt har det blivit svårare, inte minst att själv ta bra bilder som är (bra) gatufoto. Det räcker inte med en situation eller intressant fysionomi, det måste till mer.  När det är som bäst samverkar motiv och komposition till en helhet, där man måste fundera lite,  där det finns flera lager eller nyanser, där inte allting är givet eller bara avbildat. Och det är svårt. Och det räcker inte att göra svartvitt av bilden heller.

Men intressant. Så det är bara ett ge sig i kast med uppgiften och köra hårt! Fast ännu kallar jag mig inte för gatufotograf!

På återseende//Göran

Inlagt 2016-05-20 16:21 | Läst 3561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressanta funderingar!
/B
Svar från gorred 2016-05-20 17:20
Tack Bengt. Och nästan ofrånkomligt, som det ser ut. Och jag är ju med i Gatufotogruppen på Fs nu ;)
//GöranR
Tycker gatufoto ger de flesta chansen att ta en riktigt bra bild. Staden och människorna finns där och ibland knäpper man vid rätt tidpunkt. Skillnaden mellan gatufotograf och gatufotograf är väl att den riktigt duktiga av de två inte låter slumpen avgöra. Det finns alltid en tanke med bilden och även om tur är vackert behöver den inte vara nödvändig.

Gällande svartvitt eller färg gillar jag den först nämnda på grund av dess enkelhet, mina ögon studsar inte runt.
Svar från gorred 2016-05-20 21:29
Chansen finns alltid att ta en bra bild. Finessen är att göra det, oavsett om det är gatufotografi, naturfotografi eller någon annan typ av fotograferande. När det gäller gatufotografi så är det svårt att göra en bild som säger något mer än bara nån slags fräck situation på gatan. Och visst, en duktig fotograf litar inte på varken turen eller slumpen, håller helt med.
Sen, svartvitt eller färg - i mina ögon precis som all annan fotografi, en del bilder bättre som sv/v, andra bättre som färgbilder. Har inget med genren att göra enligt vad jag anser.
//GöranR
Erik Madsen 2016-05-20 23:53
Precis Göran. Sådan är det också enligt min mening,
//Erik//
Jag tycker du har sunda funderingar, Göran!
Visst är det svårt att lyckas få till det där extra som skiljer ett bra gatufoto från andra typer av gatufoto. Bäst är nog all låta sig inspireras av högkvalitativ gatufotokonst. En sajt som jag tycker innehåller många bra bilder är den här: http://www.in-public.com. Min favorit där är Matt Stuart.
Mvh
Göran
Svar från gorred 2016-05-21 16:19
Tack Göran. Och tack för länken. Håller med om att det är viktigt att kolla bra bilder och låta sig inspireras, bara man inte försöker härma. Fick några nya favoriter att kolla här. Och jag märker mer och mer hur bra högkvalitativ gatufoto kan vara, och samtidigt hur svårt det egentligen är att få till det där extra som gör att det inte bara blir ren dokumentation.
//GöranR
Jag håller med i mycket du skriver. Gatufoto är verkligen svårt! Det räcker inte med att fotografera ett intressant motiv, det måste fotograferas på ett intressant sätt också. Att jag börjar upptäcka hur svårt det är gör mig bara mer intresserad.
Svar från gorred 2016-05-21 21:45
Instämmer!
//GöranR