Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Gamla motiv i nytt ljus

Eller, nytt ljus - i alla fall annorlunda ljus.

Igår reflekterade jag ju över det här med att man ser samma motiv gång på gång, och hur det ändå kan te sig olika och nästan nytt för varje gång beroende på en mängd faktorer där ljuset är en av de viktigaste. Och bilden var på en klippa som stupar rätt ner i vattnet på andra sidan den lilla sjön som jag går runt mest varje dag när jag är ute på en längre promenad med Mystique. Det var tidig eftermiddag, klart väder med nästan molnfri himmel, solen stod ändå inte så högt - en typisk sån där fin höstdag, lite krispigt i luften utan att vara för kallt.

Idag var det helt annorlunda. Fortfarande tidig eftermiddag, men regn, sånt där tunt strilande duggregn som utan att det var dimma ändå liksom lade ett filter över naturen. Och därmed ett helt annorlunda motiv, en annan textur, en helt annan bildupplevelse. 

Regnet var så fint, att det stundtals inte ens märktes på vattenytan... Jag märkte emellertid att både hunden och jag blev blöta.

Sen kanske det kan spela viss roll att bilden från igår togs med  min "riktiga "kamera, Oly Pen F med mZuiko 45mm/1,8. Idag hade jag inte kameran med, men mobilen fick vara en fungerande stand in. Fast det blir ändå skillnad, exempelvis utsnittsmässigt. 

Jag tycker ändå att det är intressant, även om det är direkt självklart. Helt övertygad om att om man  tog samma bild på samma motiv ungefär samma tid på dagen varje dag under en längre tid skulle man ändå inte få två likadana bilder. 

På återseende//Göran 

Inlagt 2019-11-02 20:20 | Läst 260 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Göran.
Pudsigt, men jeg tror at jeg vil sige det samme til dig, som jeg sagde den anden dag til Gunte:

Din upprepning av att fotografera samma ämne har också utövats av andra. Jag minns målaren Claude Monet med sina målningar av katedralen i Rouen, som han målade under olika ljusförhållanden. Han är förmodligen mest känd för sina "näckros bilder".

Og pyt med lidt regn - både du M blev vel tørre igen ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred   2019-11-02 20:59
Har inte tänkt så noga på det förut, men det är intressant med samma motiv i olika förhållanden.
Och lite regn har aldrig skadat, men blir lite blöt, men man torkar.
Tack för din kommentar.
//GöranR
Erik Madsen   2019-11-02 21:03
Hej igen.
Jeg gjorde noget lignende (efter inspiration af Monet) med et træ i vores sommerhus område dengang da jeg var ung - så det er mange mange år siden :-)
Mvh. Erik.
Vädermässigt föredrar jag ovanstående förhållande framför stark sol..Men det varierar ju ganska mycket där också..lågt stående kan ju ge bra resultat.
Och visst är det som du säger att varje bild blir unik..
Blir ett fint djup med lite dis..
Mvh/Gunte..
Svar från gorred   2019-11-03 00:36
Förstår vad du menar. Och instämmer till dels - varje ljus eller situation är unikt och min mening var framförallt att peka på hur samma motiv kan bli så olika och annorlunda med olika förutsättningar. Men dis och dimma ger mjukare bilder, visst är det så.
Tack för din kommentar, Gunte!
//GöranR