Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Gofika - en fotofikavariant på Viksängen i Sötälje

Gofika – ett nytt begrepp (i alla fall för mig) som jag emellertid förstått sprider sig mer och mer. Egentligen är det kanske inte så nytt. Men, själva termen sprider sig. Gofika har också uppenbarligen spridit sig i fotofikakretsar. Liksom Tårtan i Stockholm och Fågelsången i Uppsala handlar det om en samling människor med ett gemensamt intresse, fotografering och allt som hör till, som träffas på en trevlig lokal och diskuterar fotografi på alla nivåer, med en kopp kaffe och nåt gott till det, ett slags fotofika alltså. Gemenskap och sammanhang är ledorden. 

Det här är allvarligt för Facebook, Instagram och alla andra sociala medier – här pratar man med varandra direkt, utan datorer eller ens mobiltelefoner (möjligen fotograferar man med dem), man diskuterar, bryter åsikter, och visar bilder i det verkliga livet. Och det är speciellt!

Second Handaffären i Viksängen i Sötälje är en värdig skådebana för den här typen av träffar, som erbjuder kaffe och enkla kakor och mackor. Men det är väggarna som är intressanta, eller väggarna – fyllda med bokhyllor som är fyllda med böcker värdiga ett mindre bibliotek. Och billiga. Och man kan göra fynd, både med fotoböcker av alla de slag men också annat.

 

Fast andra gör böcker själva. Sven Lundin, en i det här gänget, har gjort en liten bok med bilder från fikatillfällen på Viksängen, en personlig betraktelse kan man nästan säga, bilder med känsla och närvaro. Och, precis som det här med att prata med varandra i det verkliga livet, är det nåt speciellt att se bilder på papper, som nåt fysiskt, som i en bok. En helt annan upplevelse än skärmvarianten. Själv kom jag hem med en bok om hunduppfostran (30 spänn, som hittat!).

Fotofika i sin prydno. Ibland rätt så vilda diskussioner.

Ett typiskt fotofikaögonblicksporträtt...

En klassisk fotofikadiskussion IRL

Ytterligare fotofikasnapshot.

Det är trevligt att fika och snacka med trevliga människor, som dessutom delar ett stort intresse, fotografering. Och har känsla för kameror och tillbehör. Och allt behöver inte vara svartvitt.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-11-27 23:11 | Läst 1767 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Liite långt till Södertälje för en fika... Annars verkar ni ha riktigt trevligt därnere. Och att jaga böcker är en extra lockelse.
Svar från gorred 2019-11-28 12:05
En bit att åka - medges. Men inte jättelångt. Och Fotofika är ju alltid trevligt.
Tack för kommentaren Per. 😊
//GöranR
Fin redovisning med fina bilder Göran!
/B
Svar från gorred 2019-11-28 12:07
Tack Bengt. Ytterligare en trevlig eftermiddag spenderad! 😊
//GöranR
Jättefina bilder från träffen. Hade tänkt åka dit men på onsdag fm ringde sonen och sa att han skulle passera Finspång, det fick såklart prioritet! Många hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-11-28 22:55
Tack Björn. Ibland kommer livet emellan och ändrar planeringen. Men inte att göra mycket åt, och det blir förstås fler träffar på Second Hand i Sötäje.
Ha det //GöranR