Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Häxjakt och allsång

Valborgsmässoafton firas idag och sedan 1400-talet till minnet av ett helgon, den heliga Valborg, en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att hjälpa till med spridandet av kristendomen på 700-talet. På medeltiden utvecklades en kult kring henne som gick ut på att skrämma häxor och annat oknytt och onda krafter med hjälp av eldar och föra oväsen. Det var nämligen  då som alla häxor flög omkring och festade med djävulen. De skulle bekämpas!

Anledningen till att det ligger i tiden som det gör är förstås det gamla vanliga kristna annekterandet av förkristna och hedniska fester som redan fanns där. Valborgsmässoafton infaller på solens "kvartspunkt" i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar, vilket ju säkert var värt att fira långt innan kristendomen; vintern ordentligt slut och alltså snart sommar vilket uppskattades i framförallt i länderna runt Bottenviken, Sverige, Finland och Baltikum inklusive Tyskland, där man faktiskt firar just den här dagen.

Eldarna finns kvar, och även oväsendet om man så vill, om man nu till det räknar alla tal till våren och allt sjungande av gamla nationalistiska vårsånger.

Så därför samlas vi kring eldarna i dag, välkomnar våren och sjunger om ystra vårbäckar och att vintern rasat ut. I någon mån för en engelsk prinsessa i 700-talets Tyskland men också för att skrämma alla häxor precis som de gamla kelterna gjorde.

Men eld är alltid fint.

I samlad tropp marscherar ungdomar ur det lokala folkdansgillet med tända facklor ner till brasan vid sjön.

Braständning av eldvakten, det ville inte ta sig riktigt.

Till slut så.

Översikt

I full gång. Förhoppningsvis alla häxor bortskrämda. Och vi fick höra tal till våren och själva sjunga in våren.

Och idag exakt 17 år sedan vi flyttade in i vår då nya bostad!

På återseende//Göran

Inlagt 2018-04-30 22:59 | Läst 2688 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga valborgsmässobilder! Och hela sköna sommaren ligger framför oss!

Hälsar
Eva
Svar från gorred 2018-04-30 23:19
Tack Eva. Och med alla drömmar om en riktig sommar fortfarande intakta, eller hur?
//GöranR
Fina bilder på klassiskt sista aprilfirande! Själv är jag övertygad om att Valborgsmäss är mkt äldre än de flesta, kanske alla kristna traditioner. Vad kan vara mer naturligt att fira än vårens ankomst efter vintern? Belagt eller inte. Hälsningar/ Björn T
Tack Björn. Som jag ser det har du alldeles rätt. Långt mycket äldre.
En fortsatt bra vår tillönskas//GöranR
Puh ... nu kan man andas lite lättare igen.
Svar från gorred 2018-05-01 12:04
Skönt att höra.
//GöranR