Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hur häftigt är det inte att uppträda i nästan Globen?

Idrott och kultur är samma sak – vilket skulle bevisas i Globenområdet strax söder om Slussen (eller vad som är kvar av den) i Stockholm, eller Stockholm Live som det kallas. Här ligger, förutom en konsumtionsgalleria och ett hotell, såväl själva Globen där man hyser en massa inomhussportsevenemang och kulturella evenemang som konserter etc., också Johanneshovs Isstadion med Annexet där man också har inomhussporter och kulturevenemang. Nästan som Globen, alltså. 

Stjärnjul är det största julevenemanget i Stockholm. Två barbershopkörer, en manlig och en kvinnlig går ihop och bildar en mäktig Stjärnjulskör på drygt 200 personer, med fantastiska artister och likaledes fantastisk orkester (16 man inklusive stråksektion) gör man julmusik och annan musik; klassiskt, gospel, pop och rock  och jag vet inte vad levereras i en show som tar andan ur besökarna.

Och det började för 27 år sedan, när den nystartade kvinnliga rönningekören Rönninge Show Chorus med sin manliga kollega anordnade julkonsert med allsångstema a´la Lännö på Tv i Rönninge. De senaste åren har vi – för jag sjunger med i The Entertainmen som är den manliga delen av kören – haft våra föreställningar i Filadelfiakyrkan, med bortemot 10 000 i publiken på fem föreställningar. Artister genom årens lopp är inte oräkneliga, men många; Putte Wickman, Tommy Körberg, Nils Landgren, Jill Johnson, Mark Levengood, Nina Söderquist, Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson, Janne Åström, Björn Kjellman, Jasmine Kara, Stefan Sauk, Andreas Weise, The Moniker, Anna Sahlene, Martin Stenmarck, Jeanette Köhn, Dogge Doggelito, Loa Falkman, Kalle Moraeus och många fler.

Den magnifika scenen... Kören inspekteras av Stjärnjulgeneralen (Foto Matilda Hagerman)

Förberedelser veckan innan

Förberedelser på plats, nu handlar det om timmar kvar till första föreställningen.

Bakom scenen, ett gigantiskt bygge. 

I år var vi alltså i Hovet, dvs Johanneshovs Isstadion då Filadelfiakyrkan renoveras. En helt annan sak! En arena på ett fullständigt annat sätt, nästan som Globen (som ju ligger granne), en jättescen som byggdes upp på det täckta isgolvet, där man också placerade ut stolar i långa rader för en jämförelsevis jättepublik, där ljudanläggningen för en gångs skull motsvarade våra förväntningar (man har ju haft liknande evenemang tidigare och visste vad man gjorde) och där allt plötsligt blev storlek XXXXXL ur alla avseenden.

Och det blev en fullständigt galen helg, eller rättare sagt en galen vecka, där all vår tidigare möda skulle sys ihop i tre föreställningar plus ett genrep. Tidigare morgnar och sena kvällar, omtag och repetition, finjustering och förändringar. Och tiden bara flög iväg där vi befann oss i vår Stjärnjulsbubbla med den yttre världen långt borta.

När till slut föreställningarna gick av stapeln blev det som en enda stor musikalisk happening där kören, artisterna och orkestern bara körde på. Och allt slit var värt mödan, när vi efteråt träffade publiken och fick ta del av alla lovord.

Det blev tre makalösa föreställningar. Många var där - de som inte var där får chansen nästa år!

Men nu är jag slut! Genomtrött, men tillfreds. Det få saker så belönande som att göra musik tillsammans.

På återseende//Göran

Inlagt 2019-12-09 19:15 | Läst 1270 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Häftigt va ordet! :)
Svar från gorred 2019-12-09 19:59
Tack Bengt. Uppskattas!
//GöranR
Hej Göran - imponerende og spændende reportage. Og sikke en livsglæde, der stråler ud af mange af billederne - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från gorred 2019-12-09 22:51
Tack Erik. Det är verkligen fantastiskt, det här med att göra musik tillsammans.
//GöranR
Håller med Bengt :) härliga bilder både framför scen och bakom :)
Svar från gorred 2019-12-09 22:52
Tack Joakim. Önskar bara jag kunna t fota mera, men jag var ju med i produktionen också. 😉
//GöranR
Joakim88 2019-12-10 08:58
Du får köra hälften /hälften nästa gång 😁👍
Svar från gorred 2019-12-10 10:38
;)
GöranR//
Ser väldigt, väldigt roligt ut, glädjen är inte att ta miste på! Och dina bilder är alldeles utmärkta, dom förmedlar både glädjen och gemenskapen! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-12-09 22:54
Tack Björn. Det var ju förstås väldigt roligt, artister och orkester så förfärligt proffsiga och duktiga, och det var en sådan glädje att få göra det här tillsammans. Och roligt att du ser det i bilderna!
//GöranR