I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Hummelparadis

Undrar om humlorna vet hur bra de egentligen har det! Här i trädgården ter sig deras liv (i mina ögon) som en gigantisk sån där Ät-Så-Mycket-Du-Orkarbuffé, särskilt när det gäller våra rhododendronbuskar som nu blommar efter varandra. Men det är bra. Det är bra att insekterna får möjlighet att flyga från blomma till b lomma, käka nektar och smeta ner sig med pollen till nästa blomma, så vi håller igång livscyklerna. Det är bra att humlorna och andra insekter finns som mat för fåglar och andra djur, och det är bra att vi har den här naturens ordning vi har. Men, då måste vi ha insekter, exempelvis humlor. Och det är gott om humlor i år verkar det som.

Märker ändå att det är precis som förut. De flyger snabbt och nästan nervöst, in och ut i de olika blommorna med minimal chans för fotografen att fånga dem på bild. OM det nu är för att det går så snabbt inne i varje blomma, eller om utbudet är så stort att de inte kan göra nåt färdigt innan de går på en ny rätt (som jag ibland kan känna inför ett dignande julbord, till exempel, vilket gör att jag undviker julbord och liknande, jag vet att jag inte kan låta bli allt, och då alltid mår dåligt efteråt...).

Nå, här är några av förutsättningarna:

Och här är man redan inne på det småvarma, verkar det som. Och med tanke på suddigheten har det redan blivit några "lille en".

(Något tilltweetad i Color Efex Pro)

På återseende//GöranR

Postat 2015-06-15 23:43 | Läst 4748 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bufo Bufo

Eller, den vanliga svenska paddan. Det är vår, och det betyder lektid, vilket betyder aktivitet, vilket i sin tur får oss fotografer att ta oss till de sjöar, tjärnar och smärre vattendrag där paddorna bor för att fotografera dem. 

Utrustning som krävs: Gummistövlar, överdragsbyxor (helst vattentäta, typ GoreTex eller liknande) samt dito jacka. 

Utrustning som var för handen: Vanliga kängor, jeans och i och för sig en bra och nästan vattentät jacka. 

Så, jag har fått tvätta jeans idag....

Men, det var det förstås värt. Vi var några stycken från fotoklubben, en av oss hade varit här många gånger förut. När vi väl började se paddorna var de överallt. Och de gällde att komma ner till deras nivå. 

Först en översiktsbild. Så här ser habitatet ut, dvs där de bor.  Sen följer bilder på gänget.

Både i och ovan vattnet.

Som urtidsdjur...

I såna här lägen är det bara roligt att vara ute i det vackra vårvädret och fotografera. Vardagen i övrigt är långt borta, tiden går fort och jag kände mig bara lycklig att få vara där. 

På återseende//Göran

Postat 2015-04-10 23:30 | Läst 3223 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vårflod. Och lite om den eviga frågan.

Osannolikt fint väder de senaste dagarna, med sol och relativ värme lockade ut mig på en eftermiddagstur till Nyfors, porten till Tyrestareservatet. Nyfors är en liten fors mellan Tyresö-Flaten och Albysjön, en del av ett vattensystem som börjar lång uppe på Södertörn och letar sig ut till havet. Wättingeströmmen, som den också kallas har tillräckligt stor fallhöjd för att kunna användas i industriellt syfte, vilket också har gjorts. Bland annat har man gjort papper här. Men det var då. Nu är den bara fin att titta på, och fotografera. Strömstaren lever här, men det blev mig inte förunnat att se någon idag. Däremot presenterade forsen en ordentlig vårflod.

Och sen råkade jag på en blogg som behandlade det här med Photoshop, vad man egentligen ser och begreppet SOOC, dvs direkt ut ur kameran (straight out of the camera), vad som är verkligt eller verklighet. Bra tankar (ungefär som jag också tycker), trevligt skrivet. 

För det är ju så att verkligheten inte är generell, det finns ingen annan verklighet än min, dvs den som jag ser. Det jag ser är en bild som, efter att ljuset passerat ögonen och impulsen transmitterad via nervsystemet till hjärnan, helt och hållet är en bild i MIN hjärna, som beror på vem jag är, vad jag har med mig som erfarenheter, hur jag mår för tillfället etc etc. Så alla bilder är sanna. Undantaget förstås när man lagt till eller dragit ifrån i datorn, men det kan man ju också göra när man väljer utsnitt i fotograferingsögonblicket. 

I alla fall, det här inlägget rekommenderas: http://petapixel.com/2015/03/10/why-complaining-about-photos-being-photoshopped-makes-no-sense-to-me/

På återseende//GöranR

Postat 2015-03-13 20:23 | Läst 1826 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Höstfärger, eller?

Nyligen hemkommen från sydligare delar av Europa möts jag av alla höstens färger, som brinner så till den grad att de nästan brunnit ut. Och jag blir lite missmodig, av flera anledningar.  Vad är väl höstfärgerna om inte annat än en föraning om vintern, ett tecken på förgängelse och bortvissnande. Men jag hinner ju inte ut och fotografera allt heller, och allt är ju redan fotograferat – går det att ta ”egna” bilder nu? Ibland känns det som om alla bilder, särskilt bilder av träd och buskar med brinnande färger i den sneda kvällssolen, redan är tagna, och oftast minst lika bra om inte bättre än vad jag förmår.

Så jag får hålla mig till dokumentation av höstfärgerna i trädgården. De finns ju där också, och faktiskt märkligt att en del av sommarblommorna fortfarande har sina sommarfärger kvar.

På återseende//Göran

Postat 2014-10-18 16:40 | Läst 3219 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tema 279 Sommarmat (106/365)

För mig finns inget somrigare än smultron. Även om det kan vara tveksamt om smultron sorterar in under begreppet mat, är det ju något man äter, om så - företrädesvis - från ett strå med bären (frukterna?) uppträdda.

Olympus E-M5 med pana 20 mm/1,7. En väldigt användbar kombination, även om jag egentligen hade velat haft mitt makroobjektiv här, förstås. 

På återseende//Göran

Postat 2014-07-13 05:17 | Läst 7014 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa