I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fotografiska en vanlig onsdagseftermiddag

Jag är väldigt glad för Fotografiska Museet. Förutom att jag uppskattar utställningarna där tycker jag om att ha möjligheten att bara slinka in där, ibland, bara så där, njuta av alla bilder och ta en fika i kaféet med de goda smörgåsarna och bakverken och en av de vackraste utsikterna jag har sett hos ett kafé. 

Intressant att se att det är så pass många besökare som det är en vanlig onsdagseftermiddag. Och intressant att det förfaller alltid vara väldigt många besökare. 

Aktuella utställningar välkända; Martin Parrs dokumentära bilder från livet omkring oss å ena sidan som kontrasterar mot Serranos konstbilder, med en väldigt driven tanke bakom. Men, det jag faktiskt tittade längst på var utställningen med Årets Bild i olika kategorier. 

Och så förstås den vanliga bilden i kaféet med de stora fönstren som är som tavlor i sig. Hade ingen kamera med mig, så jag fick använda mobiltelefonen. Faktiskt en smula överraskad över resultatet, jag väntar mig egentligen ingenting av bilder från telefonen. Så ur kamerasynpunkt... Men den är bökig att hålla i och hantera när man ska fotografera.

På återseende//Göran

Postat 2015-04-08 23:03 | Läst 4585 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En lugn kväll framför TV´n - och ett plötsligt fynd

En lugn kväll, inget särskilt att göra. Så jag satte mig framför TV´n. Men där fanns inget av värde, så jag bläddrade lite håglöst bland serier och filmer på HBO då jag plötsligt fann en film, Public Eye, med en bild på en kille med en kamera. Uppenbarligen handlade den om en fotograf och fotografi, vilket också visade sig vara fallet.

I filmen såg man fotografen Lou Bernstein, en frilansande dokumentärfotograf som av allt att döma inte skydde några medel för att få sina bilder av baksidan av depressionens USA.

Fotografen var verklig, även om just storyn i filmen inte stämde med hans liv. Leon Bernstein var en av gatu- och dokumentärfotgrafernas stora profiler, och flera av hans bilder (på riktigt alltså) användes i filmen.   

Allt som handlar om fotografi är intressant för mig, och filmen var riktigt bra, som film betraktat. Och den blev nästan ännu bättre när den hade en, visserligen tunn, men dock verklighetsbakgrund. Det var många väldigt bra bilder med, bilder som engagerade och berörde.

Filmen kan rekommenderas. Jag kände inte till den här fotografen, men det har varit synnerligen intressant att lära mer om honom och se hans bilder. Det rekommenderas också.  

En fotoblogg utan foto duger ju inte. Utan att på minsta sätt vilja förhäva mig eller ens avlägset jämföra med Lou Bernstein, så hittade jag ändå den här bilden från 2010, som jag kommer ihåg att jag gillar. 

På återseende//Göran

Postat 2015-04-08 00:20 | Läst 1114 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Men tranorna behöver inte danstillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1933:1617)

Påsk! Många reser bort, gör sina utflykter, några extra lediga dagar i rad i samband med helgen. Så även vi. Det är numera en tradition att åka ner till Skövde och hälsa på min mor just den här tiden, och av flera anledningar; påsken passar bra att åka bort på, och mamma fyller år och så trandansen i Hornborgasjön. Alltid ett lika mäktigt skådespel varje gång! Lite intressant är att född och uppvuxen i Skövde som jag är, är det här med Hornborgasjön något ganska nytt för mig. När jag bodde i Skövde var det annat som lockade…

I år passade vi tranorna ganska bra. Just igår, när vi var där var det som mest, uppemot 18 000 tranor. Det var soligt, men det blåste lite snålt och det kändes kallt. Det var inte heller, så här mitt på dagen, någon jätteaktivitet på dansgolvet för tranorna, någon enstaka som vi såg bara som försökte. 

Och det är i sådana här stunder som man funderar över C-mode, track som aldrig fungerar riktigt fullt ut, och funderingar på en ny kamera dyker upp. BIF-bilder, dvs fåglar som flyger (Birds In Flight) är ju nästan alltid väldigt tilltalande, men alltså så svårt! (Och  det beror väl mest på kameran, eller hur?)

Det var fler som fotograferade. 

Och en trana som faktiskt dansar, åtminstone lite grand.

Och inte bara tranor som flög. Fullt med andra fåglar; en myckenhet sångsvanar, gäss av alla de schatteringar och kulörer, små och stora fåglar om vartannat...

Och ett försök till BIF-bild, resultatet av spray'n pray.

Och var det många olika fåglar, så fanns det nästan lika många sorters olika fotografer.

Alltså ytterligare ett inlägg från Hornborgasjön. Väl bekomme.

På återseende//Göran

Postat 2015-04-05 20:51 | Läst 1808 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nytt blogginlägg - eller inte - dvs just idag?

Idag har jag gjort några sk spaningar som jag faktiskt tänkte reflektera kring i bloggen, aktuella händelser i vår vardag som man kan läsa om i tidningarna och höra i radion. Men sen, när jag tänkte närmare efter vad det var för datum, så vågar jag inte, med risk att det kan vara ett 1.a aprilskämt, så det får anstå.

Visst är det märkligt att det händer så mycket dumt, att ens filter för vad som kan vara skämt eller inte blir igensatt, och man tappar förmågan att skilja skämt från andra vansinnigheter som händer. Och det måste ju innebära att det är jättesvårt att hitta på aprilskämt, för vad kan väl överträffa vår verklighet? Se bara på dansförbudet....

Här kommer några vårbilder från Nytorget i Stockholm från förra året. Snart är vi där. 

På återseende//Göran

Postat 2015-04-01 21:04 | Läst 805 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera