I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Musik - och hur vi mår

Det är ju väl känt att vi mår bra av musik. Att lyssna, men framförallt att vara med och göra, exempelvis att sjunga i kör. Vi blir gladare, friskare, fattar bättre, vi blir mer kreativa och har inte längre så ont.

Det här visste vi alltså, mer eller mindre intuitivt, inte minst erfarenhetsmässigt.

Men nu forskas det också, mer och mer. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har man nu till exempel en nytillträdd professor i Musik och Hälsa, Eva Bojner Horwitz. Hon berättar i senaste numret av Körsång, Sveriges Körförbunds tidning, om studier som kopplar biologin till sång, hur vi hanterar stress, hur smärttillstånd och hur vår psykiska hälsa påverkas, men också våra sociala förmågor, våra känslor, hjärtaktivitet, blodtryck och andning. Långvarig musikträning skapar kopplingar mellan hjärnhalvorna så vi kan hantera kognitiva processer bättre och kanske till och med göra oss mer empatiska – vi blir bättre som människor 😊.

Det är häftigt, minst sagt.

Vi håller på att finslipa julkonserterna Stjärnjul på Filadelfiakyrkan i Stockholm. Nu börjar vi bli i skarpt läge – generalrepetition i dag fredag, premiär i morgon – och vi kör för fullt med våra gästartister och full orkester och då inser jag till fullo musikens kraft. Man blir trött efter många timmar och ändlöst gnetande, men man mår så bra! Och så roligt att jobba med så fantastiska musiker och människor som vi gör; Kalle Moraeus, Annika Herlitz, Kiralina Slandy och Kjeteil Støa, förutom orkestern under ledning av Mattias Bylund. Det är magiskt att få vara med om.

Kalle Moraeus och Kjetil Støa

Kiralina Salandy

Ur ett körperspektiv - Mattias Bylund

Mer körperspektiv - Annika Herlitz (prinsessan i filmen Frost)

Ljud- och ljuscentrum - föreställningen tekniska hjärta

Kjetil och Annika i en av de häftiga duetterna.

Musik är säkert speciellt. Men jag tror också - vilket vore intressant att studera - att annan skapande verksamhet också är bra för vår hälsa, inte minst psykiskt, till exempel fotografering.

Stjärnjul kan bli hur bra som helst. Det är en ynnest att få vara med. 

På återseende//Göran

Postat 2018-12-07 06:40 | Läst 1139 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Specialare???

Den lokala korvkiosken är en självklar samlingsplats, även om mötena blir flyktiga. Om det är storstaden eller ute på landet - korvkiosken  är där man möts. 

Korvkiosken är också den självklara avslutningen på kvällen, på väg hem från festen eller dansen eller utekvällen - går man oönskat ensam hem är en korv med bröd eller en hamburgare den givna trösten innan man hoppar in i taxin eller försvinner ner i T -banans katakomber.

Här, på väg hem efter Stjärnjulsrep i Filadelfiakyrkan råkade jag emellertid på nånting som förbryllade mig. En Specialare! När jag frågade vad det var fick jag till svar: -En korv med bröd och mos.

Och jag som trodde att stockholmarna äntligen lärt sig....

Det heter inte "Specialare". Det korvgubben menade är "En halv special" och är vad jag förstår något typiskt västsvenskt. För mig som är uppväxt i Skövde och bott många år i Göteborg är en halv special närmast klassiskt - något mer typiskt finns knappt. 

En typisk beställning är: -En halv special med senap och ketchup, och ketchup över och under moset. Å mycket majonnäsgurka! 

Det finns naturligtvis en hel special också, men den är mer ovanlig; bröd, två korvar och mos.

Och i storstans civiliserade och modernt upplysta värld kan man köpa blommor och julpynt även efter klockan 22.00. Utveckling?

På återseende//Göran

Postat 2018-12-04 11:31 | Läst 1334 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På väg hem genom stan en decemberkväll

Det är nåt visst med stan på kvällarna så här års. Om det är ljuset - eller mörkret, reflektionerna eller vad det är.

På väg hem efter en repkväll på Fillan (=Filadelfiakyrkan i Stockholm) - bara en vecka kvar till de stora konserterna med Stjärnjul. Passerade St Eriksbron över Klarabergskanalen och slogs just av ljuset och reflektionerna i det svarta vattnet, och när jag nu hade kameran med mig... Prövade först med lite längre slutartider, men det blev inte bra. Jag hade inget stativ och att stödja kameran på räcket räckte inte till (möjligen spelade trafiken bakom mig roll) och bilden gick liksom sönder. 

Olympus OM-D EM-10 mkII med mZuiko 17mm/1,8

På återseende//Göran

Postat 2018-12-04 00:24 | Läst 1245 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I julkonserternas tid

Nu börjas det. Nu kommer alla julkonserter. I skolorna, i kyrkorna, varje kör med självaktning har minst en julkonsert. Och så ska det säljas biljetter, främst familjen förstås, men även grannar, arbetskamrater och goda vänner, och jag lovar att de flesta av er här säkert har fått frågan: - Köp biljetter till våran julkonsert…

För mig började det redan idag. Sveriges äldsta barbershopkör, Vocal Vikings levererade sin julkonsert på anrika Bristol i Sundbyberg. Vocal Vikings var emellertid inte själva. För tredje året i rad gästades de av den unga och relativt nystartade vokalgruppen Aora, där det är så fiffigt att dirigenten, Victor Nilsson, ingår. Dessutom kompade jazztrion Tomtar På Loftet, som också varit med förr, tre ärrade jazzmusikanter som en gång om året formerar den här uppställningen. Och som konferencier en man som många känner igen, fast de inte vet varför – Bertil Guve. En gång i tiden var han med i ett av de största verken någonsin som har med jul att göra, Fanny och Alexander. Och det var han som var Alexander. Det var inte helt lätt, men det gick att se…

 Vokalgruppen Aora. I någon mån i ikonerna Real Groups fotspår, men ändå annorlunda, med en egen touch. Och synnerligen välsjungande och härliga att lyssna till.

Konserten bjöd på (nästan) allt. Så förstås kom vi inte undan Adams Julsång, eller O Helga Natt. Men med Victors stämma njöt vi oförbehållsamt.

Tomtarna På Loftet. Både juljazz och annan jazz - det är ett rent nöje att lyssna på spelemän som kan sin sak!

En sjungande konferencier! Men han har ett förflutet i körbranschen också, på rätt så hög nivå. 

Så det bjöds på massor av underhållning i form av sång och orkester i olika tappningar och olika genrer. Klassiska julsånger blandades med lite udda varianter,allt framfördes med glädje och med glimten i ögat. Väldigt trevligt. Och till och med lite barbershop fick vi höra. 

Vocal Vikings ligger mig varmt om hjärtat. Det var i den kören jag startade min barbershopresa en gång i tiden. Så det är svårt att missa det här.

Detta till trots kan jag inte låta bli att berätta att det nu väntar ett helt gäng julkonserter för mig med min nuvarande kör The Entertainmen tillsammans med vår systerkör Rönninge Show Chorus och en massa fantastiska gäster - Stjärnjul i Filadelfiakyrkan i Stockholm med början  lördagen den 8.e December. Det får man inte missa!

På återseende//Göran 

Postat 2018-12-01 22:07 | Läst 1261 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera