Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Musik - och hur vi mår

Det är ju väl känt att vi mår bra av musik. Att lyssna, men framförallt att vara med och göra, exempelvis att sjunga i kör. Vi blir gladare, friskare, fattar bättre, vi blir mer kreativa och har inte längre så ont.

Det här visste vi alltså, mer eller mindre intuitivt, inte minst erfarenhetsmässigt.

Men nu forskas det också, mer och mer. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har man nu till exempel en nytillträdd professor i Musik och Hälsa, Eva Bojner Horwitz. Hon berättar i senaste numret av Körsång, Sveriges Körförbunds tidning, om studier som kopplar biologin till sång, hur vi hanterar stress, hur smärttillstånd och hur vår psykiska hälsa påverkas, men också våra sociala förmågor, våra känslor, hjärtaktivitet, blodtryck och andning. Långvarig musikträning skapar kopplingar mellan hjärnhalvorna så vi kan hantera kognitiva processer bättre och kanske till och med göra oss mer empatiska – vi blir bättre som människor 😊.

Det är häftigt, minst sagt.

Vi håller på att finslipa julkonserterna Stjärnjul på Filadelfiakyrkan i Stockholm. Nu börjar vi bli i skarpt läge – generalrepetition i dag fredag, premiär i morgon – och vi kör för fullt med våra gästartister och full orkester och då inser jag till fullo musikens kraft. Man blir trött efter många timmar och ändlöst gnetande, men man mår så bra! Och så roligt att jobba med så fantastiska musiker och människor som vi gör; Kalle Moraeus, Annika Herlitz, Kiralina Slandy och Kjeteil Støa, förutom orkestern under ledning av Mattias Bylund. Det är magiskt att få vara med om.

Kalle Moraeus och Kjetil Støa

Kiralina Salandy

Ur ett körperspektiv - Mattias Bylund

Mer körperspektiv - Annika Herlitz (prinsessan i filmen Frost)

Ljud- och ljuscentrum - föreställningen tekniska hjärta

Kjetil och Annika i en av de häftiga duetterna.

Musik är säkert speciellt. Men jag tror också - vilket vore intressant att studera - att annan skapande verksamhet också är bra för vår hälsa, inte minst psykiskt, till exempel fotografering.

Stjärnjul kan bli hur bra som helst. Det är en ynnest att få vara med. 

På återseende//Göran

Inlagt 2018-12-07 06:40 | Läst 1133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Makalöst bra bildreportage. Kan det vara så väl att TV spelar in konserten?
Lycka till och spark där bak
Bob
Svar från gorred 2018-12-07 09:17
Tackar Bob - uppskattas!
Nej, tror inte att TV spelar in, även om det varit snack om det i flera år. Det finns av allt att döma ett visst intresse, men sen ska det till med inspelning och plats i programtablåerna... Lite synd kan tyckas. Men vi spelar in själva och gör en film varje år som vi ser tillsammans - vi ser ju inte föreställningen själva liksom ;).
//GöranR
Musik å sång e konstiga saker! Tror Ingmar Bergman också sa så i ett Sommarprogram. Vi verkar må bra av musik, och de flesta av oss gillar att ljuda eller sjunga, och mödrar nynnar med sina barn. Varför har evolutionen byggt in det här hos oss?
Svår fråga!
Men det e väl bara å gilla det leget å sjunga på! :)
B)

Ps. Fina bilder!
Svar från gorred 2018-12-07 18:28
Tack Bengt. Det blir vad jag kan förstå mer och mer ljus på det här med musik och hälsa. Vilket är bra. Viktig fråga. Sen evolutionsmässigt väldigt intressant. Nästa Tårtan! 😊//GöranR