Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Inför världsmästerskapen

Varje höst är det internationella tävlingar i barbershopsång i Amerika, världsmästerskapen för kvinnliga körer och kvartetter. I år håller man till i New Orleans. Två svenska körer har i hård konkurrens i hela världen kvalificerat sig till tävlingarna, Rönninge Show Chorus och Stockholm City Voices. Den svenska barbershopstandarden är synnerligen hög, Rönningekören har vunnit två gånger och Stockholm City Voices har, trots att det är en relativt liten kör i sammanhanget, varit i final flera gånger, dvs bland de tio bästa.

Inför tävlingarna over there har man alltid genrep på hemmaplan. Igår var jag på ett sådant genrep med Stockholm City Voices.

Barbershop är ju en a capellasångstil, med ackord och harmonier som alstrar mycket övertoner. Stockholm C V brukar betecknas som den lilla kören med det stora soundet. Så, många övertoner blev det. Taket lyfte i Älta Knutpunkt! Dessutom är det mycket show och glam, och den glädjen var det inte heller att ta fel på.

Gästkvartetten Ambush

Gästkvartetten Milli Blink

 På återseende//Göran

 

Barbershop är alltså fyrstämmig sång med ursprung i USA, utan ackompanjemang, dvs a cappella. Kan sjungas i kvartetter eller i mer eller mindre stora körer. Harmonierna alstrar mycket övertoner, vilket leder till ett rikt och utvidgat sound. Barbershop sjungs av antingen män eller kvinnor. På senare tid har man börjat med mixade grupper. Man tävlar i barbershop, för herrarna ligger de internationella tävlingarna, världsmästerskapen, vanligtvis mitt i sommaren, medan kvinnornas tävlingar ligger senare, på hösten. Kvalificeringar till världsmästerskapen sker regionalt i USA och runt om i världen. Sverige, med sin starka kör- och sångtradition ligger långt framme, både på herr – och damsidan.

Inlagt 2019-09-05 11:47 | Läst 841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka härliga bilder Göran, dom blir jag glad bara av att titta på! Hälsningar/ Björn T
Svar från gorred 2019-09-06 00:20
Tack Björn. Sång och musik är glädje i väldigt hög grad. Tycker det är roligt och uppskattar att du tycker att bilderna visar det.
//GöranR