Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Inspiration eller börda? Om att behöva ta en bild om dagen.

Tema 121: Instruktion. (18/365) Fotoutmaningen 2014 365 foton.

Mitt fotograferande går i vågor. Ibland perioder av intensivt fotande, särskilt och förstås på resor, ibland långa perioder då jag inte ids ta med kameran eller åka ut särskilt för att fotografera. 

Jag tror, dvs nånstans när jag en idé om att om man fotograferar mycket blir man en bättre fotograf, oavsett många skitbilder på vägen. Inspirationen föds ur det hårda grundslitet, och ju mer man använder sin kamera lär man känna den, man blir bättre på att se bilder, och har man med sig kameran tar man flera kort än om man inte har med sig den (vilket kan låta som en självklarhet, men inte desto mindre är väldigt sant).

Att ge sig själv ett pensum, till exempel att fotografera varje dag under en tid, en månad, ett år eller någon annan period med hitre respektive bortre parentes, tvingar en att ta med sig kameran och använda den, och inte lämna åt dagsformen eller vad man "känner för idag".

Och det är därför jag har gått med i Fotoutmaningen 2014, 365 foton under året. Här kan man fota i egen takt, men som resultat gäller att det ska vara 365 bilder till slut. Det finns en temalista att hämta inspiration ur, men man får möjlighet att bestämma själv i viss, begränsad, mån - vilket också underlättar. 

Många bilder blir lite desperata, rena dokumentationer utan bakomliggande tankar, bara för att leverera, men enligt resonemanget ovan kanske det kommer någon bra bild i flödet, till slut. Och chansen lär ju vara större om det rör sig om flitigt fotograferande och många bilder än annars. 

Den här bilden är både en tanke och en dokumentation, en leverans. Det är tema nummer 121 Instruktion, och det är mitt 18:e inlägg i den här utmaningen av 365. Jag knaprar mig så sakteliga närmare att komma ikapp, och jag märker att jag funderar mer över bilder och teman än vad jag gjorde förut, blir mer aktiv i mitt fototänkande.

Man behöver träna, både sig själv men också sina färdigheter och intressen, för att bli friskare, eller bättre på det man gör. 

Bilden tagen den 29.januari med Olympus OM D E-M1 med Olympus 9-18mm/4,0-5,6, vid 18mm, f/5,6 och 1/13 sek (handhållet). ISO 640, naturligt ljus.

Vill du veta mer om Fotoutmaningen 2014, se flera bilder, kolla vilka teman som gäller etc, så klicka på bildlänken här till höger. 

På återseende//Göran

Inlagt 2014-01-31 11:11 | Läst 3666 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vi är olika, men för mig personligen skulle "1 bild om dagen" döda all fotoglädje. Jag fotograferar bara om jag är inspirerad, och det är ofta :-) Men utan tvång, det är hobby.
Svar från gorred 2014-01-31 17:45
Jag skulle heller inte klara "en-bild-om-dagen". Den här fotoutmaningen bygger på att man kan fotografera sporadiskt, och hellre hitta teman i det man gör och ladda upp flera inlägg i taget, vilket gör bördan betydligt mindre, dvs lämnar plats för inspiration. Men, att ha med sig kameran oftare, att ha en liten press på sig att leverera har hittills varit stimulerande. Hoppas jag orkar. Det blir i alla fall betydligt fler bilder.
Ja, för min del så fungerade inte en bild om dagen en längre tid. Det kräver rätt förutsättning för att ha glädje och inspiration till en bild om dagen. För mig blev det en börda och jag gjorde det bara för sakens skull till slut. Som du nämner så är den fotoutmaning som vi är med i, mer lämpat för mig som fotograferar sporadiskt. Att hellre tolka flera teman vid tillfälle. Men ändå ha pressen att leverera totalt antal bilder under ett år. Det är rätt stor press ändå.

Jag vill inte tolka teman rakt av och lämna det åt det uppenbara. Så långt det går med respektive tema. Jag förklarar heller inte min tolkning, utan låter betraktaren hitta sambandet/associationerna i aktuellt tema som bilden har fått. Jag utmanar mig själv med tolkningen och kreativiteten i de bilder jag visar upp. Några mer fyndiga, andra mindre. Men aldrig något rakt upp och ned, som någon dokumentation som ska betas av ur en lista. Bilden ska enligt mig klara sig utan temat och som egen bild.

De 52 valfria teman man kan byta ut, är ju verkligen smidigt och säkerligen tacksamt mot sista kvartalet av året, när de svåraste teman är kvar eller som man inte har lyckats hitta något lämpligt motiv till. Jag kommer att spara dem till sista kvartalet som reservplan.
Svar från gorred 2014-01-31 17:47
Håller med. Den här formen underlättar och tar bort en del av pressen. Svårigheten ligger ändå i att tolka tem,an, istället för att dokumentera rakt av. Jag är inte riktigt där ännu, men hoppas att det myckna fotograferandet hjä'lper mig en bit på vägen dit. Märker att jag i mycket är en dokumenterande fotograf.
Jag tycker det är kul än så länge, planerar inte alls, utan går på snabba infall o ideer, gillar att leka med ljus o skuggor o att göra bilder av nån struntsak. Jag har inte missat ännu, men kommer säkert att göra det nån dag, men isåfall är det inget att gräma sig över. Tar det inte så blodigt. Hils, LO
Svar från gorred 2014-01-31 17:50
Man måste skaffa sig sin egen inställning. Jag känner jag behöver en knuff för att fota mera.
En bild om dagen låter lite som ett motions-löfte till nyår. Helt klart en utmaning men på ett psykologiskt plan.Själv skulle jag nog välja något annat projekt.

/Stephan
Svar från gorred 2014-01-31 17:49
Lite av nyårsöftesvarning är det. Men, som sagt är formen för det här projektet lite förlåtande samtidigt. Och skulle man missa får det inte vara hela världen.