Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Jag är nöjd med min fotoutrustning, egentligen - men...

Ibland undrar jag om man inte behöver mer. Eller bättre, eller kanske till och med större. För visst kan man ta bättre bilder då?

Som i helgen, när jag fotograferade vårt körinternat inför julkonserten. Allmänt dåligt eller snarare lite otillräckligt ljus, vilket innebär stora bländare och högre ISO än vad man egentligen är bekväm med och det ändå blir långa slutartider vilket i sin tur innebär att det blir suddigt så fort någon rör sig det minsta lilla, bilderna blir gryniga och liksom utfrätta. Och antalet bilder man kan behålla blir pinsamt litet. För man kan ju inte heller rädda alla bilder med svartvitkonvertering...

Jag försvarar alltid min kamera, inte minst dess sensorstorlek och antal pixlar. Jag är väldigt nöjd med mina Olympuskameror och tillhörande suveräna glas. Men så kommer stunder då jag tvivlar, kanske ändå fullformat kan hjälpa mig att producera bättre bilder i svåra förhållanden. Kanske man behöver 24x36 mm minst, kanske det vore enklare med uppemot 50 miljoner pixlar... Blir den så stor ändå den nya Canon, eller man kanske skulle satsat på en Sony, för storleken är ju viktig, eller Nikon? Just Sonyn, 7-serien, är ju högeligen intressant. Frågan är bara om det större ljusinsläppet spelar någon praktisk roll?

Jag får fundera vidare.

På återseende//Göran

Inlagt 2015-11-23 15:53 | Läst 2587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Teknisk prestanda kan ibland göra skillnad mellan att få med sig bilderna som landar uppdraget eller inte.
Fast det är sällan. Glöm inte att vi för cirka 25 år sedan fick nöja oss med drygt 400 i ISO och att man levererade bra bilder även på den tiden.
Så det är nog viktigare att ha en kameran man trivs med än att ha det absolut senaste.
Svar från gorred 2015-11-23 22:15
Håller med dig helt och fullt Mats. Det är bara frustrerande att vilja ta bilder och sen blir det en närmast löjlig behållningsprocent... Fast, vem vet om jag hade fått fler bra bilder med en annan utrustning, egentligen.
Hälsningar//GöranR
Jag fotar ofta aktiviteter i svagt ljus, allt från sådant som i dina bilder ovan till inomhusidrott (i illa upplysta hallar) till företagsevent med allt från bedrövligt till ännu värre ljus.

Enkelt uttryckt, ja, du vinner i runda slängar två steg i bättre slutartider och/eller mindre brus (typ två steg av det ena, eller ett av vardera :) på att gå från Four Thirds-sensor till småbild. Men, du får också två steg mindre skärpedjup, vilket ju både kan vara en fördel och en nackdel. I svagt ljus spelar antalet megapixel ganska liten roll, där är det snarare bruset (som i sin tur mer styrs av ytan) som styr detaljrikedomen i bilderna.

Men som Mats säger, den här tekniska skillnaden är inte alltid så betydelsefull. Fotar man för ro skull och kan tänka sig att ta många bilder för att få några få lyckade (man behöver inte hög utdelning) så blir behovet av den tekniska fördelen mindre. Och som sagt, man skall välja en kamera man trivs med totalt sett, inte enbart utifrån potential teknisk bildkvalitet. Min gamla D3s hade sett till bildkvalitet skött sig jättebra (troligen nästan två steg bättre än din kamera) under eventet du fotat ovan - men samtidigt varit irriterande högljudd och kanske på det sättet faktiskt en sämre kamera för ändamålet.
Svar från gorred 2015-11-23 22:19
Tack Martin. Det var väl det jag misstänkte, och 2 steg i slutartid kan vara skillnaden ibland även om man måste sätta det i relation till vad det kan vara värt i slutänden. Skärpedjupet kan vara et problem, när man fotografera lite vidare vyer, typ gruppbilder, har det lite mindre betydelse.
Nu är bara frågan om jag fotograferar sånt här tillräckligt mycket och ofta för att det ska vara rimligt att investera i ny utrustning. Det är viktigt att man trivs med kameran ändå. Och nånting som jag uppskattar vid sådana här fototillfällen är att min kamera är helt tyst, ingen märker när jag knäpper.
Hälsningar//GöranR
Har också haft liknande tankar många gånger och nu kör jag en Nikon D750 med stor sensor som är helt suverän när ljuset blir sämre. Kanske jag skaffar en liten smidig kamera som man kan fota när ljuset är ok i framtiden. Nu har jag bara lätta objektiv till Nikon och lider inte så värst över vikten då. Ha det gott Göran!
Svar från gorred 2015-11-23 22:21
Nu är det inte så ofta jag fotograferar under sådana här förhållanden, men jag b lir lika frustrerad varje gång. Vi får se, det går att skruva upp ISO'n mer än vad jag har varit v an vid sedan tidigare. Men den stora sensorn lockar.

Hälsningar//GöranR
Hej Göran.
Att fundera är bra, särskilt när det gäller fotoutrustning :-) :-)
Tillåt mig att uppfatta att din text är skriven med glimten i ögat. Speciellt: "För man kan ju Inte heller rädda alla bilder med svartvitkonvertering" :-)
Jag har varit där - Canon G3, Nikon D70, D300 och D700. På grund av min fysik, har jag nyligen sålt mina stora och tunga Nikon objektiv och köpte Sony A6000 och några mycket mindre objektiv.
Jag har hållit D700eren med ett 28mm f/2,8 och 50 mm f/1.4 för speciella tillfällen eller kanske mer på grund av minnen och upplevelser jag har haft med det.
Slutsats: Om mina bilder är blivet bättre eller annorlunda det är inte pga utrsutningen men den inspirationen jag hittat runt och inte minst här på FS bloggen.
Jag är inte smart nog att blanda mig i det tekniska här - och kanske jag kan, men jag avstår :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK
Svar från gorred 2015-11-23 22:26
Precis Erik - du läser rätt. Men med grad av frustration ändå.
Men jag gillar prylar. Fast, jag inser att prylarna inte är allt eller ens den slutliga lösningen på kompetensen hos den som håller i min kamera. Så där finns en del att hämta. Och jag är i grunden väldigt nöjd med min nuvarande utrustning, och det skulle möjligen vara lite utanför anständighetens gränser att köpa ännu fler grejor, för de tillfällen inte min ordinarie utrustning inte riktigt håller måttet.
Hälsningar//GöranR
Erik Madsen 2015-11-23 23:45
Hej igen.
Då kunde jag inte låta bli ändå.
Det var dina ord till Dan om den stora sensorn.
Jag såg detta häromdagen och det är både lite kul men säkert också lite sanning.
https://www.youtube.com/watch?v=PHYidejT3KY
Mvh. Erik/DK
PS: Han är nog lite känd och speciel. Det finns andra videoklipp med honom,
Svar från gorred 2015-11-24 01:03
Haha - har sett den tidigare, men det blir den inte sämre av, tack Erik. Han slår ju totalt ihjäl diskussionen om olika sensorstorlekar, och jag håller med i det stora hela. Och igen, min Olympusutrustning duger för den fotografering jag gör. För det mesta. Men, i ett sånt här läge med lite dåligt ljus kan jag ändå inte låta bli att fundera över om exempelvis FF hade gett - inte bättre bilder nödvändigtvis - men att inställningarna hade medgett lite högre ISO och lite kortare slutartider. Men min fotokompis med Nikon D800 klagade också... Så jag vet inte. Och det var alltså mest ett litet gnäll över att det var svårt just de här gången.
Ha det godt!//GöranR