Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Jag erkänner! Jag tar nog inte bättre bilder med min nya kamera.

Det är svårt det här med prylar. Man tror att man har det man vill ha och behöver, och sen kommer det ut en ny version och plötsligt rubbas grundvalarna – man blir osäker och tänker att man är hopplöst bakom och inte längre kan ta så bra bilder och att en ny kamera skulle lösa detta dilemmat direkt.

Och så skaffar man den nya kameran, med den här förföriska doften av nyupppackad elektronik, plastpåsar och torkkuddar, lyckan av att vara först, att gå igenom förpackningen och få sätta ihop grejorna…

Men det blir inte så mycket bättre bilder. Eller? Fast det går snabbare, med fokus inte minst. Och det är ju fler fokuspunkter – så det måste ju vara bättre?

Det finns nog en stor portion osäkerhet i det här med nya grejor. Samma osäkerhet som ger att man måste testa det nya, fotografera tegelväggar och linjaler för att se på back- respektive frontfokus, distorsion, moire etc, fastän det finns tusentals tester av kamera (eller objektivet) som redan har tagit hand om de parametrarna.

Samtidigt driver ”osäkerheten” oss – i alla fall mig – att vilja utvecklas, och det gäller inte bara nya saker utan också allt annat som hör till; att träna, lära känna verktygen, läsa om bilder och titta på bilder och delta i fotografiska samtal om bild, fotografi och allt annat som hör till.

Och då måste jag erkänna ytterligare; jag kan inte allt i min kamera, alla inställningar man kan göra, alla filter som numera finns, alla möjligheter att hantera autofokus. Jag är enkel i mitt fotograferande, jag fotograferar i RAW, med manuella inställningar (M) eller möjligtvis bländarprioritet (A), en enkel fokuspunkt och exponeringskorrigering. That’s it! Vilket innebär att jag sannolikt använder en bråkdel av alla finesser i mina kameror. Jag gräver inte ner mig i menyerna, jag blir egentligen alldeles knottrig i själen när jag ser alla rubriker och underrubriker och alla de möjligheter att för varje tillfälle skräddarsy inställningar. Men sedan gör jag en del i Lightroom (jag använder sällan Photoshop heller).

 Nå, det är en balansgång. Och hur mycket man anstränger sig kan man inte alltid hålla sig till den enda och smala vägen. Lite flärd och kul kan det få lov att vara, om man har möjlighet. Och nya prylar är kul och inte sällan inspirerande (vilket i sig kan vara positivt). Och det här med min hobby, fotografering, är framförallt kul för mig.

På återseende//Göran

Inlagt 2018-02-24 12:54 | Läst 2269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Är det inte så med all ny utrustning att man måste lära känna den innan den levererar?
Härligt ljus på hunden!!
Svar från gorred 2018-02-24 22:56
Tack Anne-Sophie! Helt rätt. Och visst "kan" jag min utrustning. Emellertid använder jag inte alla finesser som finns i kameran, med alla filter, alla specialinställningar och så - framförallt eftersom jag inte tycker mig behöva dem. Lite ironiskt, typ.
//GöranR
kameran e som en hammare,den ska slå ner spiken ;) That’s it! men det e kul mä nytt :)
Svar från gorred 2018-02-24 22:59
You nailed it, som dom säger over there! :)
//GöranR
Jag får iallafall alltid ny energi med fotandet när ny utrustning köpts men samtidigt skön med prylar man kan.
Svar från gorred 2018-02-24 22:58
Det är roligt och inspirerande med nya grejor. Och viktigt att kunna hantera dem. Se i övrigt svar till Anne-Sophie här ovan - det är mycket i de moderna kamerorna som man inte "behöver".
//GöranR
Nya kameror tar alltid bättre bilder än de äldre, i teorin åtminstone. Det är bara att jämföra siffrorna.
Men "the Kodak moment" kommer ju inte med på köpet tyvärr. Idag var jag ute med kameran i tre timmar utan att ta en enda bild. Så jag har insett att det är mer än en parameter som gör en bra fotodag.

Ha det gott! /Thomas
Svar från gorred 2018-02-24 23:00
Precis - det är inte bara siffrorna som avgör!
//GöranR
Håller helt med dig! :)
/B

Ps. Nåja, det e ju det här med RAW förståss! ;)
Svar från gorred 2018-02-24 23:00
Tack Bengt. Men i övrigt så....
//GöranR